Sommarböcker om Champagne
Vill du spendera lata dagar på stranden med att läsa upp dig lite om Champagne och lära dig mer? Här är några förslag på bra böcker om Champagne som kanske har stor chans att bli en av dina favoriter i sommar.
En doft av champagne
av Richard Juhlin 200 kr
Champagneexperten Richard Juhlin tar oss med på en resa, både till den underbara Champagneregionen men också till middagsbordets intima champagneprovningar. Han delar med sig av sina metoder och ger handfasta tips, bland annat på hur man kan lägga upp en provning, vilken mat som passar bäst till olika typer av Champagne och hur man kan få ut så mycket som möjligt av sin champagneupplevelse genom att utveckla sitt luktsinne. Roligt beskrivet om lyxig Champagne för kungar med en exposé från sekelskiftet 1900 till nutid.
Champagne
av Pieter Verheyde och Andrew Verschetze (engelska) 531 kr
Belgiens toppsommelier Pieter Verheyde har tillsammans med fotografen Andrew Verschetze just gett ut en rikt illustrerad guide till Champagne över de fem stora Champagnehusen, men även en bra djupdykning i medelstora och några mindre kvalitetsmärken. Tyvärr verkar inte boken vara översatt till svenska, men den är ändå inte svårläst. Man lär känna fina Champagner från Veuve Clicquot, Piper-Heidsieck, Moët & Chandon och Laurent Perrier men även mycket information om regionen Champagne. Fina bilder, mycket fakta och en bra översikt.
101 Bubbel : champagne, cava, prosecco och andra mousserande viner
av Andreas Kjörling 159 kr
Detta är inte den första boken som sommelier Andreas Körling har skrivit om viner och Champagne och det här är en bra översikt om den mousserande vinmarknaden. Vad är skillnaden mellan Champagne, Cava och Prosecco? Men vilken typ av mousserande vin lämpar sig bäst för vilket tillfälle? Boken ger en omfattande översikt över de bästa internationella mousserande vinerna inom olika prisklasser och vad som skiljer dessa åt när det gäller doft, smak, utseende och producent.