Hem » Vin Skola » Populära Riesling viner – 3 tips på eleganta viner!

Populära Riesling viner – 3 tips på eleganta viner!

Populära Riesling viner - 2 glas Riesling

Populära Riesling viner hör nog till några av de mest omtyckta vita vinerna i hela världen. Riesling är såklart en mångsidig druva som ger viner som är torra, söta, stilla och mousserande, men det är också en vinstil som dyrkas ivrigt av oss Riesling-fans. Är det någon skillnad mellan nya och gamla världens Riesling viner? Vi ska se.

Riesling är vinvärldens suveräna go-to druva när man vill vara säker på att få tag i ett vin, oavsett om man sker ett sötare dessertvin, ett stilla matvin eller ett festligt mousserande vin. Det finns till och med populära Riesling viner som är helt alkoholfria och ändå smakar fantastiskt bra, så det handlar alldeles säkert om druvan, när den spelar huvudrollen. Riesling kan vara överdådigt blommig eller ha toner av flinta och jord. Lite klurigt med dessa härligt fruktiga, elektriska smaker som ibland kan ge uppfattningar om sötma trots noll restsocker. Trots att druvan är så mångfacetterade och oftast stilsäker – men det också skapa förvirring.

Tysklands vita signaturdruva

Det skulle man verkligen kunna kalla den. Dels har den varit med ett tag, dokumenterad sedan 1435, faktiskt, och dels kommer den från Rhendalen och det är just där som många, många goda viner tillverkas, inte enbart Riesling. Riesling odlas i 13 tyska vinregioner och speglar mångfalden av sin lokala terroir och vinerna kan vara allt från krispigt torra, trocken till ljuvligt sött och alla steg däremellan. Kabinettviner med sina sent skördade, mogna druvor kan vara intensivt aromatiska med krämiga honungstoner och klassas då traditionellt efter hur söta de är och hur sent druvorna skördas, som Spätlese, Auslese, Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese.

Populära Riesling viner - Rhen floden

Idag odlas den över hela världen, trots att Tyskland fortfarande är den mesta och förmodligen bästa producenten av druvan. För mig är Riesling, kanske mer än någon annan druva, är en terroir-druva. Jag menar att i Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien och USA, är Riesling vinet en direkt länk av sin terroir. Det är inte så konstigt att viner från olika länder och som odlas på olika jord och i varierande klimat uttrycker sig formidabelt och så distinkt i varje läcker Riesling-flaska. Förutom att skilja mellan torra eller söta populära Riesling viner, bör man kanske också skilja mellan unga mot gamla viner från nya och gamla världen. Det måste vi göra idag!

Populära Riesling viner – en sval druva

Det råder ingen tvekan om att en tysk Riesling personifierar ärketypen för världens Riesling viner med en gammal världsstil av ett svalt vin. Riesling är kanske mer än någon annan druva, en svala-klimatets-druva som trivs så bra på svalare, nordliga trakter och ändå bjuder på en fantastiskt fin fruktprofil med klassiska aromer av äpple, citrus, persika och aprikos och sedan beroende på klimat och jord visar upp en stilig mineralitet som kan ha nyanser av rök, vax, flinta och jord…

Populära Riesling viner - ost och vin

Egentligen kan man inte få det bättre än Systembolagets märkningar med de små fyllda rondellerna framför varje vinflaska som visar om vinet är torrt eller sött, för annars kan det bli ganska fel. Många tror att Riesling bara är ett sött vin – fel. Det produceras många otroligt torra, populära Riesling viner över hela världen, även i Tyskland där producenterna under senare år gått mer och allt mer över till torrare viner. Jämfört med sådär 50 år sedan när det var svårt att hitta en riktigt torr Riesling. Men jag tror detta har kommit efter hand som konsumenter ställer större krav på exempelvis mindre socker.

Vill du ha ett knastertorrt vin så leta efter ordet Trocken på etiketten, då finns det mindre restsocker i vinet, annars är det Feinherb eller Halbtrocken som gäller.

Populära Riesling viner – att tänka på!  

  • Ju högre alkohol, desto torrare vin. Ju lägre, desto sötare vin.

Det gäller för nästan alla druvor/vinstilar, men det kan vara bra att veta om sötman kommer från restsocker. Många torra viner kan ha tydliga söta kanderade fruktsmaker utan att ha någon särskilt hög sockerhalt.

  • Generellt är Riesling inte ett vin som är lagringsdugligt.

Riesling viner har nästan inga tanniner, så de ligger inte till sig bra i vinkällaren under lägre tider. Eller så väljer du en fin, dyrare och då sötare Riesling med vacker struktur och utpräglad syra … de kan utvecklas fantastiskt under några år. Med det sagt så har ju tyska restauranger ofta gamla årgångar av Riesling viner som de är stolta över.

Populära Riesing viner - 3 viner provas

3 Rieslingfavoriter!

Tänk på att vinerna kan finnas i butik, i fasta eller tillfälligt sortimentet eller så går de i alla fall att beställa.

Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad 2020 – nr 92007 / 229:-

En av de bättre torra Riesling vinerna från familjeproducenten Von Winning i Pfalz som gjort goda Riesling viner i över 100 år och som var med och grundade VDP, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter. Denna djärva, rykande torra Riesling är så klart ekologisk och rikt strukturerad med bra balans. Går faktiskt också att lagra om du vill det. Kommer att utvecklas fantastiskt 2024-25 förtjänar ytterligare några år av källare för att få visa sin fulla färg. Ett intensivt och ståtligt mineraliskt vin med smaker av syrliga äpplen lime och örter över vaxiga honungstoner, genomträngande och koncentrerat vin med rena, orörda och kraftfull avslutning.

Schiefer Riesling Feinherb 2020 – nr 7953 / 149:-

Från välrenommerade och duktige familjeproducenten Weingut Nik Weis som grundades 1947 med ett flertal cru-lägen i Mosel. Ja är generellt inget fan av söta viner, men detta är ett Feinheb-vin, det betyder att den har en liten med tydlig sötma som inte är dominant utan ligger mer i bakgrunden. 10,5 %, alltså lite lättare vin men mycket välgjort om man ser till priset. Vinet har en härlig fruktpalett av äpplen, ananas, persika och citrus.  Snygg mineralisk profil som kantas av lite rök och örter, verkligen ett vin som påverkats starkt av Mosels branta skiffersluttningar. Perfekt till svårmatchade asiatiska rätter men kanske inget vin som bör lagras i åratal.

Gardo Morris Noble Riesling 2017 – nr 2125 / 119 kr

Låt mig bara säga, nya världens Rieslingar är inte tyska Rieslingar, i alla fall inte om man ser till utbudet på Bolaget, sen kan vi stanna där md kommentaren. Men till en mycket söt och vacker Riesling till desserten kan jag sträcka mig. Från den eminente producenten Gardo Morris Wines som drivs av Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. Svenskt egentligen, fast vinerna görs på Nya Zeeland i svala kvällstemperaturer. Druvorna skördas sent i klasar och man väljer de som är något angripna av ädelröta. Därför har vinet kunnat utvecklats med finess och bjuda på krämigt kaxiga och vaxiga smaker av apelsinmarmelad och honung, söta aprikoser och ett stänk citrus. Sockerhalten är 16,7 g/100ml men vinet betingar ändå sina 12,5%. Observera att detta är en halvflaska mennog så eleganta droppar som är otroligt goda till lagrade mögelostar.  

Populära Riesing viner - ppmaning

Frågor och svar

Vilken sorts druva används i Riesling viner?

Riesling är inte bara en stil av vitt vin men även en aromatisk druvsort men något blommiga aromer samt hög fruktsyra.

Hur kan man säga att Riesling är så gammal?

Att druvan Riesling troligtvis kommer från Tyskland är nog säkert och den dök upp 1435 på flera Riesling rankor till en tysk greve, blev sedan mer och mer populär fram till 1787 då ärkebiskopen av Trier ersatta dåliga vinstockar med Riesling. På mitten av 1800-talet lev Riesling viner riktigt eleganta och trendiga och ostade till och ned mer än Champagne.

Hur ser man hur sött vinet är?

På tyska Riesling etiketter delas vinerna in i olika kategorier för sötma
Kabinett (torrt)
Spätlese (halvtorrt)
Auslese (ännu sötare)
Beerenauslese (mycket söt)
Trockenbeerenauslese (sötaste)

Var ska jag börja prova för att lära känna Riesling?

Tyska Rieslingviner från Rhen och Mosel och franska från Alsace. Börja med torra viner och har du inget emot sötman, så arbeta dig igenom Feinheb och herb-viner också, så känner du på skillnaden. Sedan förstå ta eventuellt en amerikansk Riesling eller någon annan stans från nya världen, sedan tänk utanför ramarna, det är svår att hitta ett komplexare Riesling vin nya världen på Bolaget.

Det här med ädelröta i Riesling?

Rieslingdruvor är små och bildar kompakta klasar på rankan vilket också gör dem utmärkta för sötare viner då de är mycket mottagliga för ädelröta (botrytis) som på ett vackert sätt torkar ut druvorna och förstärker sötman.

Läs mer i vår masterclass om Riesling:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.