En artikel i 2 delar där vi skriver om Riesling, fakta och provsmak!

Pratar man om vita favoritviner så kommer oftast diskussionen in på rieslingviner. Och visst finns det många anledningar till att vi älskar vår Riesling? Bara rieslingveckan säger en del – vilken annan druva får ge namn till en hel vecka?

Duvan Riesling förknippas nog allra mest med viner som produceras i Tyskland, men Riesling odlas och produceras i ett flertal andra länder: Australien, Sydafrika, Österrike, Kanada, USA, Nya Zeeland och inte minst Frankrike och Italien.

Druvan är omöjlig att uttala för en del, vinstilen ofta missförstådd och förbisedd, så förtjänar Riesling ändå ett bättre rykte de söta och billiga rieslingvinerna som vi vande oss vid på 60 och 70 talet när de började komma hit för att dela rampljuset med andra populära druvor som Sauvignon Blanc och Chardonnay.

I flera decennier trodde vi i Sverige att rieslingviner måste vara söta.  Men i Tyskland produceras det faktiskt främst torra och serveras så kalla att dropparna rinner ner utanpå flaskan. Rätt eller fel i fina vinkretsar? Spelar roll? Det är ju ett fantastiskt gott vin!

Vad är det för skillnad på olika länders Riesling?

Riesling är en druva som trivs i kallare klimat. De blir ofta lyckliga av några solstrålar då och då och de trivs på stenig, fattig mark. Men hur går det ihop med Riesling från nya världen med ett annat klimat? Faktum är att det skiljer ganska mycket mellan vinerna, men även mellan viner från samma kontinent, tänk Frankrike, Tyskland och Österrike. Det finns självklart producenter som gör olika typer av Riesling, men om vi får generalisera:

En tysk Riesling har en rätt skarp, uppfriskande syra och kan ganska ofta ha en lägre alkoholnivå.

Franska och österrikiska Riesling har rätt lika vinprofil sinsemellan men en torrare och krispigare stil om man jämför dem med de tyska. Även klimatet skiljer sig gentemot Tyskland med långa, torra höstar som gör att druvorna gradvis mognar och resulterar i ett fantastiskt djup i smaken.

Tittar vi sedan på Riesling i exempelvis Sydafrika, Australien och Nya Zeeland så har vinerna en annan profil och man kan undra om en rieslingdruva ens kan trivas där?

Faktum är att Riesling från den nya världen kan vara spännande viner med riktigt bra och sofistikerade resultat.

Australien

Inte så tokig idé att göra Riesling här när preussiska bosättare släpade med sig stockar redan för flera hundra år sedan till södra Australien. Här har man kunnat utveckla Riesling med fin kvalitet, handplockade druvor som ger friska, torra viner med blommiga citrusaromer.

Nya Zeeland

Riesling från Nya Zeeland är torr och ett mycket matvänligt vin med toner som ofta går åt det tropiska frukterhållet, tänk lime, passionsfrukt, en även äpple och stenfrukter. Mineraliskt och uppfriskande Ett perfekt vin till skaldjur och kryddad asiatisk mat som kan vara så svårt att hitta vin för.

Sydafrika

Riesling här känns fullständigt annorlunda. Livliga, ofta bleka åt det gröna hållet, läckra, lite vaxiga med toner av citrus, äpplen, honung och med en mineralisk kärna. Urläckra ganska fylliga och syrliga viner.

Följ med oss på torsdag i Riesling renässans – del 2: vi provsmakar nya och gamla världen!

 

Läs mer med recept och Riesling som matvin:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy