Man har nu hittat ytterligare en naturlig väg att bekämpa ohyra i vingården istället för att bespruta med gifter.

Franska forskare har tidigare i år publicerat en studie där man kommit fram till att fladdermöss kan vara mycket effektiva skadebekämpare och hålla rent vinrankor från ohyra i vingården. Studien beställes av kommittén Vin de Bordeaux (CIVB) och utfördes av en forskargrupp i Aquitaine i det sagolikt vackra Dordogne som ligger i sydvästra Frankrike bara någon timma söder om Bordeaux. Regionen är känd för sina pittoreska medeltida byar och de goda vinerna som man producerar.

Samtidigt som man försöker hitta alternativ till giftbesprutning, har det visat sig att det är vissa arter av fladdermöss som gärna jagar småkryp som gärna sätter sig på rankan och äger både druvor och blad till varje vinproducents bestörtning.

Vinproducenter i Dordogne som ingår i testet under 3 år har nu tagit hjälp av lokala gymnasieskolor i det här initiativet för att installera fladdermuslådor runt om i sina vingårdar för att uppmuntra fladdermöss att flytta in i ett nytt trevligt boende och därmed kunna utföra ett vettigt och mycket eftertraktat jobb på vingården. Projektet är en strävan efter att avsevärt minska användningen av bekämpningsmedel.

På de ca 20-tal vingårdar som nu provat ut detta har det visat sig att 19 fladdermöss av 20 märkta antagit erbjudandet om att flytta in och jobbet och att de även ökar sin lust att jaga då de bott in sig på vingården.

I studien har man analyserat både fladdermusens kostintag och avföring för att säkerställa att man är inne på rätt spår.

Att använda djur har länge provats av ekologiska vinproducenter. Vinjournalen har tidigare rapporterat om hundratals ankor av varianten Runner Duck som hjälper att hålla rent i vingårdar i Stellenbosch i Sydafrika. Läs artikel och se den roliga filmen här. 

En annan artikel visar hur fåren effektivt kan arbeta på vingården utan att förstöra och äta upp druvor och blad.

Läs mer om olika ekologiska hot för vinproducenter:  

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy