Hem » Vin Fakta » Vinlandet Bulgarien – en lång vintradition

Vinlandet Bulgarien – en lång vintradition

Vinlandet Bulgarien - vingårdsarbetare klipper klase

En gång för inte alltför länge sedan var vinlandet Bulgarien världens näst största vinproducent. Det var på 80-talet och före 1991 då Bulgariens sovjetstyre tog en ände och det infördes en demokratisk grundlag i landet. Det var först den 1 januari 2007 som Bulgarien blev medlem i EU och därmed fick ett utbud av nya handelspartners. Sedan tar det som alltid tid att arbeta in sig hos alla vinentusiaster och länder-importörer världen runt.

Men gott vin har man producerat i det numera trendiga vinlandet Bulgarien sedan 5000 före Kristus, det visar arkeologiska bevis. Under antiken gav den grekiska poeten Homeros traktens vin utmärkt kritik. Gamla traditioner och metoder för vinproduktion levererar ännu idag kvalitativa och prisvärda viner. Man producerar ett exceptionellt gott vin av de många lokala druvorna som exporteras till resten av världen.

Visste du att man den 14 februari varje år på Alla hjärtans dag firar Vinodlarens Dag i Bulgarien?

Vinlandet Bulgarien - vinkällare

Vinregionerna

Det finns fem vinregioner i vinlandet Bulgarien med 47 vindistrikt. Dessa regioner varierar en del sinsemellan med olika mikroklimat där varierande druvor frodas och där man tillverkar vin i diverse vinstilar från Donauslätten i norr till det Trakiska låglandet i söder.

Och mitt genom allihopa sträcker sig Balkanbergen som både ger lä och vatten till vinodlingarna.

Donauslätten i norr är de största vinregionerna och har ett tempererat kontinentalt klimat och låga kullar växlar med breda slätter. Här göra man alla typer av viner och här odlas bland annat druvorna Muskat, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och den lokala druvan Gamza.

Trakien i södra Bulgarien har övervägande kontinentalt klimat där an odlar Cabernet Sauvignon, Misket, Merlot, Mavrud och Rkatziteli och bland de gröna främst Muscat Ottonel.

I Svartahavsregionen i östra delen av vinlandet Bulgarien finns 30% av alla landets vinstockar och här görs främst fruktiga, eleganta torra och halvtorra vita viner av klassiska europeiska druvor som Riesling, Muscat Trebbiano, Sauvignon Blanc, Traminer och Gewürztraminer. Sub-Balkan söder om Balkanbergen, också kallad ’rosornas dal’ görs mestadels torrt och halvtorrt vitt vin men även en del rött av band annat Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling och Rkatsiteli och den lokala druvan Röd Misket.

I Melnik-regionen i Strumadalen råder Medelhavsklimat där många soliga dagar som varvas med svalare perioder. Här odlas förstås den torbladiga kvalitetsdruvan Melnik runt staden med samma namn och annars använder Cabernet Sauvignon och Rkatsiteli.

Några vanliga lokala druvor

Totalt finns det 44 lokala druvsorter i Bulgarien men så klart odlas även klassiska franska druvor.

Av de 44 druvsorterna finns det unika, lokala och annorlunda druvor till vad vi är vana vid och som även blivit internationella kändisar på grund av att de är så fantastiskt smakfulla och i druvblandningar med till exempel Merlot och Cabernet Sauvignon, verkar dessa komma riktigt till sin rätt.

De röda vinerna innehåller druvor som till exempel den blåa Gamza som mognar sent och producerar lätta, fräscha och friska röda viner, både dessert- och bordsviner med läckra aromer av röda skogsbär. En annan röd populär druva in vinlandet Bulgarien är Melnik med sin körsbärs- och örtsmak. Täta, djupa och mjuka viner med distinkta tanniner och snygga avslut. Den gamla druvan Mavrud är också ganska känd internationellt för sina rubinröda, smakfulla och mycket täta och kryddiga viner i vilka smaker som björnbär och mullbär gör sig påminda.

Röd Misket är en druva för röda viner med läckra rosa reflexer och främst används för torra bordsviner som har bra balans och fin struktur gemensamt med de andra druvorna här. Misket finns även i en grön variant. 1944 skapade man druvan Rubin, med ursprung utifrån Nebbiolo and Syrah. Framförallt används den för röda, söta viner. Det finns också en mängd gröna druvor som Dimyat är en gammal bulgarisk druvsort som man gör fräscha, aromatiska vita viner av samt brännvin.

Vinlandet Bulgarien - vingårdsteamet

En typisk vingård

Idag finns det fler än 300 vingårdar i vinlandet Bulgarien i de olika vinregionerna och det är en siffra som ökar upp för varje år som går. Det här är ett land som har en lång vintradition där vinet alltid varit förankrat i människors liv och kultur. Och här finns det förstås också mycket passionerade vinproducenter.

Så här kan en typisk bulgarisk vingård se ut! Vi valde Wine Cellar Villa Melnik för denna artikel eftersom just den här vingården nyligen rankat sig internationellt. 500 vinexperter från 5 kontinenter röstade fram vingården på plats nr 39 bland världens bästa vingårdar i topp 50. Det är stort för Bulgarien och för vingården, förstås, som är den första bulgariska vingården som går in på denna prestigefyllda lista och konkurrerar med vingårdar från hela världen.

Det är 500 vinexperter från 5 kontinenter som har röstat. Man kan säga att Villa Melnik är ett av de ledande vinföretagen som för Bulgarien framåt som vinland.

Precis som det låter så har vingården Villa Melnik sedan länge sina rötter i regionen och kring staden Melnik och man framställer världsberömda, regiontypiska viner med utpräglad god Melnik-karaktär, vita, röda och roséviner i flaska och box av franska klassiska druvor men även lokala druvor som Mavrud och givetvis Misket.

Vinfamiljen består av Nikola Zikatanov, fru Lyubka tillsammans med dottern Militza har utvecklat sitt företag för kommande generationer. Bland annat har man moderniserat med ny utrustning och till sin hjälp har man ett passionerat team.

Vinlandet Bulgarien - karta

Villa Melnic är också aktiv inom vinturismen och man har utvecklat Melnik Wine Routes , en tvåspråkig vinstigskarta som beskriver alla vingårdar och stora turistattraktioner i Melnikregionen.

Och tro att det finns grejer att göra på plats! Du kan få en toppensemester till ett hyfsat pris i exempelvis Melnik-regionen. Du kanske vill åka flotte, promenera i naturen på lummiga vinstigarna, gå lyxa till det på spa, besöka de spännande sandpyramiderna, äta god traditionell mat eller prova goda viner hos 7 av de 25 vingårdar som finns i området?

Tillsammans med andra vinföretag runt om i vinlandet Bulgarien så öppnar man upp för visningar och guidade turer samt vinprovningar på sin vingård. Vill du se mer och botanisera kring vad du kan göra i vinlandet Bulgarien, läsa mer om vingårdarna samt även boka in dig på vinprovningar etc. så bör du besöka den eminenta sidan Winetourism.com som har information och sätter dig i direktkontakt med vingårdar från hela världen. 

Läs mer om vinländer i östra Europa:

Frågor och svar:

När blev Bulgarien medlem i EU?

Bulgarien blev medlem i EU den 1 januari 2007.

Hur många vinregioner finns det i Bulgarien?

Det finns fem vinregioner i Bulgarien.

Vilka druvor odlas i Donauslätten i norra Bulgarien?

I Donauslätten odlas druvor som Muskat, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och den lokala druvan Gamza.

Vilken druva är känd för sina körsbärsoch örtsmaker i Bulgarien?

Melnik-druvan är känd för sina körsbärsoch örtsmaker i Bulgarien.

Vilken bulgarisk vingård rankades nyligen som en av världens bästa?

Vingården Villa Melnik rankades nyligen som en av världens bästa vingårdar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.