Sagolikt god Laxcarpaccio Italienne och en torr, ekologisk Riesling
Senast Uppdaterad 5 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Detta recept är en briljant demonstration av hur en enkel förberedelse med de bästa ingredienserna kan producera en fantastisk maträtt. Vår carpacchio låter de italienska smakerna komma igenom. Vi har blandat den rimmade laxen med några tomater, lite blåmögelost, en del ruccola, pinjenötter och balsamico. Till laxen serverar vi en torr Riesling.
Denna ekologiska ljust gula Riesling är en av höstens trevliga nyheter på Systemet sedan den 1:a september i Systembolagets fasta sortiment och lyfter verkligen den rimmade laxen eftersom den har en fin syra. Druvorna har odlats på de branta sluttningarna vid floden Rhen och Rheingau har ett relativt kyligt klimat som ger denna Riesling sin torra, friska, mycket druvtypiska profil. Här har man lyckats fånga fylligheten och mognaden i druvan och skapat ett vin med tydlig Rieslingkaraktär. Doften är intensiv och fruktig av citrus som kombineras med smaken av gula frukter och mineral och örtiga toner. Druvorna har odlats på de branta sluttningarna vid floden Rhen och producenten, familjeföretaget Weingut Graf von Kanitz har sedan generationer en lång tradition av att producera de finaste Rieslingvinerna där kvalitet och ekologi är ledorden.
Laxcarpaccio Italienne
Istället för att hyvla den vanliga parmesanen har vi bytt ut osten mot små, små kuber av blåmögelost. Du kan ta Gräddädel, Roquefort eller någon annan favoritost. Den vackra garneringen gör du med en sötsyrliga sirapen av balsamvinäger.
500 g färdigrimmad lax
10 cocktailtomater
1 dl rostade pinjenötter
några blad ruccola
ekologisk crema di balsamico
lite basilikapesto
lite olivolja
saften av en citron
nymald svartpeppar
Rosta pinjenötterna i en stekpanna utan fett och lägg laxskivorna mellan 2 bitar plastfolie. Ta en kötthammare (eller något annat tungt) och banka ut skivorna så de blir ännu tunnare.
Lägg sedan upp skivorna på tallrikar.
På varje tallrik garnerar du sedan laxen sparsamt med
ringla blandad citronjuice med olivolja
skiva och skär blåmögelosten i minikuber och lägg på
dutta ut små klickar med pesto över laxen
garnera med de skivade tomaterna samt ruccolan
strö rostade pinjenötter och ringla crema di balsamico över
ta till sist några tag med pepparkvarnen
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok