Pop! Så öppnar och serverar du Champagne

Visst, ibland vill man att champagnekorken riktigt ska poppa över hela rummet. Man akta alla i närheten och rikta flaskan åt ett annat håll.

Elegant, smidigt och framförallt tyst är nog det proffsiga sättet att öppna en flaska Champagne och kräver lite övning.

flöjt1
flöjt eller flûte

Välj rätt glas.

flojtx
konisk flöjt

Det finns många olika typer av champagneglas att välja på och det är viktigt att du väljer rätt glas om du serverar Champagne. Champagneglas är utformade så att de ökar flödet av bubblor. Framförallt finns det tre typer av glas.

Det vanligaste är ett elegant flöjtglas, som är ett ganska högt och snävt glas som står på ett långt skaft.

Tulpanglaset ser ut som ett vitvinsglas. Det är ganska likt flöjtglaset men kanten buktar utåt.

Det tredje glaset, den snygga champagnekupan är inte lika vanlig idag. Det är ett grunt glas med bred kant och kort skaft.

Kyl aldrig glasen.

coupe1
coupe

Isa inte och ställ inte in glasen i kylen. Det tar bort njutningen av champagnen.

Rätt temperatur.

Champagne ska serveras kallt, men ofta serverar vi den för isig. Den goda aromen och smaken kommer bäst till sin rätt vid c:a 7°C. Allra bäst är om du lägger den horisontellt i kylskåpet i upp till 4 timmar, men aldrig i frysen.

tlip1
tulpan eller vitvinsglas

Öppna elegant utan att smälla korken.

Som ordspråket säger, ”Örats vinst är gommens förlust.” Du slösar nämligen bort bubblor om korken smäller och flyger iväg. Skaka inte på flaskan. Håll flaskans botten mot magen när du lättar på korken. Värmen från magen gör det inte sprutar ut bubblor över hela bordet. Ta bort folien och den tvinnade vajern och håll tummen över korken eftersom trycket kan vara högt. Håll flaskan bort från dig och i 45 graders vinkel. Placera flasköppningen i närheten av det första glaset. Sedan ska korken ”lättas” ut, tyst och försiktigt. Vrid försiktigt på flaskan och inte på korken.

Bubblor, bubblor.

Torka flaskhalsen med en tygservett och häll lite i varje glas för att låta skummet lugna sig. Fyll sedan på en andra vända. Det korrekta sättet att hälla upp champagne är att hålla flaskans botten stadigt i ena handen.

Här visar Neil Philips, brand ambassador för Mumm och Perrier-Jouet , hur man smidigt och professionellt öppnar en flaska Champagne

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •