Mosel är Tysklands tredje största vinregion och förmodligen den mest kända över hela världen. Vinproduktion har intagit en viktig roll i regionen från omkring andra århundradet efter Kristus, när romarna började plantera vingårdar längs floden Mosel. Än i dag är regionen en viktig vinproducent. Mosel har sex underregioner: Moseltor, Obermosel, Sarre, Ruwertal, Bernkastel, Burg Cochem.

Tidigare kallades området för Mosel-Saar-Ruwer där tilläggsnamnen är benämningen på två viktiga bifloder till Mosel. På äldre vinetiketter, från före augusti 2009, kan den beteckningen ännu ses.

I Mosel finns 125 gårdar som arbetar med vinframställning och tillsammans har de närmre 10 000 hektar vingårdar. Sluttningarna där vinrankorna odlas är branta och här finner man några av de brantaste vingårdarna i världen. Gårdarna utanför Bremm ligger på en sluttning med 65 graders lutning och är därmed de brantaste vinodlingarna i världen.

Mosel sammankopplas näst intill intuitivt med Riesling som används för att producera några av de bästa vita vinerna och det är absolut den vanligase druvan som odlas i regionen, men här finns också Müller-Thurgau, samt även en viss mängd Elbing och till en mindre mängd korsningsdruvor som Ortega. Den sistnämnda är en relativt ung och inhemsk produkt som skapades 1948, men inte gavs sortskydd förrän 1981. Druvan används mest vid produktion av sött vin.

Vad man lätt missar är att Tyskland är världens tredje största producent av Pinot Noir. Enbart i Baden produceras mer Pinot Noir än på Nya Zeeland, för att ge ett exempel. Man ser dock sällan namnet Pinot Noir på en etikett. Tyskarna föredrar sitt eget namn på druvan, Spätburgunder, vilket betyder ”Sen mognad”. Av oklar anledning förbjöd nazismregimen odling av Spätburgunder i Mosel, enbart i Mosel, 1937 och det tog fram till 1987 innan den åter blev officiellt godkänd.

I Mosels svala klimat är det bara de brantaste sluttningarna i söderläge som får mest solljus för denna ofta, speciellt under dessa förhållanden, svårodlade druva. Man kan därför lätt få uppfattningen att vinerna skulle vara magra, men de är livliga och mogna med en relativt kraftig fruktintensitet. Cirka 10 procent av vinstockarna i Mosel odlas med rödvinsdruvor, se mera om detta nedan.

Rödvinsdruvor

 • Gamay
 • Dornfelder
 • Spätburgunder (Pinot Noir)

Vitvinsdruvor

 • Riesling
 • Elblinga
 • Kerner
 • Ortega

Appellationer

Mosel har tre originalappelationer samt en fjärde senare tillkommen. De tre första är;

 • Landwein der Mosel
 • Landwein der Ruwer
 • Landwein der Saar

och den nytillkommna är; Saarländischer Landwein

Vintyper

mineralrika, delikat fruktiga viner

Vita viner

lätta och ofta med låg alkoholhalt, de kan vara intensivt doftande med förhöjande blom- och mineraldoft samt en underbar

balans mellan sötma och surhet.

Moussserande viner

Mestadels producerat på Elbing. Vinerna har ofta en friskare, torrare och i vissa fall surare smak än mousserande viner från andra områden.

Ett kännetecken för alla Mosel-viner är deras normalt höga surhet och transparens i tydligt definierade smaker. Vinerna från Mosel-regionen är traditionellt förpackade i en lång grönfärgad “hock-stil”-vinflaska.

Övrigt

Tre platser värda ett besök

Tawern

Här finner du, uppe på Metzenberg, en fullständig reproduktion av det romerska tempel som låg här från 100 – 400 år efter Kristus. Tawern ligger utefter den gamla vallfartsleden till Rom och templet tillägnades Mercurius, handelns och resenärernas gud.

Traben-Trarbach

Cirka år 1900 var Traben-Trarbach en av världens viktigaste vinhandelsstäder, bara slagen av Bordaux . Anledningen var den stora efterfrågan på Riesling-viner. Detta ledde snart till grundandet av mer än 100 vinföretag. Av den anledningen ökades kapaciteten hos vinkällarna i Traben-Trarbach under andra hälften av 1800-talet och som den enda staden i Mosel byggdes källare under stora delar av stadskärnan, några med över 100 meter långa valv. Det är en väldigt speciell upplevelse att gå in i en källare på stranden av Mosel, passera under olika byggnader, kanske till och med en huvudväg, och sedan komma upp i en trädgård eller vingård. Om du ger dig iväg på en underjordisk tur genom det mystiska halvmörket i undervärldens Traben-Trarbach och källarvallarna kommer du att upptäcka den spännande historien om traditionell vinodling och den antika källartekniken som ger ett av världens bästa vin, Riesling.

Trier

Tysklands äldsta stad. Arkeologiska fynd har gjort att man kunnat fastställa orten som boplats 7000 år tillbaka i tiden, men det var först 16 år förre Kristus som den romerska kjesaren Augustus grundade staden, “Colonia Augusta Treverorum”, eller på svenska, Augustus stad i Trevernas land. Trots många krig och därpå följande förstörelse finns mycket av det gamla genuina bevarat.

Naturupplevelser

Pulvermaar

En vatttenfylld före detta vulkan. Arkeologer anser att kratern bildades under senaste istiden, 20 000 – 30 000 år tillbaka. Dess senaste utbrott daterar man till 8 300 år före Kristus. Kratern är med 72 meters djup, Tysklands djupaste krater. Den ligger på straxt över 400 meters höjd över havet och är nästan helt cirkelrund. Dess yta på knappt 39 hektar gör den till en av Tysklands största vulkansjöar.

Hunsrück-Hochwald

Nationalparken Hunsrück-Hochwald ligger i sydvästra Tyskland och förbinder de två federala delstaten Rheinland-Pfalz och Saarland. Hunsrück kännetecknas av en låg bergskedja med nästan oändliga skogar och skogsområden och omges av de bästa vinodlingsregionerna i Tyskland, Mosel, Rhen, Nahe och Saar.


Det är till exempel här de flesta vildkatter i Europa återfinns. Inte att sammanblanda med doministerade och sedan vildlevande kattarter. Vildkatter är mycket skygga och behöver massor av lugn, precis som den svarta storken. Fred och ro är exakt vad Hunsrück, med dess långa, vidsträckta skogar, erbjuder dessa arter. Men utöver naturen erbjuder nationalparken en unik inblick i kulturella och historiska reliker från både den keltiska och romerska eran. I Hunsrück-Hochwald. Kan du uppleva både natur och kultur.

Maträtter

Det finns minst tre provinciella maträtter du bör prova i Mosel.

 • Mosel-Wingertspoal (grillad marinerad och kryddad grishals)
 • Schoales (potatis- och köttgryta)
 • Weingräwes (fläskrevben med surkål och bacon)

Karta laddas.

Dominikaner Weingut C. Von Nell-Breuning

Dominikaner C. von Nell-Breuning-vingården omges av frodigt bladverk och ligger i den charmiga Ruwer-dalen i vinodlingsområdet Mosel. Vingårdarna är fantastiskt omgiven av floderna Mosel och Saar och har ett fördelaktigt mikroklimat och bördiga terroir under året, vilket resulterar i skapandet av prisbelönta viner.

Dominikaners C. von Nell-Breunings historia är över 350 år gammal. Vingården grundades 1670 av Peter Christian Nell, som adlades av den romerska kejsaren Joseph I. Gården har aldrig lämnat släkten och dess personligt engagemang för von Nell-Breuning-familjen under sin långa och berömvärda historia av att producera vin av hög kvalitet. 1970 renoverade Christoph och Ingeborg vingården och höjde profilen på sina viner vilket mottogs med förtjusning över hela världen. Idag leder Carmen von Nell-Breuning vingården och respekterar de gamla traditionerna med handgjorda vinframställning samtidigt som man moderniserar verksamheten för att möta 2000-talets krav och moderna paletter.

Med full respekt för Moder Natur fokuserar Carmen på odlingen av två huvudsakliga druvsorter. Dessa är Riesling och Pinot Noir. Efter handplockning och selektiv pressning är den kemikaliefria druvsaften redo att omvandlas till viner. Deras kategorier av viner inkluderar toppklassen av Pinot Noir och Riesling-viner, tillsammans med högkvalitativa Rosé- och dessertviner. Av dessa är mousserande viner godsets kung, tillverkad enligt den traditionella metoden champenoise-metoden och för hand.

Vingårdarna är platsen där verkligheten börjar. De branta sluttningarna gör det svårt att arbeta för hand, men resultatet av arbetet ger exceptionella druvor. Därefter till vinkällaren, efter mjukpressning, förvaras druvsaften i rostfria stålbehållare för jäsning, sedan flyttas Pinor Noir-vinet till ekfat för åldring och för att fördjupa smakerna, därefter följer tappning på flaskor. Efter en kontrollerad mognad på minst nio till tio månader släpps årgången ut på marknaden. De flaskjäsande Riesling Sekts behålls dock i minst tre år innan de når marknaden.

En rundtur på vingården inklusive visning av källarna och provning av fem av deras viner kostar 15 Euro.

Paul Knod

Paul Knod ligger i den panoramiska byn Burg nära Traben-Trarbach i vinodlingsregionen Mittlemosel, det vill säga centrala Mosel. Vingårdarna är utsträckta över de bördiga terroirerna i Burg, Reil och Traben-Trarbach och njuter av ett perfekt mikroklimat och landskap. Paul Knod tilldelades Federal Heders Gold Award och senare 2015 fick vingården det första priset i “Best Of Riesling”.

Paul Knod-vingårdens historia började 1930 med Jakob Knob. 1963 förvärvade hans son, Paul Knod vinframställningen och bytte namn på gården. Han ägnade sig enbart åt vinproduktionen och avskaffade boskapen. De följande åren, i de branta sluttningarna av Mosel, ägde markkonsolidering rum, och Paul köpte mer mark för druvodling. Efter hans far och farfars fotspår förvärvade Rainer Knod vingården 1995 och introducerade många avancerade metoder inom vinproduktionen. Vingården har välsignat med många priser under hans ägande.

Med modern kunskap om vinodling och stor framsynthet, odlar Rainer sina vingårdar med ett brett spektrum av druvor. Hans urval inkluderar utmärkta Riesling, Grauburgunder och Blauer, tillsammans med fruktig Spätburgunder och Rivaner. Han, tillsammans med den erfarna personalen, väljer noggrant bär under skördesäsongen genom manuell handplockning för att producera läckra viner. Vinerna inkluderar röda, vita och mousserande viner av högsta klass, tillsammans med aromrika rosé- och dessertviner.

Familjen äger också pensionatet Falklay som ligger inbäddat med en magnifik utsikt över Mosel-dalen mellan vingårdarna och gården. Huset, som byggdes 1999, är fullt av moderna faciliteter och består av fyra välmöblerade rum för gäster. Lägenheterna har eget badrum, TV och gratis WiFi. Varje rum har en balkong med utsikt över det vackra landskapet.

En övernattning kostar 34 – 36 Euro per person. Om man dessutom vill ha en vinprovning fårman lägga till ytterligare 15 Euro.

Weingut Familie Rauen

Familie Rauen-vingården ligger inbäddat runt en sjö och en tät skog i Thörnich-regionen i Mosel. Vinrankorna har fruktbara terroirer och mikroklimat och odlas bland de finaste vinodlingsområdena i Tyskland, inklusive Detzemer Maximiner Klosterlay, Detzemer Würzgarten och Thörnicher Ritsch. För närvarande tar fyra generationer hand om alla faserna i vinproduktionen.

1980 började Harald Rauen, tillsammans med sina föräldrar, bidra med sin tid och sina ansträngningar i familjens vinframställning. Ursprungligen ägdes vineriet av hans far, namnet på gården var då Weingut Eduard Rauen und Sohn. Under hans fars tid såldes vinerna i fat till lokala kunder och vinbutiker i Tyskland.

1990 tog Harald och Maria Rauen över vingården och började producera flaskviner av hög kvalitet. På grund av viernas ökade popularitet grundades en ny vingård i Thörnich 1997 under namnet Weingut Familie Rauen. Idag är de kända vinsäljare i USA, Storbritannien, Sverige, Danmark och Belgien.

Riesling är den främsta sorten som odlas, mem också andra druvsorter produceras till exempel de mineralrika Rivaner, Pinot Noir och Dornfelder. På några gårdar i Thörnicher Ritsch odlar gården vit Bourgogne och Sauvignon Blanc.

Efter noggrann selektiv skörd bearbetas bären i rostfritt stålbehållare för jäsning. Tillsammans med röda, vita och roséviner levererar Harald topprankade mousserande viner, konjak och likör. De lagrar sina produkter i stora fat och tankar för åldring och raffinering.

Ett besök med vinprovning kostar 10 Euro.

Weingut F-J Regnery

F-J Regnery-vingården är vacker med branta sluttningar i Klüsserather Bruderschaft, och ligger bland de böljande kullarna med södeläge i Mosel, Gården producerar Riesling, grappa och Verjus (grön juice) av högsta kvalitet.

Gården grundades på 1800-talet av familjen Regnery och förvaltades av många generationer. 1970 sålde Senior Franz-Josef Regnery det gamla odlingslandet och köpte fler vingårdar i vinodlingsregionen Klüsserather. Han arbetar fortfarande i vingården vid 80 års ålder. År 2000 förvärvade hans son Peter vingården och fortsatte familjens vinframställningstraditioner med fullt engagemang och passion. Senare blev företaget en del av Tysklands äldsta auktionsföretag – Bernkasteler Ring, bestående av 34 vinmakare från Mosel.

Peter odlar ett brett utbud av druvor på åtta hektar mark i de branta sluttningarna av Schiefer-Steillage Klüsserather Bruderschaft. Vinrankorna som de odlar i Devonians skifferjord är toppklass av Riesling, Spätburgunder och Cabernet Sauvignon, tillsammans med avancerade Shiraz och Syrah. Dessa druvor används för att producera röda, vita och mousserande vin av rik kvalitet, samt rosé- och dessertviner. Den högt respekterade vinguiden Eichelman gav gården epitetet, ”Moselstocken”.

Vinodlingen har också av en vinbutik som anses vara bland de 50 bästa vinbutikerna i Tyskland. Vinbutiken är utrustad med träbänkar och akryltryck på glas och har en undantagsarkitektur och charmig atmosfär. Där finns också ett försäljningsrum där gästerna kan smaka och köpa sina årgångar. En elegant trappa, tillverkad av trä, leder till ett annat mysigt rum med fönster med utsikt över de magnifika vingårdarna.

Ett besök med vinprovning kostar 10 Euro, men räkna med att du kommer att köpa med dig några viner också.

Weingut Geierslay

Geierslay-vingården, omringad av branta sluttningsvingårdar, ligger på sluttningarna ner mot Mosel, förskönad av en stor klippa. Kilburg-familjen är en av de äldsta vinframställningsfamiljerna i området och har tillverkar stroa kvalitetsviner i 19 generationer och utövat vinodling i mer 750 år. Deras årgångar uttrycker essensen av rika terroir och landskapet där de vuxit.

Berättelsen om Geierslay började 1465 när Johann Von Kilburg tog över sin svärfars verksamhet. Idag levererar den 19: e generationen av Kilburg-familjen med helt engagemang och kärlek till vinstockar högklassiga viner och håller förfädernas arv vid liv. Deras vinkategorier inkluderar välsmakande röda, vita och roséviner, i kombination med mousserande och efterrättsviner av hög kvalitet, allt tillverkat inom Wintrich-appellationen. Geierslays prisbelönta Riesling-viner är välkända över hela världen.

Med stor respekt för Moder Natur odlar den historiska vingården ett brett sortiment av vinstockar. Det inkluderar fruktig Riesling, Pinot Noir och Pinot Blanc, tillsammans med toppnoterade Pinot Gris och Merlot. Skörden görs manuellt, och endast de noggrant utvalda klasarna flyttas till vinkällaren för mjukpressning, följt av jäsning i rostfria stålbehållare. De flesta av vinerna produceras från 50 år gamla druvstockar, vilket säkerställer täta aromer och kraftfull mineralitet.

Gården har en mängd olika ekfat, fantastiskt uppradade i vinkällaren där de lagrar sina årgångar för aktivt åldrande och förädling. Max och Stefan Kilburg har tagit många innovativa tekniker till vingården samtidigt som hållit de traditionella metoderna vid liv.

En visit på gården och provning av några av vinerna kostar 10 Euro.

Weingut Gindorf

Gindorf, drivs av en amerikansk familj som bosatt sig i Tyskland. De driver en boutique-vingård i Lieser-regionen i Moselle. Vinrankorna, vackert inbäddade på kullarna i Mosel, uttrycker terroir och njuter av solen hela året.

På en resa till Europas vingårdar blev familjen besatt av den magnifika skönheten hos vingårdarna i Mosel. Det l3dd till att de flyttade från Texas till Tyskland och startade vingårdsföretaget 2016. Idag arbetar tre generationer av familjen på druvfälten med fullt engagemang och kärlek till vinerna. Alla på vingården deltar i arbetet. Pam och John Pfeiffer hanterar den affärsmässiga aspekten av gården. Deras son, Matt Braun, tar hand om vingården och vinproduktionen medan deras dotter Kristi Braun driver pensionatet.

Ägarna till gården koncentrerar sig på toppklassade Mosel vinstockar, som inkluderar Riesling, Weißburgunder och Spätburgunder. Tillsammans med dessa odlar vingården även andra druvor, som Müller-Thurgau, Kerner och Dornfelder. Genom att använda sina egna fruktiga bär, producerar Pam och John ett brett utbud av viner som röda och roséviner, kombinerat med förstklassiga vita och mousserande viner. För mognad och förädling lagrar ägarna vinerna i ekfat, följt av att hålla flaskviner i gallerlådor.

Gindorf har också ett välmöblerat pensionat där besökare kan övernatta. Bondgårdens rum med utsikt över vingårdarnas naturskönhet är mycket mysiga och full av moderna bekvämligheter, samt solig balkong och mycket mera.

En tur på gården och avslutande vinprovning kostar 5 Euro.

Dominikaner Weingut Lehnert Veit

Lehnert-Veit GbR-vingården ligger, omgiven av tilltalande landskap, i den charmiga byn Piesport i romantiska Moselle-Lorelay-dalen. Varje vin uttrycker reflektionen av de bördiga jorden och terroirerna i Mosel. Godset producera olika sorters röda och vita viner, samt även med rosé, efterrätts och mousserande viner av rik kvalitet.

Historien om vinframställningsfamiljen startades 1653 av Eucharius Lehnert. I dag, med fullständig hängivenhet och skydd av arvet från sina förfäder, hanterar den tionde generationen av Lehnert-familjen förvaltningen av gården. De har kombinerat konventionella metoder för druvodling och vinproduktion med innovativa idéer och därmed levererat högklassiga tyska viner under etiketterna Qualitätswein och Prädikatswein. 2013 öppnade ägarna den nya källaren, utrustad med modern teknik, och en ny vinbutik för provsmakning.

Med respekt för Moder Natur hanterar Familjen Lehnert sina vingårdar med passion och odlar förstklassiga vinstockar, inklusive Riesling, Pinot Noir och Pinot Blanc, tillsammans med högkvalitativa Merlot och Chardonnay. Dessa druvor har sitt ursprung i de finaste vinodlingsregionerna i Mosel, såsom Piesporter Goldtröpfchen, Falkenberg och Günterslay. Vissa vingårdar ligger i Treppchen, Grafenberg och Großer Herrgott. Tillsammans utgör ägorna 11,5 hektar. Med hjälp av integrerad vinodling och handplockning kan bara de bästa klasarna komma till vinkällaren för jäsning i rostfria stålbehållare.

För övernattning, en kort semester eller en veckoresa, erbjuder ägarna boendefaciliteter för gästerna på deras gård. Den består av 13 dubbelrum och två enkelrum, utrustade med privata badrum, dusch, satellit-TV och gratis wifi, med tanke på moderna turisters dagliga behov. Frukost buffé ingår. En guidad vinprovning kostar 10 Euro.

Weingut Mönchhof

Weingut Mönchhof är en av de äldsta vingårdar i Moselregionen. Cistercienserkloster brukade tidigare vingården. Faktum är att dokument från påven Alexander III 1177 visar att det fanns vingårdar i och runt byn Urzig. Himmeroder-munkarna byggde 1509 källarna som fortfarande används. Arkeologiska grävningar nära vingården upptäckte en av de äldsta och största vinpressarna norr om Alperna som visar att vinodling pågått i denna region i minst 2000 år.

Efter sekularisering köpte familjen Eymael gården från Napoleon 1804 på en auktion i Paris. Robert Eymael äger vingården sedan 1994 och Volker Besch hanterar arbetet i vingårdar och källare. Vinodlingen syftar till att hålla skörden låg så att det inte finns någon kompromiss i kvaliteten på deras viner.

Regionens viner återspeglar landets egenskaper. Vingårdarna finns på höga sluttningar där de får optimal med regn och solljus, perfekt för tillväxt av druvor. Deras vingårdar finns i sluttningarna av Erdener Treppchen, Urziger Wurzgarten och den mest uppskattade, Erdener Pralat. Ägarna odlar bara den ursprungliga och rotlösa Riesling-druvan som används för att producera vita och mousserande viner. Vinerna har en unik smak och arom. Kända hotell, restauranger och vinhandlare över hela världen uppskattar kvaliteten och funktionerna i Moenchoff Riesling-vinerna.

Visning och vinprovning kostar 25 Euro.

Weingut Rinke

Rinke Weine ligger i Mertesdorf, bara 7 km från den gamla romerska staden Trier. De familjeägda vingårdarna ligger i Langsurer Brüderberg, en gammal Grand Cru-vingård på 3 hektar nära Luxemburg (södra Mosel), liksom i Saar-regionen, en svalare sidodal till Mosel. Av alla vinstockar är gårdens främsta druvsort Chardonnay, som är unikt för Mosel. På några år har godset fått nationellt och internationellt erkännande över hela världen.

Rinke Weine etablerade sin bas 2006 när ägarna förvärvade marken på tre hektar nära gränsen till Luxemburg, Langsurer Brüderberg. Familjen Rinke återupplivade denna vingård med främst Chardonnay, men också andra vindruvssorter som Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer och Viognier. Vinrankorna planterades i slumpmässig ordning som en “fältblandning”. Druvorna skördas och jäsas tillsammans. Genom detta producerar de ett “field Cuvée”, en metod som är unik för Mosel. Under 2015 började de också odla vinstockar i vinodlingsområdet Saar, som inkluderar Oberemmeler Altenberg, Wiltinger Klosterberg och Wiltinger Braunfels. 2016, med introduktionen av innovativa vinodlingsmetoder, återplanterade ägaren vingårdarna och lade nya vinstockar till sitt val.

Med enorm respekt för jorden de brukar och dess omgivningar har gården ett brett utbud av druvor, Chardonnay är kung av alla. I Saar-regionen odlar gården Riesling i toppklass (nästan alla “Gamla Viner”) och Pinot Noir, tillsammans med den mycket sällsynta Pinot Noir Précoce (Pinot Madeleine). I snitt är vinstockarna i Saar-regionen 55 år gamla. Alla druvor skördas manuellt och flyttas till källaren för naturlig jäsning. Inga enzymer eller andra tillsatser används (utom sulfiter). Vinframställning sker på ett i stort sett traditionellt vis.

För lagring och förädling av vita och röda viner använder Alexander Rinke gamla och nya ekfat. Deras mousserande viner är också kända över hela världen, alla har namnet “retro viner.” Inga herbicider används i vingårdarna.

En tur på gården och provning av vinerna kostar 15 Euro.

Weingut & Sekthaus Immich-Anker

Immich-Anker ligger i en nygotisk vinodlarevilla och är en familjeägd traditionell egendom i Mosel. Idag är Immich-Anker ett väl ansett namn som en bland de främsta internationella vindistributörerna, tillsammans med privata och cateringtjänster. På gården tillverkas läckra vita viner, mousserande och efterrättviner av hög kvalitet, vinerna lagras i stora fat och tunnor.

Vinäventyret startade för familjen Immich 1425. Heinrich Philipp Immich etablerade den nuvarande byggnaden i slutet av 1800-talet. Immich-familjen, som bevarar det rika arvet, generation efter generation, producerar nu sitt flaggskeppsvin – klassisk Mosel Riesling. Gården äger en välmöblerad vinbutik i Potsdam, tillsammans med en antik vinbutik – Mitscher & Caspary i Berlin-Mitte. Idag hanterar den nuvarande ägaren Daniel S. Immich alla vinproduktionsprocesser i vinkällaren.

Daniels vingårdar är utsträckta över ett område på 3,3 hektar, där han passionerat odlar rik kvalitet Riesling. Han plockar försiktigt sina druvor och flyttar dem till vinkällaren för mjukpressning och jäsning i rostfria tankar. Alla vinproduktionsprocesser utförs under kontrollerade temperaturförhållanden för att hålla aromen intakt. Källaren är utrustad med modern teknik, vackert kombinerad med traditionella metoder. För att pressa, pumpa och tappa, använder ägaren fotovoltaiksystem som är skonsamt mot miljön.

Immich-Anker äger också en charmig Bed & Breakfast med utsikt över pittoreska vingårdar. Den består av välutrustade rum för två till fyra personer och en magnifik 115 år gammal tornlägenhet för fyra personer.

Om du vill göra en rundtur på Immich-Anker och smaka deras viner kostar det 20 Euro.

Hoffmann-Simon

Vingården Hoffmann-Simon är en eko-traditional vingård som är belägen i den finaste regionen i Italien nämligen Moselle. Vingården har över 10 hektar mark som är utspridda i delar av Piesport, Klüsserath, Köwerich och Maring. Vinodlingarna omges av orörd natur vilket ger varje vinodlingszon en individuell doft. 

Vingården grundades när Carl Hoffmann gav Maria Simon vingården som en del av giftermålet. När kriget bröt ut blev sonen Erwin Hoffmann och frun Irmine ansvariga för verksamheten. Tillsammans utvecklade de vingården på ett unikt sätt och de marknadsförde vingården själva på 1970-talet. 1994 tog Dieter Hoffman över verksamheten och han installerade avancerad teknik och maskiner i vinkällaren samt nya druvsorter till vinodlingarna.

Vingården har en enorm respekt för den biologiska mångfalden och odlingarna sker helt ekologiskt och med naturvänliga metoder. Den mest populära druvan för vingården är Riesling och dessutom odlas även Pinot Noir, Pinot Blanc och Sauvignon Blanc. De producerar röda och roséviner av högsta kvalitet och alla vinerna är tillverkade inom appellation regionen Piesporter Goldtröpfchen.

Källaren är utrustad med modern teknik. I det unika pressrummet pressas druvorna mjuk och sedan låter de druvorna torka i några dagar. Efter att druvorna har torkat fortsätter druvorna till jäsningen i de rostfria tankarna under kontrollerade temperaturer.  

En guidad tur på gården och provsmakning av vinerna kostar 13 Euro.

Weingut Selbach-Oster

Vingården Weingut Selbach-Oster har över 400 år av historia och vingården grundades redan på mitten av 1700-talet. Vingården är känd för sina högkvalitativa Rieslingviner och vinstockarna har alltid vuxit på de branta backarna i den perfekt balans mellan naturen och det manuella handarbetet från vingården. Vingården har även gjort de unika vinerna från Mosel regionen populära över hela världen. 

Mosel är en av de bästa vinframställningsregionerna i Tyskland med ett extremt väder som är påverkas av Medelhavet. Vingården har en rik historia och kelterna och romarna planterade vinstockar här över 2000 år sedan. 

Vingården läge och orienteringen av vinodlingarna skapar ett unikt mikroklimat som tillsammans med den unika jorden är perfekt för odlingen av druvor. Druvorna mognar ordentligt tack vare många soltimmar och skörden av druvorna sker sent på året. Vinerna får en intensiv smak och aromer som verkligen uttrycker de unika vinerna från Mosel regionen. De viktigaste druvorna för vingården är Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir och Gewürztraminer. De bästa druvorna skördas och produceras till deras röda och vita viner.

Vingården använder sig av hållbara metoder för att skydda vinstockarna och den naturliga smaken av vinerna. Jäsningen av druvorna sker i vinkällaren i låga temperaturer för att behålla så mycket av vinets smak som möjligt. De flesta av vinerna från vingården lagras i traditionella ekfat och den låga mineraliteten i vinerna är typiska för viner från Mosel. 

Vingården erbjuder vinprovning för 15 Euro per person. 

Richard Böcking

Rötterna till Böcking winery går att spåra till början av 1600-talet. Då slog familjen sig i in handelsbranschen i Trarbach genom att köpa det som troligen är den äldsta vingården i Mosel; Trarbacher Ungsberg. Vingården har varit i släktens ägo sedan dess och i dag är det en ny generation av Böckings som driver och äger vingården. Här kombinerar man historia och tradition med en entreprenöriell vision att leda familjeföretaget in i framtiden.

På vingården står det som kallas för “Rittersaal” (Riddarsalen), en byggnad som härstämmar från 1300-talet och är en av de största och äldsta byggnaderna i området. Vingården ligger i Traben-Trarbach i Mosel-regionen, som anses vara en av de bästa regionerna i världen för att odla Riesling-druvan. Odlingarna består till 95 procent av Riesling-druvor och de övriga 5 procenten är Spätburgurnder (Pinot Noir). På vingården finns även stockar med “Alte Reben” (gamla vindruvor), som är mellan 40 och 90 år gamla, tillsammans med moderna druvsorter.

Vingården erbjuder vinprovning och rundvandring på vingården för 15 euro per person.

Weingut Jakoby-Mathy

Weingut Jakoby-Mathy är ett litet familjeföretag som dedikerat att producera viner med passion för hantverket och druvorna som ger Mosel-vinerna dess unika arom. Familjens mål är att producera kvalitetsviner i prefekt harmoni med naturen, en filosofi som familjen har följt i över 150 år. Nikolaus Jakoby, som lade grunden för dagens vingård 1959, bestämde sig för att pressa, producera och marknadsföra vinerna direkt till konsumenterna.

I dag drivs vingården av Erich, Rita, Peter och Stefan Jakoby som är den tredje generationen på vingården. De producerar 30 000 flaskor om året från den 11 tunnland stora vingården. Vinerna säljs i Tyskland och exporteras även till åtta andra länder. Vingården ligger i utkanten av byn och druvorna växer på de delvis steniga sluttningarna av Kinheimer Hubertuslay och Kinheimer Rosenberg. Här odlas druvsorterna Riesling och Pinot Noir som familjen sedan omvandlar till röda och vita viner, rosévin, mousserande vin och dessertvin.

Vingården erbjuder vinprovning och rundvandring på vingården för 10 euro per person.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Mosel som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Mosel samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Relevanta internationella länkar

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy