Vännen säger: ”Jag vet inget om Champagne. Jag kollar på priset och tar första bästa flaskan, bara!” Ofta kan man också höra att folk alltid väljer det mest kända och vanligaste varumärket, för att vara på säkra sidan. Känner du igen dig i något av de påståenden? Då har du bara inte hittat din favoritchampagne ännu.
Champagne som Champagne, eller? Nä, faktiskt inte. Varje Champagnehus har sin egen unika stil och stilarna varierar från lätta, friska, blommiga till brödiga, fylliga och komplexa. Vi tänkte reda ut begreppen något.
Vi skrev nyligen en artikel om regionen Champagne och några spännande Champagnehus »Champagneregionen – en resa genom ett sprudlande landskap«. Nu ska vi titta på olika Champagnestilar och se hur stor skillnad det faktisk är.
För det första – och det vet du säkert redan – Champagne produceras enbart i vindistriktet Champagne i norra Frankrike, annars får inte vinet kallas Champagne i kommersiella sammanhang. De olika Champagnebyarna i regionen är klassificerade på en skala där vissa byar är Grand Cru eller Premier Cru.
I Champagne finns mer än 100 olika Champagnehus, var och en har sin egen distinkta stil. Prova Louis Roederer med fylliga toner intensiv rostad pain rîche eller Pierre Gimonnet & Fils mycket luftiga och lätta bubblor med sin underbara känsliga äppelsmak. Så olika.
Eftersom det finns så många olika producenter och så många olika stilar är det svårt även för Champagne-entusiasten och den inbitne samlaren att hitta producenter som tillverkar vin i den stil de tycker om. Och oavsett du väljer kända kvalitetschampagner eller sneglar på nya producenter som experimenterar med moderna stilar, så kommer du garanterat att lära dig massor.
Basic fakta som kan vara bra att veta
Kan du månne redan jämföra med den prdil och il som stilla viner har och som du tycker om? Är de fylliga och komplexa eller friska och fruktigt lätta? Det är främst ett antal faktorer påverkar Champagnens smakprofil som exempelvis vinframställningen, dosage, druvsammansättning, andel samt ålder på reservviner, oxidativ/reduktiv, tid på jästfällningen….
Champagnemetoden
Champagne produceras sedan flera hunra år tillbaka med en metod som man i dagligt tal kallar för »champagnemetoden« eller på fint vinspråk för méthode champenoise eller méthode traditionelle. Det är en tillverkningsmetod där vinet jäser en andra gång på flaska, vilket skapar högt tryck i flaskan med många bubblor. Först görs ett basvin, som man gör med alla viner. Ofta sparar även producenten basvin från flera olika årgångar, så kallat reservvin. Tillsammans med en tillsats av jäst, åker vinet in i flaska. Då startar en andra jäsning i flaskan under 1,5 år eller längre och det är då som Champagnen får sina bubblor. Du kanske har sett en Champagnekällare där man snurrar på flaskorna som lagras och står vinklade lite upp och ner. När jästfällningen är klar och har trillat ned i flaskhalsen, så kyler man ner flaskhalsen hastigt. Sedan tar man bort korken och den frusna jästfällningen faller då ut eftersom trycket i flaskan skjuter ut den. Jästfällningen ger även den där berömda, brödiga tonen.
Dosage
Champagner kan vara olika torra eller söta. I flaskan fyller man på med en mindre mängd söt vätska som heter dosage och som ger vinet varierande sju grader av sötma, där den sötaste Champagnen som har en sockerhalt på 50 g per liter till den allra torraste (brut nature) endast har en sockerhalt på mellan 0-3 g per liter.
Druvorna
De tre främsta druvsorterna som används för att producera Champagne är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Alltså även blå druvor används antingen enskilt eller tillsammans i en blandning.
Olika stilar
När man pratar om Champagnehusets stil så syftar man på vanligt basvin, icke vintage, som blandas noggrant från många årgångar för att smaka samma år efter år. Årgångschampagne däremot kan ju variera kvalitet år från år, lite beroende på vilket klimat man haft och hur jordmånen har påverkats, även om respektive husstilen fortfarande lyser igenom.
Det är främsta Champagnestilarna som man talar om: jästiga/brödiga och blommiga/fruktiga. Sedan kan Champagnen ha en lätt profil eller en mer fyllig, komplex. Här kan du till att börja med sortera in olika Champagner som du provar i den ena eller andra kategorien. Hur känns Champagnen i gommen? Har den en tuffare och djärvare eller en mjukare, känslig stil?
Här är ett schema som kan vara till hjälp, men man behöver också titta på de specifika smakkaraktärerna och de smaktillsatser som man ofta använde. Ofta har varje producent specialiserat sig på en typisk stil.
Den jästiga/brödiga stilen kännetecknas av toner som beskriv med ord som exempelvis rostat bröd, baguette, biskvi, painriche med tillsatser av äpplen, grapefrukt, nougat. … vinerna smakar lite jästiga och krämiga.
Den blommiga/fruktdrivna stilen som kännetecknas av toner som frukter i första hand som äpplen, citrus, mineral, blommiga aromer samt nötter och örter är några exempel…. vinerna friska och spritsiga.
Titta även på alkoholhalten. Ju fler procent av alkohol, desto fylligare Champagne och halten bukar variera på mellan 12% till 13,5% eller mer. Bill du exempelvis ha en brödig komplex stil, så titta på Champagner med en högre alkoholprocent och vice versa.
Förutom att sortera champagnehus efter kropp/fyllighet, jästighet/brödighet och blommighet/fruktighet kan man också kategorisera de flesta Champagner om de är mer eller mindre reduktiva – Champagner som minimalt exponeras för syre underproduktionen och inte genomgår någon malolaktisk jäsning. Tänk torra, jordiga, rökiga smaker. Det finns också kategorin oxidativa som är Champanger om åldrats på ekfat och oftast gått igenom en malolaktisk jäsning. Tänk komplexa, jästiga smaker smaker, kraftiga röda druvor, oftast Pinot Noir dominanta.
Mer hjälp med stilar och smaker
Som en bra hjälp på vägen finns det några nyttiga Champagnesidor och definierar smak, stil och ger poäng i sin kritik.
Mousserande.se – kör mycket vettiga och läsvänliga recensioner om alla mousserande viner, inte bara Champagne.
Champagne Sweden – kör trevliga provningar med Champagne.
Läs mer om Champagne:
- Lite kul fakta om Champagne
- Hur du väljer en bra flaska Champagne
- Var kommer bubblorna i Champagnen ifrån?