Champagnen är förstås lite speciell men mousserade viner, å andra sidan, kolsyras på samma sätt som läskedrycker. De genomgår bara en jäsningsprocess. För att få bubblor låter man injicera dessa viner med kolsyra. Detta skapar bubblor, men en expert kan alltid märka skillnaden.
Detta fungerar både på Champagne och mousserande viner, oavsett hur de tillverkas. Gör inte så här:
Försök nu inte att pressa ner korken i flaskan igen. Dels så är det en svår uppgift att pula ner den feta korken och dels så vill du ha bubblor imorgon också utan att det exploderar i kylskåpet. Dessutom kommer alla mousserande viner som korkas igen halvfulla ändå att tappa kolsyran efter 4-5 dagar.
Det finns så kallade champagnekorkar att köpa för en dryg hundring som bevarar bubblorna alldeles utmärkt några dagar. Men har du inte hunnit köpa på dig en sådan specialkork, så finns det ett otroligt fiffigt trick som du kan använda.
Om du bara sätter tillbaka en vanlig kork i en öppnad flaska Champagne, kan trycket från kolsyran inuti få den att explodera. Förvara alltid en öppnad Champagne i kylskåpet. Koldioxid är mer löslig i kalla vätskor än i varma, så om kvarvarande bubblor kyls ner hålls ditt vin fräschare och mer spritzigt.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.
Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 349 :-
Längs dessa linjer är teorin om att hålla en metallsked i en öppen flaska Champagne – metallet kommer att fungera som en värmeledare och hjälper till att hålla insidan av flaskan extra kall. Om du inte har ett bra stopp runt kan en metallsked fungera i en nypa. Men oavsett vilken metod du använder, blir din bubbla platt när den är öppen för en dag eller två.
Leta upp en riktig silversked. Se till att det verkligen är en silversked och inte en plastsked eller en sked av rostfritt stål.
Det är nästan som ett mirakel. Silverskeden behåller kvar bubblorna i flaskan. Vänd bara skeden upp och ner i flaskhalsen. Handtaget behöver inte vidröra champagnen. Det räcker med att sätta in skeden bara. Kall luft fungerar nämligen som ledare och bevarar kolsyran i flaskan upp till tre dagar i kylskåpet.
Bildgalleri – Öppna Champagne
Visste du detta om Champagne?
Visste du att det var i Frankrike, på 1600-talet, som munken Dom Pierre Pérignon bestämde sig för att använda en champagne kork i form av en kon för att stänga champagneflaskorna.
Visste du att lilla plattan som täcker champagne korken kallas ”plaque”. Oftast så är det vinhusets logotyp på denna platta. De som samlar ”plaques” som sovernier kallas på engelska placomusophiles.
Visste du att om du sätter en silversked i flaskhalsen på en champagneflaska så behåller den bubblorna längre efter öppnandet.
Visste du att en champagneflaska kan skjuta ut en kork i upp till 40 km/h.
Visste du att champagnkapseln som täcker champagnekorken kallas: ”la coiffe”.
En del människor använder även gaffel istället för en kork när champagnen är öppnad. Hur som helst, många vinälskare runt om i världen svär vid denna metod för att bevara champagnens bubblor. Våra experter kan dock inte hitta någon grund för det.
Båda är ok som kork för en öppen champagne. En specialkork i metall har en fördel gentemot stoppern i silikon. Den har nämligen även gängor. Då kan man skruva på den först och sedan pumpa ut luften ur flaskan.
Champagnens kork är en naturkork som är ca 31 millimeter i diameter men flaskhalsen är bara 18. När man vill stänger till champagneflaskan, pressas korken ihop så att den kan tryckas ned i flaskan. Sedan utvidgar den sig så att flaskan håller tätt och klarar trycket tills du öppnar den.
Om du inte har en vinkyl så är kylskåpet är bästa förvaringsstället för en öppen flaska champagne eftersom det är mörkt och kallt därinne. Det är också viktigt att inte temperaturen varierar och är konstant. Men glöm inte korken!
Antagligen tar du en flaska champagne ur kylskåpet där den stått och kallnat. Det är bra för då minskar risken för att champagnen inte skummar över. Lossa folien och ta bort den samt grumman kring korken. Sätt tummen över korken och vrid flaskan långsamt motsols tills korken kommer upp.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder och i Sverige. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok