Naturvin – vad vill vi veta?

Naturvin - vingård

Vi lovar inte att du får lära dig allt om naturvin nu på 5 minuter, men vi lovar att inte släppa ämnet och vi kommer definitivt att skriva mer o, naturvin i framtiden. Naturvin måste upplevas. Man måste liksom ta den första slurken och bara prova, se vad man själv tycker.


Det finns helt klart en trend de sista åren för naturviner och den trenden har växt sig stark både på kontinenten och i USA. Och lugn, den kommer till Sverige, även om det tar lite längre tid innan vi snappar upp fascinationen med naturviner. Just nu finns det inte så många naturviner att välja på.

Naturvin i systembolaget

Blandlådor med 5-6 flaskor ifrån Italien brukar då och då dyka upp på Systembolaget i färdiga lådor av röda, vita och roséviner, men priset skrämmer så klart många som inte exakt vet vad det är för viner och det gäller det att veta och hänga på låset, för det är inte många lådor och de brukar ta slut mycket snabbt. Naturvin har definitivt sina fans även i Sverige. Trots priset och trots att Systembolaget – och de flesta importörer – fortfarandet är relativt ointresserade av att ta in dessa viner.

Men först – vad är naturvin?

Man kan säga att rörelsen Vin Nature startade i Beaujolais på 60-talet av unga vinmakare som ville göra vin ”som smakade som förr” och att vinkonsumenterna det senaste decenniet har börjat få ett intresse för vinerna, ett slags motreaktion som med all manipulation. Människor idag bryr sig mer om klimat, hållbarhet, vegansk mathållning och söker sig oftare tillbaka till den rena, naturliga livskvaliteten.

Naturvin -

Viner från vinmakerskan Valentina Passalacqua – www.valentinapassalacqua.it

Det enklaste man kan säga om naturligt vin är: inget är tillsatt och inget tas heller bort. Biodynamiska viner med metoder enligt antroposofen Rudolf Steiners filosofi, är ju certifierade som biodynamiska, medan naturvinerna lever sitt liv lite något utanför etablerade gränser för organisk, biologisk och biodynamisk vinframställning. Det är svårt att hitta en samstämd definition för naturviner eftersom det naturviner ännu inte har ett internationellt regelverk. Men det är på gång och i flera länder finns regelverk för att främja naturviner.

I Frankrike så finns Les Vins Sans Aucun Intrant Ni Sulfite – utan några tillsatser eller sulfiter och L’Association des Vins Naturels. så har nu Frankrike äntligen formellt erkänt den officiella termen Vin Méthode Nature’ med regler och stipulationer som gäller för producenter för att få använda sig av termen och skriva den exempelvis på flaskans etikett.

naturvin - logotyp Vin Nature

Men även i Spanien, Asociación de Productores de Vinos Naturales och i USA, Storbritannien och Tyskland finns organisationer där naturvinsproducenter organiserar sig.

Vilka är reglerna för naturviner idag?

Det börjar redan med jorden och druvan. Handplockade druvor från certifierade organiska vinstockar. Tänk sedan åt det biodynamiska hållet men dra det ett steg till! Grundidén att vin ska göras i vingården, inte i källaren. Man tillsätter förstås inga som helst kemikalier, bekämpningsmedel eller herbicider och helst inga sulfiter. I de franska reglerna gäller exempelvis helt sulfitfritt eller max upp till 30 mg sulfiter per liter vin. Jäsning av alla viner, som omvandlar de naturliga sockerarterna i druvsaften till alkohol, sker här med naturliga jäststammar som fixar jobbet på egen hand och inte styr av vinmakaren. Fermenteringen tar då självklart längre tid upp till flera månader istället för några veckor.

Grundidén med naturvin är att vinproducenten ska minska hanteringen med druvor, jord och vinmakeri till ett minimum. Då får man viner som är ganska rustika, lite grumliga med jordnära och rena smaker och som sägs vara så naturliga som man kan få i ett vin, men i gengäld inte av något vetenskapligt manipulerande. Pratar man med naturvinsälskare, så säger de, att de tycker om det råa, direkta sättet att göra naturvin som man inte hittar hos massproducerade viner som utvecklas med hjälp av tekniska framsteg och forskning som viner ekade på fat eller alkoholstinna viner har. Borta är viner som alla är stöpta på samma sätt, årgång efter årgång, flaska efter flaska. Tvärtom så uppskattar naturvinsälskare olikheterna i vinet och man tycker att det ger vinet karaktär.

Naturvin -

Ett orange naturvin som säljs hos Aldi.co.uk och rosé Pét-Nat från fedorawines .com  

Redan nu kan omkring 100 franska vinproducenter som ‘Vin Méthode Nature’ som kvalificerar sig använda den nya logotypen och fler är på gång. I Italien expanderar alltfler vingårdar till att tillverka naturviner allteftersom intresset från konsumenterna ökar. Alltfler restauranger och vinbarer inkluderar naturviner på sina vinmenyer.

Men vad finns det för oss i Sverige för möjlighet att ens få prova naturviner? Av de totalt 96 naturvinerna på Systemet finns de bästa och mest typiska naturvinerna att hitta i beställningssortimentet. Men vi tycker att gränsen mellan biodynamiska och autentiska naturviner är lite svårdefinierad och minst sagt suddig.

Vinjournalens tips på biodynamiskt vin


Driefontein-Syrah

Driefontein

Driefontein är en biodynamisk Syrah från Stellenbosch som påminner om gamla världen med sin eleganta fatkaraktär, påtagliga syra och robusta tanniner. I smaken hittar vi inslag av björnbär, hallon, choklad, viol och peppar.

Sydafrika | Western Cape | Art 2068 | Longridge Winery | 197:-


Du måste prova!

Detta är tre viner men det som går oss att reagera är nog mest att alkoholhalten är så pass hög och att de inte skiljer sig i arom och smak från andra viner.  

Chateau Musar 2012 nr 7463 , från Libanon, är nog det mest kända vilda vinet, gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan, är ett omtyckt vin i hela världen och som har en snygg smakprofil som håller den eleganta stilen genom de flesta årgångarna. Ett mycket, mycket gott rött vin men svårdefinierat och inte ‘naturvinstypiskt’, även om man smakar vilda toner. 14 vol %

Rkatsiteli Qvevri nr 2195, från Georgien, är ett intressant naturvin som lagrats på de gamla lerkärlen, Qvevri. Framställt på druvan Rkatsiteli, en gammal, inhemsk druva från Georgien. Gott, fruktigt och nyanserade smaker och skiljer sig inte särskilt mycket från viner som inte är naturviner. 13 vol %

Producenten Meinklang i Österrike säljer vitt Grüner Veltliner nr 70361, rött Pinot Noir nr 75093 och rosévin Prosa nr 74015 via Systembolaget och här kommer vi något närmare naturviner med lägre alkoholhalt, sådär 11%.  

För dig som vill ta steget lite längre, veta mer och prova mer:  

Några få importörer har naturviner och du beställer enkelt som vanligt på Systembolaget. Det är ett bra sätt att börja lära känna vinerna att beställa med en mixlåda.

Ett utmärkt utbud finns bland annat hos Vin & Natur , som importerar och distribuerar levande viner och odlarchampagne från främst Frankrike.

Privatimport finns bland annat hos Naturvin och där kan man beställa både viner och en mixlådor med olika viner från Frankrike, Italien och Spanien via Systembolaget,  

Privatimport finns också hos Gullbergs Stockwine som också säljer mixlådor, via Systembolaget, förstås. Framför allt en populär Pét-Nat låda (står för Pétillant Naturel, franska betyder naturligt mousserande).


Frågor och svar

 1. Kan man lagra naturviner?

  I ‘vanliga viner’ tillsätts ofta sulfiter för att vinet för att skydda vinet från att oxidera, naturviner innehåller oftast en väldigt låg halt av sulfiter vilket ger dom en försämrad lagringspotential. Däremot finns det röda naturviner som har hög lagringspotential då skalet och kärnorna i druvorna är naturliga antioxidanter som skyddar vinet från att oxidera.

 2. Vad är ett orange naturvin?

  Orangevin görs på gröna druvsorter som tillverkas på liknande sätt som man gör rödvin, man låter druvskalen samt kärnorna ligga kvar under jäsningen.

 3. Finns det sulfiter i naturvin?

  I naturvin tillsätts det inga eller väldigt låga sulfittillsatser, däremot bildas en viss mängd sulfiter naturligt i jäsningsprocessen.

 4. Vad är ett naturvin?

  Naturvin har ingen skyddad certifiering som säger exakt vad som gäller för naturvin, men generellt kan man säga att det är vin som är ekologisk odlat, druvor som skördats för hand samt ingen eller minimal påverkan på framställningen av vinet.


Läs mer om olika metoder för vinframställning:

Dela med sig:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna