Hem » Vin Skola » Håll koll på temperaturen!
Vin Skola

Håll koll på temperaturen!

temp

Varför är temperaturen så viktig när du vill lagra vin?

Temperaturstabilitet är en av de viktigaste frågorna när det gäller av lagring av vin – och kanske den svåraste att tackla.

Den idealiska temperaturen för lagring av vin är någonstans mellan 11°C och 14°C och oavsett vilken temperatur du bestämmer dig för där du lagrar vin, så ska temperaturen ska inte fluktuera upp och ner. För att lagra vin på ett bra sätt, måste temperaturskillnader minimeras i både när det gäller fluktuering men även frekvensen är viktig, alltså hur ofta det fluktuerar.

Eftersom vin består av en noggrann balans av aminosyror, fenoler, kolhydrater och andra kemiska föreningar och olika kemiska reaktioner uppstår mellan dessa föreningar, är temperaturen extra känslig. Har du exempelvis ett vinställ i garderoben, så kommer vinet att åldras snabbare eftersom temperaturen normalt åker upp och ner, om det är varmt eller kallt i huset lite beroende på hur vädret är. Det kan skifta ganska många grader ibland och det kan i längden förstöra vinet. Temperaturen måste alltså hållas konstant.

Vin lagras bäst vid rätt temperatur eftersom de olika kemiska reaktionerna och stiger temperaturen, så påskyndas lagringsprocessen och vinet kan till och med bli dåligt av att åka berg- och dalbana när det gäller temperatur. Socker och syror reagerar när vinet ligger och kan orsaka en obalans. Temperaturen måste dessutom vara rätt och det är heller inte bra att lagra vin vid mycket låga temperaturer.

Temperaturskillnaden bör inte vara mer än 2-3°C som max och det mäter man under ett år. Under ett dygn bör temperaturskillnaden inte vara större än 1,5°C, då minskas frekvensen, som ju också påverkar vinet.

Om du har ditt vin i ett vinskåp eller i en källare så prova att mäta en max och min temperatur med en mätenhet under några månader, så att du håller koll på hur stor temperaturskillnad du har. Om lufttemperaturen har en nivå på natten och en annan under dagen, så får du problem.

Det bästa är förstås för att vara helt på den säkra sidan är att köpa en vinkylare. De finns för inbyggnad eller fristående, i alla färger och modeller, allt från vinlagringsskåp till avancerade modeller som kontrollerar både temperaturzoner och luftfuktighet.

Svårt att välja vinförvaring? Brian Freedman berättar lite om det stora utbudet som finns.
https://youtu.be/TJIVa8eqGqE

Frågor och svar:

Varför är temperaturen så viktig när du vill lagra vin?

Temperaturen är viktig eftersom vin består av en noggrann balans av kemiska föreningar och olika kemiska reaktioner uppstår mellan dessa föreningar, vilket gör temperaturen extra känslig.

Vilken är den idealiska temperaturen för lagring av vin?

Den idealiska temperaturen för lagring av vin är någonstans mellan 11°C och 14°C.

Varför ska temperaturen inte fluktuera upp och ner när du lagrar vin?

För att lagra vin på ett bra sätt, måste temperaturskillnader minimeras i både när det gäller fluktuering men även frekvensen är viktig, alltså hur ofta det fluktuerar.

Varför kan temperaturskillnader förstöra vinet?

Socker och syror reagerar när vinet ligger och kan orsaka en obalans. Temperaturen måste dessutom vara rätt och det är heller inte bra att lagra vin vid mycket låga temperaturer.

Vad är det bästa sättet att hålla koll på temperaturen när du lagrar vin?

Det bästa sättet att hålla koll på temperaturen är att mäta en max och min temperatur med en mätenhet under några månader, så att du håller koll på hur stor temperaturskillnad du har. Det är också bra att köpa en vinkylare för att vara helt på den säkra sidan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.