Hem » Ekologiskt viner » Märkningar att hålla utkik efter för Ekologiskt vin

Märkningar att hålla utkik efter för Ekologiskt vin

green-energy-green-grass-on-lightbulb-surface - Vinjournalen.se

På Systembolaget har de ekologiska vinerna alltid en märkning. Den vanligaste för svenskproducerade viner är KRAV-märkningen som de flesta känner igen. Vingårdar som arbetar under KRAVs regler har ofta striktare standard än resten av de certifierade ekologiska vingårdarna inom EU.

De flesta av världens viner produceras dock utanför Sveriges gränser, och då finns det andra certifieringar att leta efter. För franska viner gäller framför allt AB-certifikatet. ICEA utmärker de italienska, och i övriga Europa står ECO för ekologiskt odlade viner. Är du ute efter ett biodynamiskt vin är det samma märkning som används över hela Europa: Demeter. Handlar du på Systembolaget är det dock enkelt att hitta ett ekologiskt odlat vin då deras egna gröna symbol används oavsett ursprungsland.

Dricker du ett vin med Systembolagets gröna märkning har du gjort ett klokt val, men du kan fortfarande inte vara helt säker på att du inte får i dig något kemiskt ämne. Trots de gedigna kontrollerna som utförs i varje EU-land finns det aspekter man inte kan påverka vid vinodling. Väder och vind är en av dem. Kemikalier kan spridas via grundvattnet eller genom vinden, så även om man följt reglerna för ekologisk vinodling kan små mängder kemiska ämnen, från till exempel en närliggande fabrik, sprida sig till vingården. Detta är förstås i regel mycket små mängder som har minimal, om ens någon inverkan på slutprodukten.

Vi talade tidigare om skillnaden mellan ekologiskt vin och ekologiskt odlat vin. Sedan 2012 är det faktiskt möjligt för vingårdarna att få själva vintillverkningsprocessen ekologiskt certifierad. För att få en sådan certifiering måste alla aspekter av framställningen hållas i åtanke. Det handlar inte bara om att endast ekologiska produkter får användas, utan man är också noga med klimatpåverkan vid tillverkningen. Transporter, förpackningar och liknande måste enkelt formulerat främja ett hållbart klimat. För att hitta dessa viner måste du däremot göra efterforskningar om vingården på egen hand.

Frågor och svar:

Vilken märkning används för svenska ekologiska viner?

KRAV-märkningen.

Vilken märkning gäller för franska ekologiska viner?

AB-certifikatet.

Vilken märkning används för biodynamiska viner i hela Europa?

Demeter.

Vilken märkning används för ekologiskt odlade viner i övriga Europa?

ECO.

Kan det finnas små mängder kemiska ämnen i ekologiskt odlat vin?

Ja, det är möjligt att små mängder kemiska ämnen kan sprida sig till vingården via grundvattnet eller vinden, även om man följt reglerna för ekologisk vinodling.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.