Hem » Ekologiskt viner » Naturvin på frammarsch – intervju med Rudolf Sillén

Naturvin på frammarsch – intervju med Rudolf Sillén

För att få veta mer om naturviner så bokade Vinjournalen en intervju med Rudolf Sillén som är specialist på och importör av naturviner. Hans företag heter ExpertWine Naturvin AB och startade 2010 i första hand med research om naturviner eftersom man hade ett intresse i sambandet mellan vin och hälsa.

– Vi reste runt till vinproducenter i Europa för att lära oss mer om naturviner för att se vad som kunde vara intressant att importera in till Sverige. Idag samarbetar vi med vingårdar i Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland, berättar Rudolf.

Kan man skilja på ekoviner generellt och naturviner?

– Jag kallar konventionella viner för industriviner. Man skiljer på

Rudolf Sillén har skrivit boken “Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin” och som benar upp begreppen mellan ekologiska, natur- och biodynamiska viner samt ger en exposé över de olika tillsatserna som används för att påverka smak och arom i traditionella viner och vilken inverkan dessa har på vår hälsa.

Ekoviner är ett vitt begrepp och en del ekologiska viner garanterar egentligen bara att druvorna är odlade utan konstgödsel och kemiska besprutningsmedel. Naturviner är också en del av det ekologiska sortimentet men tar det ett steg längre. När det gäller naturviner eller organiska viner är druvorna ekologiskt odlade helt utan pesticider och jäsning sker med naturjäst. Sedan har vi mindre skördeuttag och druvorna som handplockas kommer från certifierade vingårdar. Även i produktionen används inga kemiska tillsatser, aromämnen eller andra giftiga substanser, antingen utan eller med minimala tillsatser av sulfiter. Animaliska produkter används inte heller. Klarning sker inte med hjälp av äggvita utan genom gravitation, vilket är viktigt för exempelvis veganer.

Naturviner är alltså precis så naturligt som det kan bli, de är producerade på så naturligt sätt som möjligt och smakar som det egentligen ska smaka.

Stort intresse för naturviner

På Bolaget finns ju alla dessa viner inom kategorin ekologiskt – hur kan man veta vad man köper?

– De är bra om man börjar läsa på etiketten och tittar efter det lilla gröna lövet. Förhoppningsvis kommer innehållsförteckningar i framtiden att tillåtas för vin så att konsumenten medvetet kan få veta vad vinet innehåller.

Att ekoviner blir alltmer poppis på Bolaget råder det ingen tvekan om. Försäljningen av ekoviner visar att många konsumenter idag väljer ekologiskt. 2016 ökade försäljningen med 27 procent jämfört med året innan. Därför har också det ekologiska utbudet breddats. Idag finns de c:a 1600 ekologiska drycker i sortimentet. Trots detta blir vi lite besvikna att man inte kan söka på ordet ’naturvin’ på Systembolaget hemsida.

Det hörs att naturvinsexperten Rudolf Sillén kan sin sak. Han är med i Munskänkarna så intresset för goda viner har nog alltid funnits där och han har en hel del kunskap med i bagaget. Eftersom han arbetat som ingenjör inom kemi- och processteknik är det lätt för honom att bena upp det som är så svårt för oss andra. När han gick i pension startade han vinimport av naturviner. Rudolf föreläser och håller vinprovningar med naturviner.

Om du ser tillbaka på de senaste åren, hur ser efterfrågan från konsumenterna ut och har marknaden för naturviner tilltagit?

– Ja, jag ser en enorm skillnad på bara några år. Jag tror att människor i allmänhet blir alltmer medvetna. De gäller både livsmedel och självklart även vin. Jag tror att utbudet kommer att utökas än mer i framtiden i takt med efterfrågan och att konsumenterna blir allt mer medvetna.  En ökande trend syns också i det att ett flertal krogar idag har med naturviner på vinlistan.

– Det skrivs ganska mycket om det här och jag tror att många människor förstår att detta med pesticider är farligt. Du kan ta ‘ätdruvor’ i affären. Det räcker inte med att de sköljs av lite under vatten. Pesticider tränger in i druvan och sitter ju där. Samma sak gäller för viner förstås.

– Idag vet många vad antioxidanter är och då finns exempelvis höga halter av procyanidin, en antioxidant som reducerar risken för hjärt- kärlsjukdomar, stroke, diabetes och demens enligt forskare på William Harvey Reseach Institute i London. 

Håller sig Naturvin lika länge som konventionella viner?

– Detta är en naturprodukt. I princip kan man lagra naturvin precis lika bra som industriviner men kanske inte lika länge eftersom sulfithalten är lägre. Man kan också ibland se en fällning i botten på grund av att vinet inte har filtrerats. Smaken behöver det inte vara någon skillnad på alls. Det har blindprovningar visat. 

Vill du läsa mer om naturviner? Här finns artiklar om naturviner. 

För dig som vill prova naturviner

Det finns Demeter-certifierade biodynamiska naturviner att beställa på Systembolaget. Vi tar ett rött från Italien och ett vitt vin från Frankrike som exempel. Vinjournalen har inte provat vinet.

Rött:  Coste di Moro

art. nr. 78536 | Italien, Montepulciano d´Abruzzo DOC | 261 kr 

Vingården Lunaria Orsogna vid adriatiska havet är certifierad av Demeter och ligger strax öster om Rom. Vinet Coste di Moro produceras på strikt biodynamiskt sätt är fritt från rester av giftiga pesticider, konstgödsel, fria från enzymer, äggvita, glycerin, sorbinsyra, arom- och färgämnen. Låga tillsatser av sulfit. Vinet är lagrat i ekfat och rostfria ståltankar. Druvklasarna handplockas och enbart felfria och mogna druvor används. Coste di Moro passar till kött, mustiga grytor, pasta, allt typ av vegetarisk mat. Dekantera gärna. Druva: 100% Montepulciano d´Abruzzo

Vitt: Domaine de Mayrac

art. nr. 79795 | Languedoc-Roussillon , Limoux AOP | 263 kr

Limoux Millesime är vitt elegant vin från Domain de Mayrac är en familjeägd mindre vingård (35 ha), certifierad av Eco-Cert och belägen i södra Frankrike i distriktet Languedoc-Roussillon berömt för sina mousserande viner. Vinet framställs med endast naturjäst och är fritt från pesticider, konstgödsel, kemikaliska och animaliska tillsatser precis som det röda vinet ovan.  Passar till eleganta fiskrätter och till vegetariska rätter. Druvor: 50 % Chardonnay, 35 % Chenin Blanc och 15 % Mauzac.

Vill du läsa fler artiklar om ekoviner?

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan industriviner, ekologiska viner och naturviner?

Industriviner är konventionella viner, medan ekologiska viner är odlade utan konstgödsel och kemiska besprutningsmedel. Naturviner är också ekologiska, men druvorna är odlade helt utan pesticider och jäsning sker med naturjäst. Naturviner har också mindre skördeuttag och druvorna handplockas från certifierade vingårdar. I produktionen används inga kemiska tillsatser, aromämnen eller andra giftiga substanser, och klarning sker inte med hjälp av äggvita utan genom gravitation.

Hur kan man skilja på ekoviner och naturviner när man köper vin på Systembolaget?

Man kan titta efter det lilla gröna lövet på etiketten, som indikerar att vinet är ekologiskt. Tyvärr går det inte att söka på ordet “naturvin” på Systembolagets hemsida.

Har marknaden för naturviner ökat de senaste åren?

Ja, enligt Rudolf Sillén har efterfrågan på naturviner ökat markant de senaste åren, och utbudet kommer troligtvis att utökas i takt med efterfrågan.

Håller sig naturvin lika länge som konventionella viner?

I princip kan man lagra naturvin precis lika bra som industriviner, men kanske inte lika länge eftersom sulfithalten är lägre. Man kan också ibland se en fällning i botten på grund av att vinet inte har filtrerats.

Finns det Demeter-certifierade biodynamiska naturviner att beställa på Systembolaget?

Ja, det finns exempelvis Coste di Moro från Italien och Domaine de Mayrac från Frankrike att beställa på Systembolaget.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.