Lär dig beskriva de tre vanliga druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling och skilja på dessa viner. Det är bra om du själv är med på noterna, så vi föreslår att du först handlar tre flaskor så att du i lugn och ro kan prova dig igenom smak och doft och jämföra druvorna med varandra. Du behöver inte välja särskilt dyra viner och du kan välja halvflaskor, så länge vinet har en tydlig druvkaraktär, exempelvis dessa finns i 350 ml flaskor:

  • Riesling: Königsmosel (nr 7469) avrundat, druvigt med sötma
  • Sauvignon Blanc: El Cortejo (nr 6012) torrt, friskt och fruktigt
  • Chardonnay: Petit Chablis Domaine Sainte Claire (nr 5588) fruktigt och torrt

Då går vi igenom de tre stegen:

  • Hur ser vinet ut?
  • Hur smakar det?
  • Hur doftar det?

Ställ glasen bredvid varandra så att du lättare kan jämföra.

Ser du att de skiljer sig i färg? Sauvignon Blanc är nästan citrongrön, medan Riesling har en blekare gul färg och Chardonnay är blekt guldig. Du kanske ser det bättre om du håller glaset lite snett och snurrar på det.
Dofta på vinet. Sauvignon Blanc hare n intensiv ”grön” arom. Den kan dofta gräs, krusbär, citrus, fläder eller grön melon. Det kan vara svårt att skilja på den och en Riesling som är mer neutral i sin doft och här känner du kanske lite mineral, gröna äpplen, persikor, kaprifol eller lime? Medan en Chardonnay ofta är fatlagrad och det brukar man känna. Kanske en mer nötig doft, eller vanilj, cederträ eller kola?

Men smaken då, hur skiljer den sig? Den av oss valda Riesling är den sötaste av dessa tre viner, men det finns också torr Riesling och då blir det tuffare att skilja vinerna.

Sauvignon Blanc och Chardonnay är torra viner. Fokusera då istället på syra, alkohol och eftersmak. Är vinet avrundat? Traditionellt brukar man skilja på att Sauvignon Blanc är mycket lätt och syrlig med smak av citron eller lime, samt fräsch, krispig.

Chardonnay är lite mer avrundad i smaken och oftast inte lika syrlig där en smak av vanilj eller äpplen kan vara dominant och har framförallt en ton av fat.
Det blev lätt att skilja dessa åt, eller hur? Vi kör igen!

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy