– Vi reste runt till vinproducenter i Europa för att lära oss mer om naturviner för att se vad som kunde vara intressant att importera in till Sverige. Idag samarbetar vi med vingårdar i Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland, berättar Rudolf.
Kan man skilja på ekoviner generellt och naturviner?
– Jag kallar konventionella viner för industriviner. Man skiljer på
- industriviner
- ekologiska viner
- naturviner – biodynamiska
Rudolf Sillén har skrivit boken “Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin” och som benar upp begreppen mellan ekologiska, natur- och biodynamiska viner samt ger en exposé över de olika tillsatserna som används för att påverka smak och arom i traditionella viner och vilken inverkan dessa har på vår hälsa.
– Ekoviner är ett vitt begrepp och en del ekologiska viner garanterar egentligen bara att druvorna är odlade utan konstgödsel och kemiska besprutningsmedel. Naturviner är också en del av det ekologiska sortimentet men tar det ett steg längre. När det gäller naturviner eller organiska viner är druvorna ekologiskt odlade helt utan pesticider och jäsning sker med naturjäst. Sedan har vi mindre skördeuttag och druvorna som handplockas kommer från certifierade vingårdar. Även i produktionen används inga kemiska tillsatser, aromämnen eller andra giftiga substanser, antingen utan eller med minimala tillsatser av sulfiter. Animaliska produkter används inte heller. Klarning sker inte med hjälp av äggvita utan genom gravitation, vilket är viktigt för exempelvis veganer.
Naturviner är alltså precis så naturligt som det kan bli, de är producerade på så naturligt sätt som möjligt och smakar som det egentligen ska smaka.
Stort intresse för naturviner
På Bolaget finns ju alla dessa viner inom kategorin ekologiskt – hur kan man veta vad man köper?
– De är bra om man börjar läsa på etiketten och tittar efter det lilla gröna lövet. Förhoppningsvis kommer innehållsförteckningar i framtiden att tillåtas för vin så att konsumenten medvetet kan få veta vad vinet innehåller.
Det hörs att naturvinsexperten Rudolf Sillén kan sin sak. Han är med i Munskänkarna så intresset för goda viner har nog alltid funnits där och han har en hel del kunskap med i bagaget. Eftersom han arbetat som ingenjör inom kemi- och processteknik är det lätt för honom att bena upp det som är så svårt för oss andra. När han gick i pension startade han vinimport av naturviner. Rudolf föreläser och håller vinprovningar med naturviner.
Om du ser tillbaka på de senaste åren, hur ser efterfrågan från konsumenterna ut och har marknaden för naturviner tilltagit?
– Ja, jag ser en enorm skillnad på bara några år. Jag tror att människor i allmänhet blir alltmer medvetna. De gäller både livsmedel och självklart även vin. Jag tror att utbudet kommer att utökas än mer i framtiden i takt med efterfrågan och att konsumenterna blir allt mer medvetna. En ökande trend syns också i det att ett flertal krogar idag har med naturviner på vinlistan.
– Det skrivs ganska mycket om det här och jag tror att många människor förstår att detta med pesticider är farligt. Du kan ta ‘ätdruvor’ i affären. Det räcker inte med att de sköljs av lite under vatten. Pesticider tränger in i druvan och sitter ju där. Samma sak gäller för viner förstås.
– Idag vet många vad antioxidanter är och då finns exempelvis höga halter av procyanidin, en antioxidant som reducerar risken för hjärt- kärlsjukdomar, stroke, diabetes och demens enligt forskare på William Harvey Reseach Institute i London.
Håller sig Naturvin lika länge som konventionella viner?
– Detta är en naturprodukt. I princip kan man lagra naturvin precis lika bra som industriviner men kanske inte lika länge eftersom sulfithalten är lägre. Man kan också ibland se en fällning i botten på grund av att vinet inte har filtrerats. Smaken behöver det inte vara någon skillnad på alls. Det har blindprovningar visat.
Vill du läsa mer om naturviner? Här finns artiklar om naturviner.
För dig som vill prova naturviner
Rött: Coste di Moro
art. nr. 78536 | Italien, Montepulciano d´Abruzzo DOC | 261 kr
Vingården Lunaria Orsogna vid adriatiska havet är certifierad av Demeter och ligger strax öster om Rom. Vinet Coste di Moro produceras på strikt biodynamiskt sätt är fritt från rester av giftiga pesticider, konstgödsel, fria från enzymer, äggvita, glycerin, sorbinsyra, arom- och färgämnen. Låga tillsatser av sulfit. Vinet är lagrat i ekfat och rostfria ståltankar. Druvklasarna handplockas och enbart felfria och mogna druvor används. Coste di Moro passar till kött, mustiga grytor, pasta, allt typ av
Vitt: Domaine de Mayrac
art. nr. 79795 | Languedoc-Roussillon , Limoux AOP | 263 kr
Limoux Millesime är vitt elegant vin från Domain de Mayrac är en familjeägd mindre vingård (35 ha), certifierad av Eco-Cert och belägen i södra Frankrike i distriktet Languedoc-Roussillon berömt för sina mousserande viner. Vinet framställs med endast naturjäst och är fritt från pesticider, konstgödsel, kemikaliska och animaliska tillsatser precis som det röda vinet ovan. Passar till eleganta fiskrätter och till vegetariska rätter. Druvor: 50 % Chardonnay, 35 % Chenin Blanc och 15 % Mauzac.
Vill du läsa fler artiklar om ekoviner?
- Ekologiskt, biodynamiskt eller naturvin?
- På Gunnebo är naturviner det självklara
- 2 härliga veganviner att prova
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Artikelnummer: 3040
Typ: Rött Vin
Land: Italien, Veneto
Alkohol: 13,5 %
Pris: 135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET