När det kommer till champagnens temperatur vid konsumering är det 8-10° C som rekommenderas. Det går utmärkt att använda en digital termometer som sätts runt flaskan för att kontrollera att den når den ultimata temperaturen.
För att kyla champagnen föreslås:
- 10-20 minuter i frys.
- Alternativt 2-4 timmar i kylskåp.
- Att ställa flaskan ute under vintern fungerar också, håll dock koll på temperaturen så att flaskan inte fryser så att du förstår dess ädla innehåll.
Det är dock inte bara en perfekt champagnetemperatur som leder till vinets bästa möjliga kvalitet. Även rätt lagring är av ytterst betydelse för att få vinet att utveckla sin bästa potential.
- Den idealiska champagne temperaturen vid lagring ligger runt 11°C.
- Det är viktigt att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer under själva lagringstiden.
- Vin trivs bäst i mörker, vilket är anledningen till att de flesta viner tappas på mörka flaskor.
- Vibrationer påverkar vinets helhetsintryck, då mognadsfällningarna inte får en chans att lägga sig till ro.
Lagrar du champagne på rätt sätt och serverar det vid lämplig temperatur står ingenting i vägen för din njutning. Årgångschampagne vinner oftast mest på lagring, men även vanlig champagne utvecklas finfint av ett par års vila.