Hem » Vin & Mat » Välj fisken efter vinet

Välj fisken efter vinet

26_itemthemeimage_4932-jpg

Många har ett visst vin som är deras ”standardfiskvin”. Ett vin som man alltid plockar fram eller beställer in när fisk står på menyn. Men riktigt så enkelt är det inte – det finns flera olika druvor som passar till en och samma fisksort. För att få ut den allra bästa smakupplevelsen ur både fisken och vinet bör du se till att ha några olika druvor du som du vet passar till det du ska äta. I denna artikel får du tips om vilka fiskrätter som passar till följande viner:

  • Champagne, Cava, Prosecco
  • Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio
  • Chardonnay, Viognier, Pinot Gris
  • Marsanne, Riesling, Gewürtztraminer
  • Pinot Noir, Sangiovese, Grenache
  • Roséviner

Mousserande viner, oavsett ursprung, är helt perfekta matchningar till friterad mat. Friterad calamari eller räkor är en klassisk strandrätt som kräver lite bubblor för att väga upp den tunga frityren. Även kaviar och Champagne (annat mousserande går också bra) är en klassisk kombination.

Enkelt tillagad vit fisk passar allra bäst ihop med torra och friska viner som, Sauvignon Blanc, Chenin Banc och Pinot Grigio. Dessa är alla klassiska viner som ofta dricks till olika fiskrätter.

Ju lättare vin, desto lättare maträtt är en bra tumregel. Ekfatslagrade och lite fylligare vita viner som Chardonnay, Viognier och Pinot Gris passar bra ihop med något oljigare rätter, till exempel krabba, hummer och buljongbaserade soppor.

Marsanne, Riesling och Gewürtztraminer är ännu fylligare än föregående kategori. Dessa passar bra ihop med asiatiskt tillagad fisk och skaldjur och andra lite kryddigare rätter.
Det går faktiskt att dricka rött vin till fisk, men se till så att de är lätta i karaktären, till exempel Pinot Noir,

Sangiovese eller Grenache. Dessa passar bra ihop med oljiga fiskar som lax, tonfisk, svärdfisk och makrill. Även fisk i tomatsås går bra att äta till dessa viner.

Grillad fisk och skaldjur passar bra ihop med rosévin. Om du tvekar mellan ett rött och ett vitt vin, fundera då över om ett rosé skulle kunna passa. Om vita viner passar till lätta fiskar och röda till oljiga hamnar roséviner någonstans däremellan.

Frågor och svar:

Vilka viner passar bäst till friterad mat?

Mousserande viner, som Champagne, Cava och Prosecco, är perfekta matchningar till friterad mat.

Vilka viner passar bäst till enkelt tillagad vit fisk?

Torra och friska viner som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Pinot Grigio passar bäst till enkelt tillagad vit fisk.

Vilka viner passar bäst till oljigare rätter som krabba och hummer?

Ekfatslagrade och lite fylligare vita viner som Chardonnay, Viognier och Pinot Gris passar bäst till oljigare rätter som krabba och hummer.

Vilka viner passar bäst till asiatiskt tillagad fisk och skaldjur?

Fylligare viner som Marsanne, Riesling och Gewürtztraminer passar bäst till asiatiskt tillagad fisk och skaldjur.

Vilka röda viner passar bäst till oljiga fiskar som lax och tonfisk?

Lätta röda viner som Pinot Noir, Sangiovese och Grenache passar bäst till oljiga fiskar som lax och tonfisk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.