Champagneregionen – En resa genom ett sprudlande landskap

De världsberömda cuvéerna från Champagne har kommit att bli referenspunkt för allt annat mousserande vin. I denna historiska region är mångsekelgamla traditioner i högsta grad levande och vingårdarna duggar tätt med bubblande upplevelser. Många är kanske benägna att tro att de ofta något avsides belägna gårdarna endast kan nås med bil men de fina cykelvägarna genom de mjukt böljande landskapen bjuder in till härliga eskapader i det fria. I många fall kommer du också långt med kollektivtrafikens utmärkta tåg- och bussnät. Tveka heller inte att fråga vinmakarna själva om hjälp med transport, om du till exempel behöver upphämtning ifrån närmaste busshållplats eller tågstation.

I denna artikel fokuserar vi på sju olika vingårdar, utspridda i de tre underregionerna Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Bar.

Montagne de Reims

Vingårdarna runt Montagne de Reims drar nytta av det skydd det lilla berget ger emot hagel och starka vindar. Här odlas framförallt druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay.

Champagne Pierre-Emmanuel Paquay

Pierre-Emmanuel Paquay etablerade sin vingård öster om Montagne de Reims år 1950 och verksamheten har sedan gått i arv inom familjen. Odlingsjorden består av kalkstenslera, som är särskilt fördelaktig för chardonnaydruvan, vilken också utgör 98 % av odlingarna, medan resterande två procent är ägnade åt pinot noir.

Aktiviteter: Besökare erbjuds guidade turer, i grupp eller individuellt, till såväl odlingsmarker som vinkällare. Under rundturen delges du vinmakarnas yrkeskunskap och får prova deras friska viner i gårdens vackra salon de dégustation (avsmakningsrum). Du rekommenderas att boka i god tid i förväg.

Pris: Gården kontaktas för erbjudanden.

Champagne Guy de Chassey

Byn Louvois där Champagne Guy de Chassey är belägen är känd för sin exklusiva kvalitetscertifiering Grand Cru 100 %. Själva vingården är i sin tur berömd för sin historia: dess gods inrymmer ett 1100-talsslott, vilket bland andra Marie-Antoinette haft som tillfällig bostad. Sedan sju generationer tillbaka drivs gården av samma familj, som profilerat sig med traditionell, hållbar vinproduktion.

Aktivitet: Du erbjuds en 1-timmes guidad tur där du får lära dig om såväl vinproduktionen som de anrika ägorna och dessutom provsmaka de högklassiga Brut Cuvée De Buretel och Brut Cuvée Réservée Nicolas d’Olivet 2014 i en konstfärdigt dekorerad avsmakningsal.

Pris: 5 € 

Champagne Croix d’Irval

Gårdens namn är inspirerat av de korstågsriddare som på 1200-talet färdades genom regionen på väg emot Mellanöstern: i toppen av en lada står ännu ett kors uppsatt till deras minne. Vinmakarna utgör det familjeägda företagets åttonde generation och stoltserar med Premier Crus-märkta viner, framställda av egna druvor från sluttningarna kring gården.

Aktivitet: Som besökare erbjuds du en tre timmar lång guidad tur, under vilken du utöver att få smaka på gårdens viner också tar del av producenternas omfattande yrkeskunskap.

Pris: 15 €. 

Vallée de la Marne

Enligt den berömda, omtvistade myten om munken Dom Pérignon är det just i den bördiga Marnedalen som den första champagnen skall ha skapats i byn Hautvillers kloster på 1700-talet. Idag odlas i dalen huvudsakligen pinot noir, pinot meunier och chardonnay.

Champagne Mangin et Fils

Det familjeägda Champagne Mangin et Fils har sedan mitten av 1900-talet utvecklats från en lokal bistro – den enda mötesplatsen på orten – till en väletablerad vingård som levererar till de stora champagnehusen. Cédric Mangin ifrån den fjärde generationen har idag fyra heltidsanställda och druvorna till den högklassiga champagnen skördas uteslutande från egna odlingar.

Aktivitet: Gårdens vackra och fascinerande vinkällare kan besökas, i grupp eller individuellt, genom obligatorisk tidsbokning med guide. 

Pris: Gården kontaktas för erbjudanden

Champagne Météyer

Champagne Météyer har gjort sig känd som den första självständiga vinodlare som fått UNESCO-utmärkelsen Pierre Cheval de l’embellissement, ett erkännande av pristagarnas insatser för den lokala miljön genom omsorgsfull och hantverksmässig champagneproduktion. Kalkstensgrunden och de optimala väderförhållandena i omgivningarna bidrar till vinets unika friskhet och finess.

Aktiviteter: Gården erbjuder tre olika aktiviteter:

  • skördetidsbesök med provsmakning av must och en traditionell cuvée (30 min),
  • källar-, musei- och vinodlingsbesök med provsmakning av tre olika cuvéer (1,5 h) samt
  • exklusiv champagneprovning, med provsmakning av cuvéerna Blanc de Chardonnay, Blanc de Pinot Noir och Blanc de Meunier – dessutom får du delta vid öppnandet av en Cuvée 100% Meunier och avnjuta den med champenoisostar. Även museibesök ingår. (Totalt 1,5 h). 

Pris: 10 €, 16 € och 25 €

Côte des Bar

Vinodlingarna i Côte des Bar drar fördel av kombinationen av kust- och inlandsklimat: här trivs pinot noir, pinot meunier och chardonnay särskilt bra. Kända viner från området är, utöver champagne, Coteaux Champenois och Rosé des Riceys.

Champagne Gruet

Familjen Gruet är baserade i den lilla byn Buxeuil sedan 1670 men det var först 1975 som Claude Gruet lanserade sina första cuvéer här. Idag drivs gården av sonen Pierre-Charles, som med förstklassig service tar sig an specialbeställningar och snäva tidsramar. De bördiga omgivningarna ger tillgång till många olika druvor: pinot noir, pinot meunier, chardonnay, pinot blanc, arbane och petit meslier.

Aktivitet: Hos familjen Gruet inbjuds du att delta i en 1,5-timmes guidad tur till gårdens odlingar och källare, med avslutande provsmakning av tre olika champagnetyper.

Pris: 15 €. 

Champagne Albert Beerens

Champagne Beerens grundades 1862. Anne-Laure Beerens, en passionerad vinodlare, driver nu gården med stor respekt för miljön och sina föregångares arv. Odlingarna omfattar 7 hektar och inkluderar pinot noir, pinot meunier, chardonnay, pinot blanc och pinot gris. Den stora biodiversiteten, parad med den senaste oenologiteknologin, bidrar till champagnens utmärkta kvalitet.

Aktiviteter: Vid ett besök på gården erbjuds du tre olika exklusiva upplevelser:

  • Champagne provning och besök i vineriet, två olika pronvingar 1 till 1,5 timmar, kostart 5 ell 10 euro per person.
  • Ett besök i vingårdarna där du lär dig hur vin växer i Champagne, tar cirka 2-3 timmar och kostar 35 euro per person.
  • Lunch med Champagne provning, tar cirka 3 timmar och kostar 80 euro per person.

Pris: 5 €, 10 €, 35€ och 80 €

Slutligen…

… finner du ytterligare, relevant information på följande sidor. Bon voyage!


Frågor och svar

Vad är Champagne?

Champagne är det världsberömda mousserande vinet från den nordöstra regionen i Frankrike. Champagne är känd för sina små men många bubblor som kommer av att man tillsätter socker och jäst och låter vinet jäsa i flaskan.

Varifrån kommer Champagne?

Champagne kommer från Champagne, den världskända vindistrikten i nordöstra Frankrike. Endast vin från vindistriktet Champagne får kallas för Champagne. Det är klimatet i Champagne regionen som gör vinet så unikt.

Vilka druvor används till Champagne?

Vid framställning av det klassiska champagne används tre dominerande druvsorter som är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det är också tillåtet att använda sorter som Arbanne, Petite Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris men idag förekommer de inte så ofta i regionen. I Champagne förekommer druvorna enskilt eller som blandning sinsemellan.

Var är blå druvor?

Blå druvor kallas också för rödvinsdruvor för att de används för att tillverka rött vin. Blå vindruvor har klar- eller mörkröd skall men fruktköttet är vitaktigt. Färgen i de blåa druvorna sitter uteslutande i skalet och inte i fruktköttet. Viner som lagas på blå druvor har många olika färgtoner: röd och orange för unga viner och brunt och rostfärg för äldre viner.

Skillnaden mellan Champagne, Prosecco och Cava?

Mousserande viner endast från vindistrikten Champagne i Frankrike får kallas för Champagne. Champagne lagras i minst 15 månader i flaska och källare. Prosecco är ett vin som framställs på druvsorten Glera från norra Italien och lagras i ståltanken i minst 18 månader. Cava produceras i Spanien enligt traditionell metod och lagras i minst 10 månader i flaska.

Boka vinbesök online

Champagne-Ardennes officiella turismhemsida

Regionens kollektivtrafik, med reseplanerare

Gites de France – Boende i Champagne

Turistkontoret i Reims

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol:12 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna