Ekologiskt, biodynamiskt eller naturvin?
Om vi börjar med biodynamisk odling så är likheten relativt stor med den ekologiska. Däremot är reglerna striktare och inga konstgjorda preparat alls får användas. Planteringen av vinrankorna sker efter en särskild filosofi som kan härledas till österrikiska filosofen Rudolf Steiner. Denne kom på 1920-talet fram till att dåtidens odling inte var hållbar i det långa loppet och han utvecklade därför ett antal idéer om hur det borde gå till. En av hans filosofier var att månens olika faser bör ha en viktig roll i odlingens olika stadier. Vinet bör exempelvis buteljeras under nymåne.
Detta låter kanske som vidskepliga och ålderdomliga traditioner utan någon riktig verklighetsförankring för många, men faktum är att det på senare tid visat sig att det ligger något i Steiners idéer. Sedimentet är exempelvis som mest kompakt vid nymåne, vilket är fördelaktigt vid buteljeringen. Det finns faktiskt en viss skillnad mellan ekologiskt och biodynamiskt framställda viner, även om dessa kanske är omärkbara för de otränade smaklökarna.
Naturviner, som även kallas för Vin Nature, är en ny trend inom vinvärlden. Egentligen är naturvinernas filosofi enkel: målet är att framställa ett så naturligt vin som möjligt genom att tillämpa så naturliga odlingsmetoder som möjligt. Det enda kemiska ämne som får användas är svavel. Här vill man också minska den mänskliga påverkan på vinet, vilket gör att många tillverkningsåtgärder förbjuds. Man vill helt enkelt låta druvorna växa, skördas och sköta sig själva vid vinifieringen. Till exempel får man inte använda sig av ekchips eller särskild odlad jäst som den ekologiska framställningen tillåter. De metoder som är förbjudna i naturvinframställningen behöver inte ha något med kemiska ämnen att göra eller påverka klimatet negativt. Det handlar istället om att man inte vill att människan ska påverka vinets smak, utan låta denna utveckla sig på egen hand.