Har du öppnat champagneflaskan (eller Cava, Prosecco eller ett annat mousserande vin) och vill dricka upp resten nästa dag?
Stopp där!
Champagnen är förstås lite speciell men mousserade viner, å andra sidan, kolsyras på samma sätt som läskedrycker. De genomgår bara en jäsningsprocess. För att få bubblor låter man injicera dessa viner med kolsyra. Detta skapar bubblor, men en expert kan alltid märka skillnaden.
Detta fungerar både på Champagne och mousserande viner, oavsett hur de tillverkas. Gör inte så här:
Det finns så kallade champagnekorkar att köpa för en dryg hundring som bevarar bubblorna alldeles utmärkt några dagar. Men har du inte hunnit köpa på dig en sådan specialkork, så finns det ett otroligt fiffigt trick som du kan använda.
Om du bara sätter tillbaka en vanlig kork i en öppnad flaska Champagne, kan trycket från kolsyran inuti få den att explodera. Förvara alltid en öppnad Champagne i kylskåpet. Koldioxid är mer löslig i kalla vätskor än i varma, så om kvarvarande bubblor kyls ner hålls ditt vin fräschare och mer spritzigt.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Längs dessa linjer är teorin om att hålla en metallsked i en öppen flaska Champagne – metallet kommer att fungera som en värmeledare och hjälper till att hålla insidan av flaskan extra kall. Om du inte har ett bra stopp runt kan en metallsked fungera i en nypa. Men oavsett vilken metod du använder, blir din bubbla platt när den är öppen för en dag eller två.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Det är nästan som ett mirakel. Silverskeden behåller kvar bubblorna i flaskan. Vänd bara skeden upp och ner i flaskhalsen. Handtaget behöver inte vidröra champagnen. Det räcker med att sätta in skeden bara. Kall luft fungerar nämligen som ledare och bevarar kolsyran i flaskan upp till tre dagar i kylskåpet.
Det är nästan som ett mirakel. Silverskeden behåller kvar bubblorna i flaskan. Vänd bara skeden upp och ner i flaskhalsen. Handtaget behöver inte vidröra champagnen. Det räcker med att sätta in skeden bara. Kall luft fungerar nämligen som ledare och bevarar kolsyran i flaskan upp till tre dagar i kylskåpet.
Här kan du läsa mer om att lagra Champagne:
- Att tänka på när du lagrar Champagne
- Den bästa temperaturen för att lagra Champagne
- Så här håller Champagnen länge
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Carpi Lambrusco di Modena
Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.
Artikelnummer: 2694
Typ: Mousserande Vin
Land: Emilia Romagna, Italien
Alkohol: 9,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET