Hem » Vin Fakta » Rieslingweeks – den 13 mars firar vi Riesling igen!

Rieslingweeks – den 13 mars firar vi Riesling igen!

rieslingweeks-omslag - Vinjournalen.se

Rieslingweeks. Varje år hyllar Vinjournalen.se Tysklands mest kända druvsort firar sin födelsedag 13 mars. Lite fakta och några vinitips!

Nu snart firar vi Rieslingweeks runt om på restauranger i landet. Just den 13 februari 1435, för 588 år sedan, nämndes druvsorten första gången i ett skriftligt dokument. Det kommer traditionsenligt firas i Tyskland och runt om i världen. Namnet Riesling förknippas återigen med hög kvalitet och många viner säljs till rekordpriser på auktioner.

rieslingweeks - Vinjournalen.se

Riesling odlas i samtliga 13 tyska vinregioner. Tysklands landets vinproducenter står för kring 45 procent av världens samlade odlingar av Rieslingdruvan och kallas därför med rätta för Rieslingens hemland med viner som exporteras över hela världen.

Vinodlarna i Rheingau och på Mosel har den längsta rieslingtraditionen. Det tidigaste dokumenterade omnämnandet av Riesling hittas i en faktura daterad den 13 mars 1435, ställd till greve Johann IV av Katzenelnbogen, för köp av Riesling-rankor som lanterades intill borgen han byggde i Rüsselsheim, strax öster om Hochheim/Rheingau.

Rieslingweeks och druvan växer i Sverige

Även i Sverige ses ett ökande intresse för de fräscha Rieslingvinerna. Enligt den senaste statistiken från Systembolaget så ökade försäljningen av tyska vita viner (en kategori som domineras just stort av Riesling) med 7 procent under de nio första månaderna 2022. Och detta samtidigt som den totala försäljningen av vita viner i Sverige minskade med 2,7 procent.

Riesling är en druva som passar för svalt klimat. Vinrankorna blommar sent och är därmed mindre känsliga för vårfrost, men de är även motståndskraftiga mot torka. Det är tveklöst en druvsort som trivs i utmanande miljöer. Växtplats och jordmån har stor betydelse för den slutliga karaktären på vinerna. Några av de bästa vinerna kommer från vingårdar i branta sydliga lägen nära floder som Rhen och Mosel. Floderna reflekterar solljus och ger en mildrande influens på klimatet i vingårdarna.

Torr eller söt Riesling – vad föredrar du?

Rieslingweeks - Vinjournalen.se

Vinerna kan vara allt från knastertorra till honungssöta. Men oavsett stil så finns alltid en typisk livlig syra som balanserar den romatiska frukten och eventuell restsötma. I doft- och smakpaletten hittas ofta noter av citrus, äpple, aprikos, blommor, honung och stenig mineralitet. I lite varmare regioner såsom Pfalz kan även tropiska aromer träda fram. Sedan en tid tillbaka har trenden gått mot att göra torr Riesling, men det finns förstås även utmärkta söta varianter som Beerenauslese och Eiswein,eller isvin som det kallas när druvorna först frusit innan de skördas. Vare sig de är torra eller söta så går det utmärkt att lagra vinerna och med tiden kommer mognare aromer fram.

Rieslingweeks – att äta till?

Matkombinationerna är oändligt många. Servera gärna till torsk med räkor, citron och vitvinssås. Halvtorr Riesling gör sig bra med sushi och även lite hetare asiatisk mat. Eller varför inte kyckling med en smörig sås som paras med en fatlagrad Riesling. Dessertvinerna med olika grader av sötma matchar allt från ostar till marängsviss. Under början av 1900-talet vann Riesling internationell berömmelse och vinerna kostade då lika mycket som eller mer än de bästa vinerna från Bordeaux och Champagne. Ryktet fläckades dock under efterkrigstiden fram till 1980-talet då kvantitet ofta prioriterades före kvalitet ivinproduktionen. Idag finns en ny generation vinmakare på plats som i första hand gör torra viner.

Wines of Germany, som är en informationsbyrå för tyska viner under Deutscher Weinfonds (DWF) och finns i 14 länder och även i Sverige. Här kan du läsa mer om tyska viner och Riesling.

Rieslingweeks i Sverige

Druvan Riesling firas runt om i Sverige med fantastiska viner. Så passa på den 13 februari!

  • Avec, Sankt Eriksgatan 100
  • Melanders, Dalagatan 9R
  • Sekt, Runebergsgatan 1
  • Lenoteket i Lund
  • Linnéa & >Peter i Örnsköldsvik
  • Nääs Fabriker

Och de här är bara några. Fler hittar du på >> länken!

Rieslingweeks - 4 viner - Vinjournalen.se

Riesling – några vintips

Det finns 133 Rieslingviner på Systembolaget och hos näthandlarna hittar men ännu fler! För dig som vill fira hemma

Corvers Kauter Doosberg Riesling, 2021 (lanseras 3/2) 199:-

Från producenten Dr Corvers – Kauter i Rheingau och vingårdsläget Doosberg kommer dessa korgpressade druvor ifrån och en helt nytt, torrt och ekologiskt vin som är mycket fruktigt. Här finns en frisk smak med toner av päron, vita blommor, gröna äpplen och lime. En mineralbomb!

Tareq Taylor Riesling 141:-

Tareq’s Riesling kommer från Rheingau och är aromatisk, krispig av gröna stenpäron och syrliga krusbär, mjuk och krämig honungsmelon och en kort ton av fläderblom och ett stänk av petroleum i en snygg finish, precis som det anstår en vacker Riesling. Friska och stramt!

GW :s Riesling 2021 119:-

Leif lanserar en ekologisk och veganvänlig Riesling från Weingut Krug’scher Hof i Rheinhessen. Skolboksexempel av en Riesling, tycker Leif och presenterar ett friskt och elegant vin med inslag av citrus, gröna äpplen och mineraler. Krispig syra!

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018 (187 ml) 140:-

Vinjournalens prominente Rieslingvän Dr Ernie Loosen i Mosel har vinet för dig som längtar efter mycket sötare och kanske lite lättare vin. Liten flaska med mindre alkohol endast 7,5%. Nyanserad och frisk smak med toner av honung, aprikos, gula päron, vita blommor, mineral och citron. Snyggt dessertvin!

#rieslingbirthday #rieslingweeks

Frågor och svar

Vilken sorts druva används i Riesling viner?

Riesling är inte bara en stil av vitt vin men även en aromatisk druvsort men något blommiga aromer samt hög fruktsyra.

Rieslings sötma-kategorier?

Och så tar vi det ign för er som tycker att tyskarna har krångliga vinkategorier:
Kabinett (torrt)
Spätlese (halvtorrt)
Auslese (ännu sötare)
Beerenauslese (mycket söt)
Trockenbeerenauslese (sötaste)

Är Riesling ädelrötade viner?

Eftersom Rieslingdruvor är små och bildar kompakta klasar på rankan vilket är de perfekta för att ta till sig ädelröta. Inte alla viner, men några.

Var produceras alla Riesling-viner?

Främst i Tyskland och i regioner som Mosel, Rheingau, Rheinhessen och Pfalz, men även i Frankrike, då främst i Alsace och i Österrike, men USA, Sydafrika, Australien tillverkar också Riesling.

Vad äter man till Riesling?

Riesling är så mångsidigt så att det faktiskt passar till nästan allt. Men jag skulle säga att viner är perfekt med främst 3 typer av mat:
1.kryddstarka rätter till en sötare Riesling (påminner om sötssura kombon)
2.friterad mat (syran skär igenom fettet) och
3.indiskt/thailändskt (igen p g a den höga syran)

Läs mer om Riesling:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.