Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperatur

När det kommer till champagnens temperatur vid konsumering är det 8-10° C som rekommenderas. Det går utmärkt att använda en digital termometer som sätts runt flaskan för att kontrollera att den når den ultimata temperaturen.


Snabbmeny för denna artikel

För att kyla champagnen föreslås:

  • 10-20 minuter i frys.
  • Alternativt 2-4 timmar i kylskåp.
  • Att ställa flaskan ute under vintern fungerar också, håll dock koll på temperaturen så att flaskan inte fryser så att du förstår dess ädla innehåll.

Vinjournalens tips på mousserande


Champagne Charles Ellner Grande Réserve, 2015

Detta vin erbjuder en nyanserad och lätt mogen karaktär, med en mycket uppfriskande smak med toner av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, mineraler, päron och citron. Den serveras bäst vid en temperatur på 8-10°C och fungerar bra som aperitif eller passar utmärkt till vegetariska rätter, såväl som skaldjur eller skaldjur.

Frankrike, Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339:-


Om den perfekta champagne temperatur

Det är dock inte bara en perfekt champagnetemperatur som leder till vinets bästa möjliga kvalitet. Även rätt lagring är av ytterst betydelse för att få vinet att utveckla sin bästa potential.

  • Den idealiska champagne temperaturen vid lagring ligger runt 11°C.
  • Det är viktigt att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer under själva lagringstiden.
  • Vin trivs bäst i mörker, vilket är anledningen till att de flesta viner tappas på mörka flaskor.
  • Vibrationer påverkar vinets helhetsintryck, då mognadsfällningarna inte får en chans att lägga sig till ro.

Lagrar du champagne på rätt sätt och serverar det vid lämplig temperatur står ingenting i vägen för din njutning. Årgångschampagne vinner oftast mest på lagring, men även vanlig champagne utvecklas finfint av ett par års vila.


Bildgalleri – Kyla Champagne

Här kan du läsa mer om Champagne:

Dela med sig:

Frågor och svar

Vilken temperatur ska man servera champagne?

Champagne och andra mousserande viner bör serveras någonstans vid 6–10 grader. Champagne med mognad tjänar på att serveras vid 8-10 grader.

Kan man lägga champagne i frysen?

Man kan lägga champagne i frysen i ca 10-20 minuter inlindat i blött hushållspapper för att kyla den.

Kan man kyla champagne snabbt?

Det snabbaste sättet att kyla champagne är att lägga den i en hink med is och salt, saltet “drar ut” värmen ur flaskan och hjälper vinet att kylas snabbare.

Kan man snabbkyla champagne?

Det snabbaste sättet att kyla champagne är att lägga den i en hink med is och salt, saltet “drar ut” värmen ur flaskan och hjälper vinet att kylas snabbare.

Kan man kyla champagne i frysen?

Man kan lägga champagne i frysen i ca 10-20 minuter inlindat i blött hushållspapper för att kyla den.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.