Champagne vinner på lagring och utvecklas först efter några år sin fulla potential. Nedan listar vi champagne hållbarhet och lagringstips. Så länge champagneflaskan är oöppnad kan den lagras i flera år, dock existerar champagne hållbarhet även när flaskan är öppen.


Snabbmeny för denna artikel

Hur länge håller champagne?

  • Normalt sett håller en öppnad champagne flaska i 2-3 dagar så länge som du ser till att försluter flaskan med någon form av champagne stopper.
  • Är det endast lite dryck kvar i flaskan håller den kortare tid, eftersom vinet i kontakt med luft oxiderar snabbare.

När det kommer till lagring av champagne och dess hållbarhet finns det några tips att ta vara på för att champagnen ska utvecklas fenomenalt.

  • Temperaturen bör vara omkring 10-15°C.
  • Vid högre temperaturer utvecklas vinet snabbare och vid för låga kan det bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan.
  • Flaskor förslutna med naturkork bör förvaras liggande, så att korken inte torkar ut.
  • Lagringsplatsen bör vara mörk, ha en jämn temperatur och gärna en fukthalt på 55-70 procent.

Vinjournalens Champagne tips


Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 319 :-


Champagne hållbarhet

Champagne hållbarhet är således framstående både för stängda och öppnade flaskor, så det finns ingen anledning till att konsumera de dyra dropparna för tidigt eller under tidspressade tillfällen.

Här är de 3 viktigaste sakerna att tänka på när du vill lagra champagne:

  • Välj rätt rum för att lagra din champagne. Vissa hus har en kyligare undervåning eller vad man kallar för en källarvåning. Fördelen är att det är ett kallt, mörkt och torrt utrymme. En garderob skulle fungera om den är kall, mörk och torr.
  • Installera en luftfuktare i förvaringsrummet. Champagne måste, som vi skrivit här ovan, lagras mellan 55-70% fuktighet. När årstider varierar, stiger och faller fuktighetsnivåerna dramatiskt. Det är kritiskt viktigt att din champagne förblir konstant och du kan fixa detta men en luftfuktare.
  • Använd ett stadigt hyllställ i metall eller trä som du kan köpa i de flesta vinbutiker och möbelaffärer. Det behöver ha utrymme för att hålla flaskor, så en förvaringshylla som är 3 meter lång x 2,5 meter hög rymmer cirka 100 flaskor.

Bildgalleri – Champagne & Hållbarhet

Frågor och svar

Hur länge håller champagne?

En öppnad champagne håller vanligtvis 1-2 dagar i kylskåp, är det en äldre årgång eller lite klar i flaskan så är hållbarheten lägre.

En öppnad champagne håller vanligtvis 1-2 dagar i kylskåp, är det en äldre årgång eller lite klar i flaskan så är hållbarheten lägre.

De flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Svalt, mörkt och utan temperaturskillnader.

Kan champagne bli gammalt?

Champagne har hög lagringstid men under fel förutsättningar kan även det bli gammalt. Ska du spara champagne rekommenderar vi att lagra en lite bättre champagne i vinkällare eller att dricka en standard-champagne inom 5-10 år.

Hur lång hållbarhet har champagne?

En öppnad champagne håller vanligtvis 1-2 dagar i kylskåp, är det en äldre årgång eller lite kvar i flaskan så är hållbarheten lägre. De flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år.

Hur länge håller oöppnad champagne?

De flesta champagner klarar flera års lagring och brukar bli bättre efter 1-2 år. Prestige och vintage champagne klarar av att lagras i flera årtionden med rätt förutsättningar. Svalt, mörkt och utan temperaturskillnader.


Här kan du läsa mer om att lagra champagne:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy