Vi hjälper dig hitta god champagne

Champagne tillverkas endast inom champagne-distriktet i Frankrike och görs på tre druvsorter: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Det är inte lätt att hitta rätt bland all god champagne, men med lite grundläggande fakta blir det lättare.

  • Om en champagne är gjord på endast chardonnay-druvor kallas den ”blanc de blancs”, medan den benämns ”blanc de noirs” när blåa druvor används.
  • Inom champagnebyarna finns klassificeringarna Grand Cru och Premier Cru. Grand Cru tilldelas de byar där druvornas kvalitet är som allra bäst – och dyrast.
  • Champagnens sötma kan varieras genom att en söt vätska, dosage, tillsätts. Champagnens sötma är uppdelad i sju grupper från ultra brut (0-3 g/l socker) till doux (> 50 g/l socker).

God champagne beror alltså på både innehåll och var druvorna växer. Att prova sig fram och skapa sig sin egen smakpreferens är ett tips. Annars kan man dra hjälp av historia och populärkultur.
Olika hjältar har sin egen goda favoritchampagne.

  • James Bond skålar numera helst i Bollinger efter att ha föredragit Dom Pérignon i flera år – de goda relationerna mellan filmproducenterna och familjen som äger Champagnehuset Bollinger lär ha bidragit till nyvalet.
  • Churchill sägs ha druckit en flaska Pol Roger om dagen. Idag har champagnehuset gett ut en specialchampagne tillägnad den omskrivna politikern.
  • Dagens hiphopstjärnor skålar helst i Louis Roederers prestigechampagne Cristal.

Att hitta en god och passande champagne påverkas alltså av vad man föredrar för karaktär och sötma eller vad man har för förebilder. Vi hoppas våra tips underlättar för dig nästa gång du står vid champagnehyllan och ska välja rätt.

Frågor och svar:

Vilka druvsorter används för att tillverka champagne?

Chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Vad kallas en champagne som är gjord på endast chardonnay-druvor?

Blanc de blancs.

Vad är Grand Cru och Premier Cru inom champagnebyarna?

Klassificeringar som tilldelas de byar där druvornas kvalitet är som allra bäst.

Hur kan champagnens sötma varieras?

Genom att en söt vätska, dosage, tillsätts. Champagnens sötma är uppdelad i sju grupper från ultra brut (0-3 g/l socker) till doux (> 50 g/l socker).

Vilken champagne föredrar James Bond numera?

Bollinger.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.