Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperatur

Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperatur

Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperatur

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 09 april 2015

Snabbmeny för denna artikel

Serverar vi Champagne vid fel temperatur?

Champagne anses vara ett av världens mest eleganta viner, men frågan om dess serveringstemperatur är ständigt omdiskuterad. Många serverar champagne alldeles för kallt, kanske runt 4°C, vilket dämpar dess komplexa smaker och aromer. Detta gör att de subtila nyanserna av citrus, nötter och brioche inte framträder fullt ut. Enligt experter bör champagne serveras mellan 8–10°C för att bibehålla sin friskhet, samtidigt som smakerna utvecklas.

Motståndare till denna rekommendation argumenterar att den kyligare temperaturen ger en fräschare upplevelse, särskilt under varma sommarkvällar. De menar att kylda bubblor ger en skarpare och mer uppfriskande känsla, vilket uppskattas av många.

Så, vad är bäst? Ska vi följa rekommendationerna och servera champagne något varmare, eller är det dags att omvärdera våra smakpreferenser och behålla den kyligare temperaturen? Svaret ligger förmodligen i balans: kanske är den optimala serveringstemperaturen beroende av både vinet och tillfället.

Anpassa efter tillfälle

I debatten om champagnens serveringstemperatur finns det ingen universell sanning. Men om du vill uppleva champagnens fulla smakrikedom, överväg att servera den vid en något högre temperatur än vad många är vana vid. Samtidigt kan en kyligare servering fungera för en mer uppfriskande upplevelse vid festliga tillfällen.


Om den perfekta champagne temperaturen

Det är dock inte bara en perfekt champagnetemperatur som leder till vinets bästa möjliga kvalitet. Även rätt lagring är av ytterst betydelse för att få vinet att utveckla sin bästa potential.

  • Den idealiska champagne temperaturen vid lagring ligger runt 11°C.
  • Det är viktigt att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer under själva lagringstiden.
  • Vin trivs bäst i mörker, vilket är anledningen till att de flesta viner tappas på mörka flaskor.
  • Vibrationer påverkar vinets helhetsintryck, då mognadsfällningarna inte får en chans att lägga sig till ro.

Lagrar du champagne på rätt sätt och serverar det vid lämplig temperatur står ingenting i vägen för din njutning. Årgångschampagne vinner oftast mest på lagring, men även vanlig champagne utvecklas finfint av ett par års vila.


Bildgalleri – Kyla Champagne

Här kan du läsa mer om Champagne:

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Champagne och andra mousserande viner bör serveras någonstans vid 6–10 grader. Champagne med mognad tjänar på att serveras vid 8-10 grader.

Man kan lägga champagne i frysen i ca 10-20 minuter inlindat i blött hushållspapper för att kyla den.

Det snabbaste sättet att kyla champagne är att lägga den i en hink med is och salt, saltet “drar ut” värmen ur flaskan och hjälper vinet att kylas snabbare.

Det snabbaste sättet att kyla champagne är att lägga den i en hink med is och salt, saltet “drar ut” värmen ur flaskan och hjälper vinet att kylas snabbare.

Man kan lägga champagne i frysen i ca 10-20 minuter inlindat i blött hushållspapper för att kyla den.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar