Bordeaux skär ner på bekämpningsmedel

I Bordeaux vet de flesta idag att fler bekämpningsmedel använts vid odling av vindruvor än för många andra grödor, men konsumenterna ligger på för att minska användningen av kemikalier.  Även i Sverige ligger konsumenten på och vi ser en växande marknad för ekologiska, biodynamiska och organiska viner.

Alltfler vinproducenter i Bordeaux vinmakare begränsar användningen av bekämpningsmedel av ett flertal anledningar. Dels är det förstås ett miljöproblem men även konsumenter ligger på men tanke på hälsan när det gäller användningen av kemikalier. Man vill helt enkelt inte få i sig kemikalier och gifter.

I en nyligen gjord undersökning av det franska konsumentmagasinet ’Que Choisir’ visade det sig efter tester att hela 38 grand cru producenter hade spår av bekämpningsmedel i sina prestigefyllda vinflaskor som alla betingade ett ganska högt pris.

Glädjebeskedet är dock att exakt samma tester utfördes för några år sedan, 2013, men nu visar det sig i alla fall att man ligger på ungefär endast en tredjedel av bekämpningsmedel idag mot vad man gjorde 2013.

Färre bekämpningsmedel används i Bordeaux och även ser man en reducering av sulfit som konserveringsmedel samt andra tillsatser som extrakt av torkade fiskblåsor som används som bindemedel, särskilt i mousserande vita viner.

Endast tre av de totalt 40 provade vinerna i Bordeaux innehöll inga spår alls av bekämpningsmedel – Château Durfort-Vivens, Château Pontet-Canet och Château Clerc Milon. Fyra andra innehöll spår för små för att mätas exakt.

Trots det goda resultatet visar ännu märkningen av viner en förvirrad bild. Till exempel kan vin som är framställt på ekologiskt odlade druvor fortfarande innehålla svaveldioxid, som används som konserveringsmedel.

Den totala marknaden för ekologiska viner är idag 9 procent men detta ökar självklart. Många inom vinindustrin anser också att alla tillsatser ska listas på etiketter.  Så länge konsumenterna trycker på så kommer vinproducenterna att vara lyhörda och förändringar i både odling och produktion kan ske.

Organiska vingårdar får inte använda bekämpningsmedel, herbicider eller syntetiska gödningsmedel för att odla sina druvor. Skära man ner på insekticider kan vingårdar istället ha fåglar och kycklingar som kan gå runt, plocka bort och hålla rent kring vinstockarna.  Därför kör vi en videofavorit i repris från Sydafrika där 900 ankor jobbar varje dag ed att hälla rent från insekter!

Läs mer om viner och ekologi:

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Das Pils

Denna ljusa lager i tysk pilsner-stil bryggs av Eschweger Klosterbrauerei i Eschwege, centrala Tyskland enligt ett recept framtaget av Thorsten Schumacher, Grönwohlder bryggeri. Det privata familjeföretaget framställer öl enligt den hantverksmässiga konsten av ölbryggning tillsammans med avancerad modern teknik utförd av erfarna och passionerade bryggare med bästa ingredienser.

Artikelnummer: 1381

Typ: Öl & Cider

Producent:A post with the ID $producenter does not exist.

Land: Tyskland (Das Pils)

Alkohol:4,8 %

Pris:11,90 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •