Vredens druvor – vin i en ålder av klimatförändringar
Idag forskar man mycket intensivt om vad klimatförändringen innebär för vinindustrin och man misstänker att den kommer att förstöra många av vinodlingarna. Den ökade värmen och de sena skördarna kan nämligen på lång sikt påverka att många vinmakare kommer att få odlingar som blir oanvändbara.
Det senaste åren har klimatet blivit allt varmare och värmen gör att vinodlare i Europa har fått en mycket god kvalitet på sina druvor av det varma klimatet. Men det här kommer inte att kunna pågå i all framtid, menar många kända vinmakare och forskare, som med förskräckelse ser hur klimatförändringen påverkar vinindustrin.
I västra Europa produceras de bästa vinerna under varma somrar och slutet av säsongen torka följs av kraftiga vårregn. Men klimatförändringarna orsakar också skördetid att pressas allt längre tillbaka, de varma perioderna blir allt längre och detta innebär en större risk för att druvor kommer att dö eller skadas eftersom temperaturen successivt stiger.
Ekologerna säger att det bara är en tidsfråga innan vinindustrin rejält kommer att känna av det allt varmare klimatet. Det behöver egentligen inte bli så mycket mer varmare. En otrolig torr sommar kan förstöra många druvor. Minns det varmaste året med rekordvärme i Frankrike, 2003, som ledde till druvorna plockades en hel månad tidigare än vanligt och 2003 blev verkligen ingen bra årgång.
Miguel Torres, chef för Spaniens äldsta familjeägda vingård Miguel Torres som producerat vin sedan mitten av 1600-talet, har nyligen hyllats av Time Magazine som en av de mest inflytelserika globala klimataktivisterna. Här berättar han pedagogiskt på 10 minuter vad som händer i en vinvärld med stigande temperaturer.