Hem » Ekologiskt viner » Systembolaget och ekologiskt vin

Systembolaget och ekologiskt vin

För Systembolaget betyder ekologiskt och biodynamiskt odlat vin i princip högkvalitativt vin. Med det inte sagt att det fortfarande inte finns högkvalitativa viner utan den ekologiska märkningen. Enligt Systembolaget finns det en del prestigefulla vingårdar i kända vindistrikt som ställer sig tveksamma till att visa upp certifieringen då en del konsumenter kan uppfatta de ekologiskt odlade vinerna som sämre eller ”alternativa”. Dessa fördomar är dock på väg att utrotas i takt med att allt fler köper ekologiskt.

Systembolaget är alltså positivt inställda till ekologiskt odlade viner, men kan bara påverka till viss del. Utbudet styrs naturligtvis av efterfrågan, men man uppmanar också vinproducenter att arbeta på ett klimatmedvetet sätt. Till exempel så uppmuntras samordning av transporter till Systembolagets butiker. Alla förpackningar som säljs är också återvinningsbara, men mycket mer än så kan man inte göra då det är upp till varje vinproducent att besluta om den egna tillverkningen. Det är framför allt konsumenterna som kan påverka genom att välja ekologiskt odlade viner framför andra, och då är Systembolaget inte sena med att fortsätta utöka det ekologiska utbudet.

Frågor och svar:

Vad innebär det för Systembolaget att ett vin är ekologiskt eller biodynamiskt odlat?

För Systembolaget betyder det i princip högkvalitativt vin, men det finns även högkvalitativa viner utan den ekologiska märkningen.

Varför kan vissa vingårdar vara tveksamma till att visa upp certifieringen för ekologiskt odlade viner?

En del konsumenter kan uppfatta de ekologiskt odlade vinerna som sämre eller “alternativa”, men dessa fördomar är på väg att utrotas i takt med att allt fler köper ekologiskt.

Hur påverkar Systembolaget utbudet av ekologiskt odlade viner?

Utbudet styrs naturligtvis av efterfrågan, men man uppmanar också vinproducenter att arbeta på ett klimatmedvetet sätt och utökar kontinuerligt det ekologiska utbudet.

Vad kan vinproducenter göra för att bidra till en mer klimatmedveten tillverkning?

Vinproducenter kan samordna transporter till Systembolagets butiker och använda återvinningsbara förpackningar.

Vem kan påverka utvecklingen av ekologiskt odlade viner?

Framför allt är det konsumenterna som kan påverka genom att välja ekologiskt odlade viner framför andra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.