Vad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?

Anledningen till att man pratar om geografi och menar då den första platsen som en specifik druva kommer ifrån, är att det också är en god indikator när det gäller vilken stil vinet sedan har. Det finns betydande skillnader mellan Gamla Världens och Nya Världens viner. Det säger sig självt, att en Chardonnay som kommer från Frankrike smakar annorlunda än om den kommer rån Kalifornien men det som säkerligen också påverkar är terroir, klimat, frukttillsatser, stil, framställning, reglering och märkning. Det betyder inte nödvändigtvis att viner från gamla världen är bättre. Man kanske föredrar ett smörigare vin framför ett syrligare, fastän vinet är gjort på samma druva. Allt beror ju på vilken stil och smak man själv tycker om.

Hur skiljer man då på gamla och nya världen?

Gamla Världen – lång historia

Har pratar man om viner som främst kommer från Europa och ett vinmakeri som under många generationer har rötter som går tillbaka till det romerska riket, samt traditionella sätt att göra vin på, främst gäller det framställning, lagring och distribuering av vin. Man är här också mycket mån om regionens äkthet.

Länder som man inkluderar här är Italien, Frankrike, Spanien, Portugal, Österrike, Tyskland, Grekland Ungern, Israel, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Cypern, Schweiz, England och Makedonien.
Dessa viner karaktäriseras ofta som jordnära, mineraliska, eleganta med mycket struktur. De kan ha låg alkoholhalt och rikligt med syra.

Nya Världen – nyare produktion

Här pratar man om de delar som koloniserats av Västeuropa en gång i tiden och vinproducerande länder utanför Europa. Dessa regioner är nya inom vinproduktion. Här finns viner som växt fram inom enbart de senaste 100 åren och de har från ett tidigare framgångsrikt vinmakeri utvecklats genom att vinodlingar är anpassade för moderna maskiner och bevattning, alltså mer mottagliga för moderna trender.
I Nya Världens vinregioner inkluderar man USA, Australien, Nya Zeeland, Argentina, Chile, Sydafrika, Kina, Indien, Uruguay, Brasilien, Mexiko och Kanada.

Dessa viner karaktäriseras runda, rika, mogna, rena, moderna, fetare, fruktigare. De kan ha högre alkoholhalt, upp till 16%, lägra syra och är ofta mer drivna inom just en specifik typ av vin.
Fler skillnader mellan Gamla Världens och Nya Världens viner:

Gamla Världen är kvalitet är nästan likhetstecken med heliga termer som terroir, natur, bevaring av karaktär

  • I Nya Världen handlar det mer om druvorna och inte lika mycket om jord eller mineral
  • Gamla Världen är måna om att behålla sin karaktäristiska smak
  • Nya Världen är mer öppna för förbättringar och nymodigheter inom vinodling och vinframställning (täthet vid plantering, beskärning etc.)
  • Gamla Världen förhåller sig enligt lag mer till en detaljerad klassificering (exempelvis franska AOC, italienska DOC eller DOCG eller spanska DO)
  • Nya Världens Viner kräver viss liberalisering av reglerna

Man kan inte säga att Gamla Världens viner är av bättre kvalitet än Nya Världens viner. De goda Bordeaux vinerna kommer från den gamla världens traditioner, men även den nya världen har producerat sin beskärda del av vinikoner. Man dricker förstås alltid det man själv tycker om och hittar sina egna favoriter oavsett om de tillhör Nya eller Gamla Världen.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna