Klassisk Broccolipaj med Ädelost och en fräsch Riesling
Blåmögelost är en komplex och stark ost med mycket sälta och kan vara knepig att matcha med vin. Vårt tips är att komplettera mögelosten på ostbrickan med ett vin som är raka motsatsen, kanske lite sött som en Sauternes eller en italiensk Vino Santo.
Men när det gäller maträtter med blåmögelost som denna paj, så kanske inte ett dessertvin är det bästa alternativet. Därför tipsar vi om en blommig Riesling.
Broccolipaj med ädelost
- Skär 250 g broccoli i små bitar och koka den någon minut.
- Vispa ihop 3 ägg, 1 dl grädde, och nästan 2 dl Kesella. Peppra lite.
- Lägg in broccolin tillsammans med 140 gr smulad ädelost, exempelvis Roquefort eller Kvibille)
- Häll över äggstanningen och sätt in pajen i ugnen tills den fått färg, sådär 40 min.
Vintips: Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2014 (nr 5810) pris 99kr
(Detta vin fnns även som en ännu sötare Spätlese för 119 kr av årgång 2013.)
En riktigt god blommig Riesling från tyska Kloster Eberbach i Rheingau med är frisk och söt. Den unga Riesling Kabinett är mycket frisk i smaken. Druvig och fruktig med utpräglad sötma. Druvigt vin som är vackert ljust gult i färgen och har smaker med inslag av äpplen, päron, honung, mineral och citrus. Riesling Spätlese från 2013 är också mycket fruktigt frisk i smaken med kryddiga toner av bergamott.
Frågor och svar:
Vilken ost rekommenderas att matcha med en Sauternes eller Vino Santo?
Varför är det inte det bästa alternativet att välja ett dessertvin till en maträtt med blåmögelost?
Vilken typ av vin rekommenderas istället till en broccolipaj med ädelost?
Vilket vin rekommenderas specifikt till broccolipajen?
Vilka smaker kan man förvänta sig av Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2014?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från Rheingau
- Söta viner från Tyskland
- Röda viner från Tyskland
- Vita viner från Tyskland
- Rosé viner från Tyskland