Det var på tidiga 1900-talet som Rudolph Steiner, antroposofins fader, forskade om andlig kraft, kosmos, hälsa och natur. Det är inte så flummigt som det låter. Faktum är att Steiner tidigt la grunden för principerna för det ekologiska vinjordbruket.

Antroposofin är den andliga vetenskapen och den österrikiske filosofen, arkitekten och naturforskaren Steiner, som var dess grundare och eldsjäl, dog i tidig ålder av utmattning eftersom han hade rest runt och hållit otaliga föredrag inom ämnet och pratat sig varm för sin idé om biologisk cykling, en blandning av grödor och boskap.

Steiners tankar var ganska revolutionerande för dåtidens bönder och är det även till viss del idag. Vinjournalen har tidigare skrivit artiklar om ekologisk odling och om hur viktiga bin och fjärilar är för det ekologiska livet på odlingen, för druvorna och för stockarna. ”Det är som om djur, natur och växter kommunicerar med varandra”, sa Steiner.

“Grunden för den ekologiska odlingen är förhållandet mellan bonden och hur hans odlingsmetoder och hur de förhåller sig till det lokala ekosystemet, som i sin tur påverkas av kosmos.”

Idag vet man att den ekologiska odlingen påverkar jorden på ett positivt sätt. Man behåller mineraler i jorden och bryter då ner organiska ämnen. Det ”andliga” tillförs av luften och av andra livskrafter. Ekologisk odling och gödsel används alltså för att jorden ska må så bra som möjligt. Och vi vet ju alla att det är jorden som är så viktig för att göra ett gott vin.

Steiner trodde på det ekologiska jordbruket för att stimulera rottillväxten och jordens mikroorganismer genom gödsel och näring som är tillverkade av örter, mineralämnen och stallgödsel, alltså den spillning husdjuren lämnar efter sig. Det ligger en hel del i att han sa: “En levande jord ger friska växter. Vårdar och matar vi vår jord på detta sätt, så kommer vi att ha den kvar under en lång tid.”

Vill du reda ut begreppen mellan ekologiskt, biodynamiskt och organiskt vin och veta lite mer?

Den kände, internationelle vinprofilen Gérard Bertrand är en välrenommerad vinproducent i Languedoc-Roussillon som svär på att ekologiskt definitivt gör skillnad på smak, upplevelse samtidigt som vi värnar om miljön. Här berättar han också mer om Steiner och ekologiskt vin. Om du söker på Gérard Bertrand på Systemets hemsida hittar du hela 9 viner från hans vingårdar.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy