Ny Sauvignon Blanc & spröd torsk med sumac

Sauvignon Blanc Te Mata Estate - fiskrätt med mandeltäcke

Vi ska besöka Te Mata Estate på Ny Zeeland, dricka en nylanserad, hyllad och riktigt god Cape Crest Sauvignon Blanc samt laga en god lyxig fiskrätt på sprödbakad torsk toppad med mandel och sumak. Missa inte detta goda vin!

Den älskade druvan Sauvignon Blanc

Den gröna druvan Sauvignon Blanc kommer ursprungligen från Bordeaux-regionen i Frankrike där den förutom i kvalitetsdrivna stilla viner även används i de berömda söta dessertvinerna från franska distrikten Sauternes och Barsac.

Sauvignon Blanc Te Mata Winery - druvor

Sauvignon Blanc har troligtvis fått sitt namn av det franska ordet ” sauvage” som betyder ”vild”. Trots att druvan hör hemma i Frankrike, planteras den idag i många av världens vinregioner och beroende på klimatet kan smaken naturligtvis variera från ett intensivt vin med jordtoner av gräs och nässlor till torra, strama och fräscha viner. Många av dessa Sauvignon Blanc viner tenderar att utveckla vegetabiliska aromer som påminner om ärtor och sparris och de är oftast mycket lagringsdugliga.

Snygga viner med Sauvignon Blanc produceras bland annat i många änder i Nya Världen, exempelvis Chile, Rumänien, Kanada, Australien, Sydafrika, Bulgarien samt Washington och Kalifornien. Men det finns ett land där druvan slagit stort och det är i Nya Zeeland.

Familjeproducenten Te Mata Estate

Te Mata Estate är en vingård som ligger i Hawke’s Bay på Nya Zeeland och familjen Buck. Vingården etablerades redan 1896 och vineriet är faktiskt Nya Zeelands äldsta vinbyggnad. Under de senaste 40 åren har familjen Buck producerat ett fantastiskt utbud av prestigefulla och internationellt prisade röda och vita kvalitetsviner om självklart går på export till fler än 42 länder över hela världen. 

Familjen äger nu cirka 150 hektar vingårdar, varav endast 30% används för att tillverka sina premiumviner, resten av druvorna säljs vidare.

De druvor som man specialiserar sig på är bland andra Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Viognier och Sauvignon Blanc.  Te Mata Estate producerar också en Estate Vineyards-etikett, en samling av fem olika viner: Merlot / Cabernets, Syrah, Gamay, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir.

Sauvignon Blanc Te mata winery - vingården

Alla vingårdens druvor odlade i Hawkes Bay och handplockade.  Te Mata Estate satsar på hållbar vinodling och använder naturliga gödningsmedel från får för att undvika traditionell gödsel. Man planterar bland annat specifika rovor för att undvika att använda kemiska behandlingar.

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc med tidigare årgångar är ett hyllat vin av ett flertal prominenta kritiker. Förra årgången 2018 var ett toppenår för denna Sauvignon Blanc som bland annat fick 93 poäng av Robert Parker, 93 poäng av Jamie Goode, suverän kritik av Decanter, Jancis Robinson och Bob Campbell MW för att bara nämna några internationella kritiker. Det ska bli spännande att se kritiken på denna årgång!   

Druvorna till detta vin, 86% Sauvignon Blanc samt mindre delar av Semillon och Sauvignon Gris krossas lätt var för sig och kyls därefter före en kort period av skalkontakt. Efter pressning och kall sedimentering jäser vinerna på både nya och äldre franska ekfat.

Hur smakar denna Sauvignon Blanc?

Kända vinexperter har använt orden ” och intensivt aromatiskt, elegant och fräscht” om det druvtypiska och fatjästa Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc, men det är också en fatlagrad Sauvignon Blanc som symboliserar Nya Zeelands häftiga produktion av moderna och aromatiska Sauvignon Blanc viner.  Ett intensivt och uppfriskande vitt vin. Inte konstigt, då vingården endast kör utpräglad ekologiskt och inte använder kemisk gödsel i vingårdarna, att druvan också blir en koncentrerad och mycket uttrycksfull druva som skördas vid optimal mognad.

Vad äter man bäst till denna Sauvignon Blanc?

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc är blekt citrongult med tydliga limegröna reflexer och vinet är fyllt med tropiska frukter som ger en saftig syrlig nyans. Här möts man av toner från nektarin, krusbär, litchi och svartvinbärsblad som också stramas till av saftigt frodiga mogna päron, lite grapefrukt, örter och fänkål. Det blir krämigt och komplext och skönt mineraliskt.

Sauvignon-Blanc-Te-Mata-bild-på-fiskrätten

Ugnsbakad torsk med täcke av mandel och sumak

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc är riktig gott till inbakad vit fisk och salta skaldjur men även till rätter med vitt kött som stekt kyckling och smakfulla sallader med syrliga vinägrettsåser eller friterad tofu. Vinets utpräglade syrliga citrussmak gör sig också bra till eleganta efterrätter av mogna frukter som exempelvis olika pajer.  

Vi snabbrimmar torsken och steker den med ett lättsaltat täcke av sumak och mandel. Den fint röda kryddan Sumak sätter en fin syrlig smak på denna fisk men kan även användas till kött, kyckling, marinader och dressingar.

Förbered torsken

  • 4 bitar torskfilé med skinn kvar på en sida
  • några msk salt

Gnid in torsken med saltet och låt stå i kylen i 2 timmar.

Förbered mandeltäcke

  • 150 g mandelspån
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk japansk sojasås 
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1-2 msk sumak
  • ½ citron, saften
  • 5-7 blad basilika, hackade
  • 1 kvist dill, hackad

Blanda ihop alla ingredienser och bred allt över fisken.

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på plåt med bakplåtspapper.

Sätt in 10 minuter i ugn och servera med ris och grillade rotfrukter och Cape Crest Sauvignon Blanc.

Läs mer om Nya Zeeland:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna