Vredens druvor – vin i en ålder av klimatförändringar

Idag forskar man mycket intensivt om vad klimatförändringen innebär för vinindustrin och man misstänker att den kommer att förstöra många av vinodlingarna. Den ökade värmen och de sena skördarna kan nämligen på lång sikt påverka att många vinmakare kommer att få odlingar som blir oanvändbara.

Det senaste åren har klimatet blivit allt varmare och värmen gör att vinodlare i Europa har fått en mycket god kvalitet på sina druvor av det varma klimatet. Men det här kommer inte att kunna pågå i all framtid, menar många kända vinmakare och forskare, som med förskräckelse ser hur klimatförändringen påverkar vinindustrin.

I västra Europa produceras de bästa vinerna under varma somrar och slutet av säsongen torka följs av kraftiga vårregn. Men klimatförändringarna orsakar också skördetid att pressas allt längre tillbaka, de varma perioderna blir allt längre och detta innebär en större risk för att druvor kommer att dö eller skadas eftersom temperaturen successivt stiger.

Ekologerna säger att det bara är en tidsfråga innan vinindustrin rejält kommer att känna av det allt varmare klimatet. Det behöver egentligen inte bli så mycket mer varmare. En otrolig torr sommar kan förstöra många druvor. Minns det varmaste året med rekordvärme i Frankrike, 2003, som ledde till druvorna plockades en hel månad tidigare än vanligt och 2003 blev verkligen ingen bra årgång.

Miguel Torres, chef för Spaniens äldsta familjeägda vingård Miguel Torres som producerat vin sedan mitten av 1600-talet, har nyligen hyllats av Time Magazine som en av de mest inflytelserika globala klimataktivisterna. Här berättar han pedagogiskt på 10 minuter vad som händer i en vinvärld med stigande temperaturer.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna