Mosel – en romantisk historia med törnar
Floden Mosel bildar Tysklands äldsta vinodlingsregion och flyter genom vinregionerna Rheingau, Baden och Mittelrhein. Men varför är Mosel så speciellt med sin unika viner? Vi benar ut distrikten och definierar Mosel.
Moselvinerna har alltid haft en kraft hos oss vinentusiaster som vurmar för tyska friska vita viner. Tittar man på områdena är det just det romantiska som slår en. Man ser pittoreska byar och steniga vingårdar md klasar av druvor som hänger som droppar av guld. Ändå har det tagit tid för de torra Riesling vinerna att få fotfäste hos allmänheten globalt.
De klassiskt söta Moselvinerna, som är så typiska för den tyska stilen, börjar nu konkurreras ut av dessa torra fruktiga och friska vinerna, viner som visar att tyska vinmakare har en ambition att utvecklas och förnya sig. De nya Moselvinerna visar upp en bred palett av en passion för det traditionella vinmakeriet, men samtidigt ger de ett nytt uttryck för ett engagemang hos vingårdar som existerat i generationer, ibland till och med inom familjen. Regionens vinodling och vinproduktion har definitivt förändrats med tiden.
Mosel ser olika ut beroende på var man står
Mosels Riesling-viner är några av de finaste vita i världen. Lätta och låg alkohol, de kan vara intensivt doftande med förtrollande blom- och mineraltoner och en underbar balans mellan sötma och syra.
Men det är de tyska namnen på vinerna och områdena som kan kännas förvirrande.
Den tyska delen av den långa floden Mosel slingrar sig hela 250 kilometer genom olika tyska vinområden, underregioner om man vill, lite beroende på hur det ser ut i terroiren.
Terrassenmosel kring Koblenz med sina branta sluttningar har en jordbruksteknik, eller man kan kalla det för terrassering som är lika gammal som historien själv.
Mittelmosel, officiellt känt som Bereich Bernkastel, ligger i hjärtat där de pittoreska bågarna av floden ringlar sig fram och här ligger några av de mest kända vingårdarna i Mosel med vinetiketter där det står Bernkastler, Piesporter och Goldtröpfchen med flera som nämns på vinetiketter som världens Riesling-vänner väl känner igen.
I södra Mosel ligger Obermosel omkring staden Trier med sin inte lika ända viner. I Tyskland kanske men inte världen kring ännu. Men de är på gång att trenda för fullt på export, för vinerna här är riktigt goda.
I delstaten Saarland börjar sedan den andra delen av södra Mosel, det man kallar för Bereich Moseltor, lutar mot Luxemburg och flyter ut i floden Rhen. Det stora distriktet Großlage känner vi genom sina kvalitetsviner.
Alla dessa områden omslingrar varandra, ser olika ut i terroir och kan kännas förvirrande för oss i norden.
Bifloderna Saar och Ruwer känner vi också igen från vinetiketterna och då tänker man främst på området Rheinland-Pfalz och även här kännetecknas vinodlingarna av branta sluttningar och ett något svalare område med längre mognadsperioder ger rena, krispiga viner med härlig mineralitet, typiska citrustoner och en mycket god lagringspotential. Vi känner igen världsnamn och vinmakare som Egon Müller vars viner spritt sig och blivit populära i hela världen.
Ruwer är det minsta underdistriktet med bara 197 hektar av skiffer på branta sluttningar. Samma här, mognadsperioder som ger fantastiska druvor och goda, fruktiga viner.
Mosel – ett gynnsamt klimat
De bästa Riesling-vinerna är några av de finaste vita i världen.
Mosel har ett mycket svalt, nordligt kontinentalt klimat och sluttningarna är mycket gynnsamma eftersom solen kommer åt druvorna så att de mognar. Samtidigt tillför floderna fukt och vatten.
På sommaren är vädret förstås varmt med en genomsnittlig julitemperatur på cirka 18 ̊. Det betyder att en lång växtsäsong kan utveckla intensiva smaker i Rieslingdruvorna samtidigt som potentiella alkoholnivåer hålls låga.
Mosel och druvorna
Ja visst, Riesling är den dominerande druvan som odlas långt över 60%, så nog är den som Mosels signaturdruva, trots att det inte alltid har varit så. Riesling blev faktiskt inte den största druvan förrän i mitten av 1800-talet och dominerade sedan ett decennium efteråt. Vi känner igen namn på druvor som Müller-Thurgau, Mosels näst vanligaste druva och Elbling, en druva som idag nästan bara finns i norra delarna. Spätburgunder eller Pinot Noir som vi kallar den är också en druva som trivs i Mosel och fick sitt tyska namn under nazismen när alla franska namn var fula och skulle definieras till tyska. Spätburgunder är en druva som man idag flitigt vinifirar till schyssta Pinot Noir-viner. En liten del som också odlas idag är Pinot Blanc. Ytterst liten.
Men ok, Riesling druvan dominerar än så länge. Men med klimatförändringar och vintrender vet man aldrig vad som händer.
Mosel – olika vinstilar och rätt jord
Moselstilen har ständigt definierats och omdefinierats sedan de första odlade vinstockarna fördes norrut genom Alperna av romarna. Idag går utvecklingen vidare mot torra viner och här finns duktiga producenter med olika vinifieringsmetoder och släkthistoria, men som utvecklar och förnyar. Man rensar Riesling rätt rejält och tar bort druvor av lägre kvalitet. Varmare temperaturer betyder att druvorna blir mognare, vilket främjar de tyska fina klassificeringarna som Kabinett, Spätlese och Auslese och då menas viner som har en större koncentration och komplexitet. Och lite mer alkohol, kanske?
Mosel är banbrytande på många sätt, dels av ekologiska producenter och ibland till och med biodynamiska tekniker som fungerar bra i ett kyligare klimat. Och druvorna trivs fortfarande som aldrig förr på en jord av röd skiffer, blå och grå skiffer och diabas.
Mosel i siffror
- 8744 hektar vingårdar
- 90,5 % vitt vin och 9,5 % rött vin
- 6 distrikt
- 125 vinstäder
- 5446 ha
- omkring 5000 vinodlare
Håll kontakten med svenska Wines of Germany via deras hemsida.
Läs mer om druvan Riesling:
- Populära Riesling viner – 3 tips på eleganta viner!
- Riesling renässans – del 1: nya och gamla världen
- Riesling renässans – del 2: Några vintips från gamla nya världen!
Frågor och svar
Var ligger själva Moseldalen?
Kan man bada i Mosel?
Är Moselvinerna torra eller söta?
Vad finns för olika typer av Riesling?
”Halbtrocken” betyder halvtorr.
”Feinherb” betyder off-torr.
”Lieblich” betyder halvsöt.
”Süß” betyder söt.