Hur du väljer en bra flaska champagne

“Jag smakar på stjärnorna!” lär munken Dom Pérignon ha sagt när han uppfann Champagne och vi ska väl inte vara sämre?  Nu är det snart dags för vårens festligheter med början på alla hjärtans dag den 14 februari och det betyder att det är dags för Champagne! I vår trendartikel om drycker inför 2018 så kunde man läsa att mousserande viner, inte enbart Champagne, har blivit alltmer populärare och man spår även att intresset kommer att öka ännu mer. Därmed ökar också utbudet på Cava, Posescco, Spumante med flera mousserande vintilar. Är de svårt att välja? Här är några parametrar som man kan ta med i beräkning:

Äkta eller inte?

Äkta Champagne får endast kommer från regionen Champagne i Frankrike och framställas på godkända och tillåtna druvsorter som Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier och den är ofta torrare än de mousserande viner som kommer från Spanien, Italien, Tyskland …

Den fruktiga Proseccon med sina stora bubblor från Italien har blivit allt populärare som festligt alternativ till Champagnen och produceras på druvan Glera. Den spanska Cavan är också ganska torr. Spumanten från Italien kan vara lite sötare och sekten från Tyskland och produceras på druvorna Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris eller Pinot Noir. Så det ser lite olika ut, vilka druvor man använder i olika länder.

Torr eller söt Champagne?

Om vi håller oss till Champagnen så finns oftast torra och ibland halvsöta varianter. Att Champagne ska vara torr anser nog de flesta champagnedyrkarna. Ultra Brut är den allra torraste och sedan varierar sötman allt eftersom till Brut, Extra Sec, sec, Demi-Sec och Doux.

Låt ögat avgöra

Vad är det som blir så festligt med Champagne? Utan tvekan kanske du tycker att det är bubblorna och den härligt gula färgen som sprakar i glaset? Färgen kan också variera lite beroende på åldern på Champagnen. Yngre champagner är ljusare, äldre är mörkare. Det säga också att bra Champagne ska ha en fin mousse, men ju mindre bubblor, desto bättre Champagne och det beror på att det blir trevligare att dricka en klunk Champagne om man inte får hela gommen full av kolsyra.

Titta på färgen

Färgen är också en smaksak för vad du väljer. Ett tips från Champagneentusiaster brukar vara att välja färg efter festtillfälle. Alla hjärtans dag betyder definitivt en rosa Champagne, till 50 års buffén en äldre mörkt gul Champagne och till studentfesten en ung ljusare gul Champagne. Men nej. Det är som att bara dricka vitt vin till fisken. Det känns lite omodernt. Så varför inte också ta huvudpersonen i beräkning när man väljer färg, förutom evenemanget?

Vad ska vi äta?

Buffé, romantisk middag eller enbart som välkomstdrink? Återigen är den roséchampagnen ett allsidigt och bra val som passar till det mesta. Titta på etiketten och på druvan. Är det den ljusare Blanc de Blanc som passar till skaldjur eller lättare rätter? Eller en Blanc de Noir om det serveras mer köttigare rätter?

 

Läs lite mer om Champagne:

Moscato d’asti

Artikelnummer: 7873

Typ: Sött Vin

Producent:Castion

Land: Asti (Piemonte)

Alkohol:5,5 % %

Pris:92 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna