Hem » Vin Tips » Den romantiska rosa champagnen – inte bara en fin färg
Vin Tips

Den romantiska rosa champagnen – inte bara en fin färg

26_itemthemeimage_3423-jpg - Vinjournalen.se

Chardonnay och Pinot Noir utgör den största delen av blandningen i alla champagner. Chardonnay är vit och Pinot Noir är röd. Varför är då inte alla champagner rosa? Jo, köttet på alla druvor är vitt, så färgen på vinet avgörs på hur det jäses.

Druvor som används för att göra rosa champagner:

  • Pinot Noir-druvor
  • Pinot Meunier-druvor
  • Chardonnay-druvor

När man framställer vita champagner tas skalen på druvorna bort innan de läggs i jäsningstunnorna. Med skalen tas också färgpigmenten bort, vilket resulterar i en vit champagne.

För att få en rosa eller rosé-champagne lämnar man kvar skalen på druvorna under det första steget av jäsningsprocessen. Ju längre druvorna får jäsa med skalen, ju djupare rosa färg får vinet. De flesta rosa vinerna brukar vara fruktigare i smaken, men de finns att få i hela smakspektret.

Frågor och svar


Vad är skillnaden mellan champagne och rosa champagne?

Champagne är en typ av vin som görs med gröna vindruvor. Vinet jäser och lagras sedan innan det buteljeras. Det kan vara torrt eller sött, och det kan också vara gnistrande eller stilla.u003cbr/u003eRosa champagne är en typ av champagne som har färgats rosa genom tillsats av röd druvjuice eller extrakt av rött druvskal under jäsningen.

Är det skillnad i smak mellan rosa champagner och andra champagner?

u0022Skillnaden i smak mellan rosé och annan champagne är att rosé är mer fruktig och den har en ljusare färg.u003cbr/u003eDen största skillnaden mellan roséchampagne och annan champagne är smaken. Rosé har en ljusare färg, den är mindre söt och den är också mindre alkoholhaltig.u003cbr/u003eRoséchampagner tillverkas ofta av röda eller vita vindruvor. De har en ljusrosa färg på grund av tillsats av hudkontakt under jäsningen.u0022

Hur har champagne färg rosa utvecklats över tid?

u0022Färgen på champagnen har förändrats med tiden. På 1800-talet var den ljusrosa. På 1900-talet blev det mörkare rosa. Numera är det en ljusrosa färg.u003cbr/u003eFärgen på champagnen har förändrats med tiden och detta är ganska tydligt i dess olika nyanser genom åren. Färgen på champagnen har ändrats från ljusrosa till mörkrosa och slutligen till vad vi idag ser som rosa. Denna färgförändring beror på tillsatsen av svaveldioxid i druvjuice under jäsningen vilket ger champagne dess distinkta smak och doft.u0022

Vilka druvor används för att göra rosa champagner?

Pinot Noir-druvor, Pinot Meunier-druvor och Chardonnay-druvor.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.