Vi ska besöka Te Mata Estate på Ny Zeeland, dricka en nylanserad, hyllad och riktigt god Cape Crest Sauvignon Blanc samt laga en god lyxig fiskrätt på sprödbakad torsk toppad med mandel och sumak. Missa inte detta goda vin!

Den älskade druvan Sauvignon Blanc

Den gröna druvan Sauvignon Blanc kommer ursprungligen från Bordeaux-regionen i Frankrike där den förutom i kvalitetsdrivna stilla viner även används i de berömda söta dessertvinerna från franska distrikten Sauternes och Barsac.

Sauvignon Blanc Te Mata Winery - druvor

Sauvignon Blanc har troligtvis fått sitt namn av det franska ordet ” sauvage” som betyder ”vild”. Trots att druvan hör hemma i Frankrike, planteras den idag i många av världens vinregioner och beroende på klimatet kan smaken naturligtvis variera från ett intensivt vin med jordtoner av gräs och nässlor till torra, strama och fräscha viner. Många av dessa Sauvignon Blanc viner tenderar att utveckla vegetabiliska aromer som påminner om ärtor och sparris och de är oftast mycket lagringsdugliga.

Snygga viner med Sauvignon Blanc produceras bland annat i många änder i Nya Världen, exempelvis Chile, Rumänien, Kanada, Australien, Sydafrika, Bulgarien samt Washington och Kalifornien. Men det finns ett land där druvan slagit stort och det är i Nya Zeeland.

Familjeproducenten Te Mata Estate

Te Mata Estate är en vingård som ligger i Hawke’s Bay på Nya Zeeland och familjen Buck. Vingården etablerades redan 1896 och vineriet är faktiskt Nya Zeelands äldsta vinbyggnad. Under de senaste 40 åren har familjen Buck producerat ett fantastiskt utbud av prestigefulla och internationellt prisade röda och vita kvalitetsviner om självklart går på export till fler än 42 länder över hela världen. 

Familjen äger nu cirka 150 hektar vingårdar, varav endast 30% används för att tillverka sina premiumviner, resten av druvorna säljs vidare.

De druvor som man specialiserar sig på är bland andra Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Viognier och Sauvignon Blanc.  Te Mata Estate producerar också en Estate Vineyards-etikett, en samling av fem olika viner: Merlot / Cabernets, Syrah, Gamay, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Sauvignon Blanc Te mata winery - vingården

Alla vingårdens druvor odlade i Hawkes Bay och handplockade.  Te Mata Estate satsar på hållbar vinodling och använder naturliga gödningsmedel från får för att undvika traditionell gödsel. Man planterar bland annat specifika rovor för att undvika att använda kemiska behandlingar.

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc med tidigare årgångar är ett hyllat vin av ett flertal prominenta kritiker. Förra årgången 2018 var ett toppenår för denna Sauvignon Blanc som bland annat fick 93 poäng av Robert Parker, 93 poäng av Jamie Goode, suverän kritik av Decanter, Jancis Robinson och Bob Campbell MW för att bara nämna några internationella kritiker. Det ska bli spännande att se kritiken på denna årgång!   

Druvorna till detta vin, 86% Sauvignon Blanc samt mindre delar av Semillon och Sauvignon Gris krossas lätt var för sig och kyls därefter före en kort period av skalkontakt. Efter pressning och kall sedimentering jäser vinerna på både nya och äldre franska ekfat.

Hur smakar denna Sauvignon Blanc?

Kända vinexperter har använt orden ” och intensivt aromatiskt, elegant och fräscht” om det druvtypiska och fatjästa Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc, men det är också en fatlagrad Sauvignon Blanc som symboliserar Nya Zeelands häftiga produktion av moderna och aromatiska Sauvignon Blanc viner.  Ett intensivt och uppfriskande vitt vin. Inte konstigt, då vingården endast kör utpräglad ekologiskt och inte använder kemisk gödsel i vingårdarna, att druvan också blir en koncentrerad och mycket uttrycksfull druva som skördas vid optimal mognad.

Vad äter man bäst till denna Sauvignon Blanc?

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc är blekt citrongult med tydliga limegröna reflexer och vinet är fyllt med tropiska frukter som ger en saftig syrlig nyans. Här möts man av toner från nektarin, krusbär, litchi och svartvinbärsblad som också stramas till av saftigt frodiga mogna päron, lite grapefrukt, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt.

Sauvignon-Blanc-Te-Mata-bild-på-fiskrätten

Ugnsbakad torsk med täcke av mandel och sumak

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc är riktig gott till inbakad vit fisk och salta skaldjur men även till rätter med vitt kött som stekt kyckling och smakfulla sallader med syrliga vinägrettsåser eller friterad tofu. Vinets utpräglade syrliga citrussmak gör sig också bra till eleganta efterrätter av mogna frukter som exempelvis olika pajer.  

Vi snabbrimmar torsken och steker den med ett lättsaltat täcke av sumak och mandel. Den fint röda kryddan Sumak sätter en fin syrlig smak på denna fisk men kan även användas till kött, kyckling, marinader och dressingar.

Förbered torsken

  • 4 bitar torskfilé med skinn kvar på en sida
  • några msk salt

Gnid in torsken med saltet och låt stå i kylen i 2 timmar.

Förbered mandeltäcke

  • 150 g mandelspån
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk japansk sojasås 
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1-2 msk sumak
  • ½ citron, saften
  • 5-7 blad basilika, hackade
  • 1 kvist dill, hackad

Blanda ihop alla ingredienser och bred allt över fisken.

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på plåt med bakplåtspapper.

Sätt in 10 minuter i ugn och servera med ris och grillade rotfrukter och Cape Crest Sauvignon Blanc.

Läs mer om Nya Zeeland:

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy