Hem » Vin Fakta » Trendrapport: Vindecenniet – hur blev det?
Vin Fakta

Trendrapport: Vindecenniet – hur blev det?

Trendrapport - 2 vinglas

Ny trendrapport, nytt år! Dessutom går vi in i ett helt decennium! Tycker ni som vi? Att det just under de senaste 10 åren, från 2010 till 2020, har hänt så ofantligt mycket och att det framförallt har gått kolossalt fort med alla förändringar?

Vinjournalen har skrivit om en trendrapport om vin- och dryckestrender varje år sedan 2015. Men det är alltid lika spännande att sia och sedan se vad som egentligen händer. Och spår i framtiden gör vi gärna med hjälp av tunga vinexperter som internationella vinkritiker bland annat Tim Atkin, Jancis Robinson, James Suckling, Eric Asimov och Steven Spurrier, bara för att nämna några av många kunniga och intressanta vinpersonligheter.

Vad som händer på stora branschmässor som ProWein är också en ganska säker fingervisning inför framtiden och läser från sida till sida gör vi förstås den trendrapport som internationella vintidningar som Decanter Magazine, Wine Spectator, Noble Rot Magazine, Wine Enthusiast och flera andra, ger oss.

Det som är mest spännande är att vad som händer med trender inom vin och alkoholhaltiga drycker hänger ihop med så mycket annat som händer i världen omkring oss, inte minst klimatet och miljön, men även hälsotrender och konsumenttrender som vad vi äter, hur vi klär oss, hur vi bor, vart vi reser, våra värderingar …. jo, värderingar spelar roll. Den som inte vill gynna köttindustrin och väljer att äta veganskt, kommer förmodligen också att föredra ett biodynamiskt naturvin. Enligt en trendrapport. Och ska man ändå åka utomlands på semester och inte ”smygflyga”, så kanske man tar tåget till kontinenten och åker man ändå tåg i flera dagar, ja, då kanske man kan kombinera nytta och nöje och besöka några vingårdar istället för att ”bara” ligga på playan? Allt hänger ihop och det är helt ofrånkomligt.     

Vi kommer att titta på framtidens dryckesindustri. Vad händer 2020, men även under nästa decennium som ligger framför oss?

Men först tittar vi tillbaka lite och frågar oss – blev det som vi skrev tidigare? Och vad hände egentligen?  

Som första trendartikel kommer vi att se mer övergripande och titta på de 5 största trenderna och där alla experter var hjärtligt överens om att ”det faktiskt skulle bli så”.

Kommer ni ihåg att man sa…

Mer alkoholfritt!  

Det blev verkligen snabbväxande och trendig nisch på marknaden, inte enbart i Sverige men även globalt. Kommit har den nya hälsotrenden där inte längre förryckta gympass für alle gäller utan vi ser mer på HUR man rör sig och VAD man stoppar i sig. Vi pratar inte längre kalorier utan om kolhydrater, fett och food for life och Keto- dieter. Alkoholfria cocktails, mocktails, kombucha och maskrosdrinkar intar en given plats på drinklistan och har blivit mainstream på alla trendiga barer. Så alkoholfria drycker har verkligen ökat i popularitet. Bara de senaste 10 åren har den totala försäljningen av alkoholfritt på Systembolaget fyrdubblats!

Internationellt lobbar the Mindful Drinking Movement hårt för att bryta stigmatiseringen kring alkoholfritt i sociala situationer. Vi får se om i framtiden om de lyckas med det!

Mer ekologiskt!

Mer naturligt och biodynamiskt, vi pratar om sulfiter, tillsatser, handplockade skördar, ekologiskt odlade druvor och noll besprutning. Sockernivån i vinet har blivit den intressante parametern på Systemets hemsida. Man kan säga att det ekologiska segmentet växer stadigt… MEN det växer långsamt och inte lika fort som man trodde. Fram till 2023 kommer den ekologiska vinmarknaden endast att växa med 3,5% av den globala vinförbrukningen enligt de senaste siffrorna från mässan Millésime Bio och analysföretaget The IWSR-gruppen. Även om den vid det laget estimeras att överstiga 1 miljard flaskor enligt samma källor i en annan trendrapport! Och även att konsumtion av ekologiska viner har mer än fördubblats sedan 2013. Och hur resonerar man kring att alltfler vinproducenter vill eko-certifiera sig? Vi får hålla andan ett tag till och läsa framtida trendrapport inför kommande år.

trendrapport-i-vin-i-soffan

Mer vinkunskap!

Internationella The Wine & Spirit Education Trust visar rekordhöga siffror när det gäller intresset för att arbeta med drycker och vin och lära sig mer om framför allt vin vill man göra. Artiklar, podcasts och videor fyller sin funktion runt om i världen. Onlinekurser, vinprovningar, vingårdsbesök är en växande trend som förstärks av sociala medier, enligt en global trendrapport och de välrenommerade utbildningarna till sommelier är alltid fullbokade. Bra, tycker Vinjournalen, eftersom vi tillsammans med Winely.eu startat igång en utbildningsserie. Och ni behöver man inte ens ta sig längre än till soffan i vardagsrummet!

Den här trenden går nästan hand i hand med …  

Fler vinturister!

Att provsmaka vin på plats i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Sydafrika … har blivit en lyxig semesterupplevelse. Inte så konstigt, det är berikande! Man reser samtidigt till sol och värme, lär sig om landets kultur och går kanske en kurs för att lära sig mer om och kunna laga den lokala maten. Dammiga vinkällare är passé. De är numera rensade av mögellukt och spindelväv och anpassade till vinturisten som kan bo på Château samtidigt smaka en Bordeaux.

trendrapport - vinturister

Mer klimatsnack!

Det globala klimatet förändrar vinkartan till den grad att hela vår vingeografi förändras. Nya världens viner blir snart gamla världens 2.0 för vi trodde väl aldrig att vi skulle få höra om att det odlas druvor med entusiasm i Myanmar eller att vi skulle få dricka en flaska Chardonnay från Polen? Nya vinländer i öst som Bulgarien, Moldavien, Rumänien, Georgien, Dalmatien har gjort vin i flera tusen år, men vi har inte druckit deras viner förrän nu. Kina och Japan är på frammarsch. Vem trodde att Japans nordligaste och kallaste plats, ön Hokkaido kunde bli en toppregion för druvan Pinot Noir? Och att Grand Valley i Calorado har blivit ett epicenter för vinproduktion? Har det inte alltid varit för varmt där? Eller att klimatet tvingar stora vinproducenter som Torres att återuppväcka riktigt gamla och tåliga druvor – i Sydamerika! Så räkna med att klimatet kommer att fortsätta påverka oss vinentusiaster i olika riktningar, både på gott och ont.

Frågor och svar:

Vad är Mindful Drinking Movement och vad lobbar de för?

Mindful Drinking Movement är en organisation som lobbar för att bryta stigmatiseringen kring alkoholfritt i sociala situationer.

Hur mycket har försäljningen av alkoholfria drycker ökat på Systembolaget under de senaste 10 åren?

Den totala försäljningen av alkoholfritt på Systembolaget har fyrdubblats under de senaste 10 åren.

Hur mycket väntas den ekologiska vinmarknaden växa fram till 2023?

Den ekologiska vinmarknaden väntas växa med 3,5% av den globala vinförbrukningen fram till 2023.

Vilka är några av de nya vinländerna som nämns i trendrapporten?

Några av de nya vinländerna som nämns är Myanmar, Rumänien, Georgien och Dalmatien.

Hur påverkar klimatförändringarna vinentusiaster enligt trendrapporten?

Klimatförändringarna påverkar vinentusiaster genom att hela vingeografin förändras och nya vinländer och druvor blir aktuella.

Läs mer om några av de trender vi tar upp:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.