Hem » Vin Skola » Hur du väljer en bra flaska champagne

Hur du väljer en bra flaska champagne

champfront - Vinjournalen.se

”Jag smakar på stjärnorna!” lär munken Dom Pérignon ha sagt när han uppfann Champagne och vi ska väl inte vara sämre?  Nu är det snart dags för vårens festligheter med början på alla hjärtans dag den 14 februari och det betyder att det är dags för Champagne! I vår trendartikel om drycker inför 2018 så kunde man läsa att mousserande viner, inte enbart Champagne, har blivit alltmer populärare och man spår även att intresset kommer att öka ännu mer. Därmed ökar också utbudet på Cava, Posescco, Spumante med flera mousserande vintilar. Är de svårt att välja? Här är några parametrar som man kan ta med i beräkning:

Äkta eller inte?

Äkta Champagne får endast kommer från regionen Champagne i Frankrike och framställas på godkända och tillåtna druvsorter som Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier och den är ofta torrare än de mousserande viner som kommer från Spanien, Italien, Tyskland …

Den fruktiga Proseccon med sina stora bubblor från Italien har blivit allt populärare som festligt alternativ till Champagnen och produceras på druvan Glera. Den spanska Cavan är också ganska torr. Spumanten från Italien kan vara lite sötare och sekten från Tyskland och produceras på druvorna Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris eller Pinot Noir. Så det ser lite olika ut, vilka druvor man använder i olika länder.

Torr eller söt Champagne?

Om vi håller oss till Champagnen så finns oftast torra och ibland halvsöta varianter. Att Champagne ska vara torr anser nog de flesta champagnedyrkarna. Ultra Brut är den allra torraste och sedan varierar sötman allt eftersom till Brut, Extra Sec, sec, Demi-Sec och Doux.

 Image Alt  - Vinjournalen.seLåt ögat avgöra

Vad är det som blir så festligt med Champagne? Utan tvekan kanske du tycker att det är bubblorna och den härligt gula färgen som sprakar i glaset? Färgen kan också variera lite beroende på åldern på Champagnen. Yngre champagner är ljusare, äldre är mörkare. Det säga också att bra Champagne ska ha en fin mousse, men ju mindre bubblor, desto bättre Champagne och det beror på att det blir trevligare att dricka en klunk Champagne om man inte får hela gommen full av kolsyra.

Titta på färgen

Färgen är också en smaksak för vad du väljer. Ett tips från Champagneentusiaster brukar vara att välja färg efter festtillfälle. Alla hjärtans dag betyder definitivt en rosa Champagne, till 50 års buffén en äldre mörkt gul Champagne och till studentfesten en ung ljusare gul Champagne. Men nej. Det är som att bara dricka vitt vin till fisken. Det känns lite omodernt. Så varför inte också ta huvudpersonen i beräkning när man väljer färg, förutom evenemanget?

Vad ska vi äta?

Buffé, romantisk middag eller enbart som välkomstdrink? Återigen är den roséchampagnen ett allsidigt och bra val som passar till det mesta. Titta på etiketten och på druvan. Är det den ljusare Blanc de Blanc som passar till skaldjur eller lättare rätter? Eller en Blanc de Noir om det serveras mer köttigare rätter?

Frågor och svar


Vad är skillnaden mellan Champagne brut och Champagne?

Brut är det franska ordet för torr. Brut Champagne är den torraste och lättaste av champagnerna. Den har en mindre uttalad smak och är mindre söt än andra typer av champagne.

Vad är en bra flaska champagne?

Champagne är ett mousserande vin från Champagne-regionen i Frankrike. Den är vanligtvis gjord av druvor som odlas i regionen, mestadels Chardonnay och Pinot Noir. Vinets mest utmärkande egenskap är dess kolsyra, skapad av sekundärjäsning på flaska.u003cbr/u003eEn bra flaska champagne ska ha en ren smak med smaker av färsk frukt och inga metalliska toner. Den ska också ha en rik munkänsla med en lång finish som får dig att vilja ha mer.

Hur vet man om en flaska champagne är bra?

Om du letar efter en bra flaska champagne bör du ta hänsyn till följande:u003cbr/u003eBubblornas färg och klarhet. Bubblor som är väldigt små och klara är oftast inte bra eftersom de tappats för tidigt. Bubblor som är större och har en gyllene nyans är oftast bättre eftersom de har buteljerats senare i processen.u003cbr/u003eDoften av champagnen – den ska vara söt med inslag av frukt, blommor eller kryddor. Om det luktar vinäger eller har en obehaglig lukt, är det inte värt att köpa.u003cbr/u003eSmaken på champagnen – den ska vara torr med en lätt bitter eftersmak och inte för söt eller syrlig.

Läs lite mer om Champagne:

Frågor och svar:

Vilka druvsorter används för att göra äkta Champagne?

Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier.

Vad är skillnaden mellan Champagne brut och Champagne?

Brut är den torraste och lättaste av champagnerna, med en mindre uttalad smak och mindre söt än andra typer av champagne.

Hur vet man om en flaska champagne är bra?

Bubblornas färg och klarhet, doften av champagnen och smaken på champagnen är alla faktorer att ta hänsyn till. Bubblor som är större och har en gyllene nyans anses oftast vara bättre.

Vilken färg på Champagne passar bäst till olika festtillfällen?

En rosa Champagne passar bra till Alla hjärtans dag, en äldre mörkt gul Champagne passar till en 50-årsbuffé och en ung ljusare gul Champagne passar till en studentfest.

Vilken typ av Champagne passar bäst till skaldjur eller lättare rätter?

En Blanc de Blanc passar bra till skaldjur eller lättare rätter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.