Alla dessa Champagner – hur hittar du din favorit?

Champagne: ett fint glas

Vännen säger: ”Jag vet inget om Champagne. Jag kollar på priset och tar första bästa flaskan, bara!” Ofta kan man också höra att folk alltid väljer det mest kända och vanligaste varumärket, för att vara på säkra sidan. Känner du igen dig i något av de påståenden? Då har du bara inte hittat din favoritchampagne ännu.  

Champagne som Champagne, eller? Nä, faktiskt inte. Varje Champagnehus har sin egen unika stil och stilarna varierar från lätta, friska, blommiga till brödiga, fylliga och komplexa. Vi tänkte reda ut begreppen något.
Vi skrev nyligen en artikel om regionen Champagne och några spännande Champagnehus »Champagneregionen – en resa genom ett sprudlande landskap«. Nu ska vi titta på olika Champagnestilar och se hur stor skillnad det faktisk är.

Champagne: flöjtglas

För det första – och det vet du säkert redan – Champagne produceras enbart i vindistriktet Champagne i norra Frankrike, annars får inte vinet kallas Champagne i kommersiella sammanhang. De olika Champagnebyarna i regionen är klassificerade på en skala där vissa byar är Grand Cru eller Premier Cru.

I Champagne finns mer än 100 olika Champagnehus, var och en har sin egen distinkta stil. Prova Louis Roederer med fylliga toner intensiv rostad pain rîche eller Pierre Gimonnet & Fils mycket luftiga och lätta bubblor med sin underbara känsliga äppelsmak. Så olika.

Eftersom det finns så många olika producenter och så många olika stilar är det svårt även för Champagne-entusiasten och den inbitne samlaren att hitta producenter som tillverkar vin i den stil de tycker om. Och oavsett du väljer kända kvalitetschampagner eller sneglar på nya producenter som experimenterar med moderna stilar, så kommer du garanterat att lära dig massor.

Basic fakta som kan vara bra att veta

Kan du månne redan jämföra med den prdil och il som stilla viner har och som du tycker om? Är de fylliga och komplexa eller friska och fruktigt lätta?  Det är främst ett antal faktorer påverkar Champagnens smakprofil som exempelvis vinframställningen, dosage, druvsammansättning, andel samt ålder på reservviner, oxidativ/reduktiv, tid på jästfällningen….

Champagne: flaskor i källaren

Champagnemetoden

Champagne produceras sedan flera hunra år tillbaka med en metod som man i dagligt tal kallar för »champagnemetoden« eller på fint vinspråk för méthode champenoise eller méthode traditionelle. Det är en tillverkningsmetod där vinet jäser en andra gång på flaska, vilket skapar högt tryck i flaskan med många bubblor. Först görs ett basvin, som man gör med alla viner. Ofta sparar även producenten basvin från flera olika årgångar, så kallat reservvin. Tillsammans med en tillsats av jäst, åker vinet in i flaska. Då startar en andra jäsning i flaskan under 1,5 år eller längre och det är då som Champagnen får sina bubblor. Du kanske har sett en Champagnekällare där man snurrar på flaskorna som lagras och står vinklade lite upp och ner. När jästfällningen är klar och har trillat ned i flaskhalsen, så kyler man ner flaskhalsen hastigt. Sedan tar man bort korken och den frusna jästfällningen faller då ut eftersom trycket i flaskan skjuter ut den. Jästfällningen ger även den där berömda, brödiga tonen.

Dosage

Champagner kan vara olika torra eller söta. I flaskan fyller man på med en mindre mängd söt vätska som heter dosage och som ger vinet varierande sju grader av sötma, där den sötaste Champagnen som har en sockerhalt på 50 g per liter till den allra torraste (brut nature) endast har en sockerhalt på mellan 0-3 g per liter.

Druvorna

De tre främsta druvsorterna som används för att producera Champagne är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Alltså även blå druvor används antingen enskilt eller tillsammans i en blandning.

Olika stilar

När man pratar om Champagnehusets stil så syftar man på vanligt basvin, icke vintage, som blandas noggrant från många årgångar för att smaka samma år efter år. Årgångschampagne däremot kan ju variera kvalitet år från år, lite beroende på vilket klimat man haft och hur jordmånen har påverkats, även om respektive husstilen fortfarande lyser igenom.

Det är främsta Champagnestilarna som man talar om: jästiga/brödiga och blommiga/fruktiga. Sedan kan Champagnen ha en lätt profil eller en mer fyllig, komplex. Här kan du till att börja med sortera in olika Champagner som du provar i den ena eller andra kategorien. Hur känns Champagnen i gommen? Har den en tuffare och djärvare eller en mjukare, känslig stil?

Här är ett schema som kan vara till hjälp, men man behöver också titta på de specifika smakkaraktärerna och de smaktillsatser som man ofta använde. Ofta har varje producent specialiserat sig på en typisk stil.

champagne: schema över stilar

Den jästiga/brödiga stilen kännetecknas av toner som beskriv med ord som exempelvis rostat bröd, baguette, biskvi, painriche med tillsatser av äpplen, grapefrukt, nougat. … vinerna smakar lite jästiga och krämiga.

Den blommiga/fruktdrivna stilen som kännetecknas av toner som frukter i första hand som äpplen, citrus, mineral, blommiga aromer samt nötter och örter är några exempel…. vinerna friska och spritsiga.  

Titta även på alkoholhalten. Ju fler procent av alkohol, desto fylligare Champagne och halten bukar variera på mellan 12% till 13,5% eller mer. Bill du exempelvis ha en brödig komplex stil, så titta på Champagner med en högre alkoholprocent och vice versa.

Förutom att sortera champagnehus efter kropp/fyllighet, jästighet/brödighet och blommighet/fruktighet kan man också kategorisera de flesta Champagner om de är mer eller mindre reduktiva – Champagner som minimalt exponeras för syre underproduktionen och inte genomgår någon malolaktisk jäsning. Tänk torra, jordiga, rökiga smaker. Det finns också kategorin oxidativa som är Champanger om åldrats på ekfat och oftast gått igenom en malolaktisk jäsning. Tänk komplexa, jästiga smaker smaker, kraftiga röda druvor, oftast Pinot Noir dominanta.

Mer hjälp med stilar och smaker

Som en bra hjälp på vägen finns det några nyttiga Champagnesidor och definierar smak, stil och ger poäng i sin kritik.

Mousserande.se – kör mycket vettiga och läsvänliga recensioner om alla mousserande viner, inte bara Champagne.

Champagne Sweden – kör trevliga provningar med Champagne.

.

.

Läs mer om Champagne:

Castion Moscato d’asti

Artikelnummer: 7873

Typ: Sött Vin

Land: Asti, Italien, Piemonte

Alkohol: 5,5 %

Pris: 92 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna