Hem » Vin Skola » Druvan Riesling – en krävande dam fyller 586 år!

Druvan Riesling – en krävande dam fyller 586 år!

Druvan Riesling - omslagsbild med gröna druvor - Vinjournalen.se

Den 13 mars hyllar vi druvan Riesling!

Vi tackar Institutet Wines of Germany för historia och fakta i denna artikel. German Wine Institut är den tyska vinindustrins marknadsföringsorgan och finns runt om i världen i 14 länder.

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som ”officiell” födelsedag för Riesling, som just detta datum markerar druvans första dokumenterade existens, i en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse. Där förekom ’Räuschling’ på en faktura hos ett slott i Rheingau, Rüsselsheim, i det mest sydliga Tyskland. Vinet var redan på medeltiden ansett som en vara av yppersta kvalitet.

Druvan Riesling har sitt ursprung i Tyskland och är känd för sin höga syra i kombination med en mer eller mindre tydlig fruktighet. Det är en nordlig druva som passar att odlas i kyligare klimat. Tyska Riesling-viner är landets stolthet och exporteras över hela världen.

druvan Riesling - happy birthday

Riesling Birthday

Den 13 mars firas druvan Riesling över hela världen med pompa och ståt, som en uppladdning inför Riesling Week som brukar gå av stapeln i höst under senare delen av augusti.   

Med anledning av Corona och situationen just nu har Wines of Germany detta år inte gjort något aktivt samarbete med någon restaurang för att fira Rieslingens födelsedag, men några av de många restauranger och vinbarer som deltog i Riesling Week tidigare är bland andra 19 Glas –Barrique – Bistro Vinoteket – Café Cuvee – Combo Vinbar –Dryck Vinbar –Epoque – Eriks Bakficka – Farang –Kungsholmens Vinbar – Nofo Hotel / Wine Bar – Proviant Vinbar – Sekt – Tygge & Sessil – Vina – Vinverket…

På Vinjournalen tycker vi att du själv ska fira Riesling Birthday med en god flaska Riesling och lite läcker mat!

Riesling då ….

Historiskt vanligt var att varje vingård odlade många olika sorter bredvid varandra. Det var först på 1700-taket det dök upp vingårdar som odlade enbart druvan Riesling.

Under 1800-talet gjorde klostren och prästerna sitt bästa för att uppmuntra Riesling planteringar på grund av druvans höga kvalitet, men trots detta under den här perioden valdes ändå druvan allt oftare bort till förmån för de druvor som kunde skördas tidigare.

I början av 1900-talet användes druvan främst i exklusiva högkvalitetsviner. Under första delen av 1900-talet gjordes därför stora insatser att klona fram nya varianter som var lättare att odla på fler ställen och särskilt på grund forskningsinsatser av Vininstituet i Trier (Mosel) kan vinodlare idag välja bland 60 varianter av Riesling-druvor med olika egenskaper.

Under 1950-70-talet spreds billiga, halvtorra enklare Rieslings över världen som bidragit till en lägre status för tyska viner.

Druvan Riesling
Riesling

Och Riesling nu…

Idag är Riesling den mest frekvent odlade druvan i Tyskland och den odlas på en fjärdedel av den totala vinarealen. Närmare 40 procent av världens totala Riesling odlas i just Tyskland. Fördelat på i storleksordning ser det ut så här:

  • Rheingau (2 500 ha/78% av ytan)
  • Pfalz (5 900 ha), Mosel (5 400 ha)
  • Rhein-hessen (4 700 ha)
  • Württemberg (2 100 ha)
  • Nahe (1 200 ha)
  • Baden (1 100 ha

Den typiska Riesling-profilen

Druvan Riesling är en krävande dam då den mognar sent och därmed kräver sitt tålamod från vinodlaren. Druvan ger olika viner beroende på läge och var den odlas. Den trivs bäst på värmehållande, branta vinfält längs en flod. Vinerna går från friskt syrliga viner till söta blommiga.

En typisk Riesling är ljust grön till ljusgul i färgen och har toner av persika och äpple i doften. Vinerna tjänar på lagring, antingen minst ett år i ståltank eller ekfat och de allra finaste Rieslings har en utmärkt lagringspotential. Förstås finns det också utmärkta söta varianter som Beerenauslese och Eiswein, eller isvin som det kallas när druvorna har hunnit frysa innan de skördas.

Visste du att …

…namnet bakom den berömda druvan Druvan kommer ursprungligen från en naturlig korsning mellan Weisser Heunish (Gouais Blanc på franska) och Vitis vinifera sylvestris alternativt Weisser Heunish samt Traminer. De lärde tvistar om varifrån namnet kommer, troligen är det en blandning av ord som verrieslen (dålig fruktsättning efter blomning) Russling (svart trä) reissende Säure (stark syra) edles Reis (ädel ättling).

Matcha Riesling med mat

Rieslings fungerar bra med all vit fisk, exempelvis sej eller torsk med klassiska tillbehör som vitvinsås, men även till skaldjur som räkor eller lite fin rom. Druvan Riesling passar även mycket bra till kyckling, lättare vegetariska rätter och sallader samt ostar och efterrätter.

Druvan Riesling - 2 viner

Vi tipsar om två prisvärda tyska Riesling-viner och två goda maträtter som vi skrivit om tidigare och länkar till recepten så att du kan fira Riesling Birthday den 13 mars. Vinlänkarna tar dig direkt till vinernas sida på Bolaget.  

Från tyska Rheingau och den kända vingården Leitz kommer kritikerrosade Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2019 . En torr, fruktig Riesling som är mycket mineralisk och fräsch i gommen med toner av gula mogna päron, syrliga krusbär, citrus, ett stänk av honung och lite dragon. 

Druvan Riesling - torsk med sumk o mandel - Vinjournalen.se

Prova till en ugnsbakad torsk med täcke av mandel och sumak (recept). Vi snabbrimmar torsken och steker den med ett lättsaltat täcke av sumak och mandel. Den fint röda kryddan Sumak sätter en fin syrlig smak på denna fisk.

En lite sötare Riesling är Bockstein Riesling Kabinett 2019 från vingården Weingut Nik Weis i Mosel som äger flera cru-lägen i Mosel. Detta mineraliska vin är aromatiskt med en fräsch sötma och smak av päron och mogen persika, balsamiska örter, en nyans av honung och lite lime.

Druvan Riesling - grillad sallad - Vinjournalen.se

Prova till en krispig, grillad sallad med en mildare Roquefort (recept) eller en annan krämig ädelost.

Se vidare vår serie om Riesling:

Frågor och svar:

När firas druvan Rieslings födelsedag?

Den 13 mars firas druvan Rieslings födelsedag.

Var har druvan Riesling sitt ursprung?

Druvan Riesling har sitt ursprung i Tyskland.

Vilken är den mest frekvent odlade druvan i Tyskland?

Riesling är den mest frekvent odlade druvan i Tyskland.

Vilka är några av de tyska regionerna där Riesling odlas?

Några av de tyska regionerna där Riesling odlas är Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen, Württemberg, Nahe och Baden.

Vilken typ av mat passar bra att matcha med Riesling?

Riesling passar bra med vit fisk, skaldjur, kyckling, lättare vegetariska rätter, sallader, ostar och efterrätter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.