Många har ett visst vin som är deras ”standardfiskvin”. Ett vin som man alltid plockar fram eller beställer in när fisk står på menyn. Men riktigt så enkelt är det inte – det finns flera olika druvor som passar till en och samma fisksort. För att få ut den allra bästa smakupplevelsen ur både fisken och vinet bör du se till att ha några olika druvor du som du vet passar till det du ska äta. I denna artikel får du tips om vilka fiskrätter som passar till följande viner:

  • Champagne, Cava, Prosecco
  • Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Grigio
  • Chardonnay, Viognier, Pinot Gris
  • Marsanne, Riesling, Gewürtztraminer
  • Pinot Noir, Sangiovese, Grenache
  • Roséviner

Mousserande viner, oavsett ursprung, är helt perfekta matchningar till friterad mat. Friterad calamari eller räkor är en klassisk strandrätt som kräver lite bubblor för att väga upp den tunga frityren. Även kaviar och Champagne (annat mousserande går också bra) är en klassisk kombination.

Enkelt tillagad vit fisk passar allra bäst ihop med torra och friska viner som, Sauvignon Blanc, Chenin Banc och Pinot Grigio. Dessa är alla klassiska viner som ofta dricks till olika fiskrätter.

Ju lättare vin, desto lättare maträtt är en bra tumregel. Ekfatslagrade och lite fylligare vita viner som Chardonnay, Viognier och Pinot Gris passar bra ihop med något oljigare rätter, till exempel krabba, hummer och buljongbaserade soppor.

Marsanne, Riesling och Gewürtztraminer är ännu fylligare än föregående kategori. Dessa passar bra ihop med asiatiskt tillagad fisk och skaldjur och andra lite kryddigare rätter.
Det går faktiskt att dricka rött vin till fisk, men se till så att de är lätta i karaktären, till exempel Pinot Noir,

Sangiovese eller Grenache. Dessa passar bra ihop med oljiga fiskar som lax, tonfisk, svärdfisk och makrill. Även fisk i tomatsås går bra att äta till dessa viner.

Grillad fisk och skaldjur passar bra ihop med rosévin. Om du tvekar mellan ett rött och ett vitt vin, fundera då över om ett rosé skulle kunna passa. Om vita viner passar till lätta fiskar och röda till oljiga hamnar roséviner någonstans däremellan.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy