Med det inte sagt att man inte använder några kemikalier vid ekologisk vinodling. Skillnaden är att dessa inte tränger in i druvan utan sätter sig som ett lager utanpå. Medlet sköljs då bort vid regn och dylikt, vilket gör att man får spruta på det lite oftare. Men när druvorna blivit till vin finns det inga kemiska rester kvar. Skulle en liten mängd följa med hamnar denna ändå i botten av tanken tillsammans med skalen under vinifieringen, och skiljs därför åt från det vin som slutligen buteljeras.

Det är alltså tillåtet att använda kemikalier vid ekologisk vinodling. Skillnaden är att dessa inte får vara penetrerande, alltså får de inte tränga in i druvan. De kemiska metoder som används måste också vara välbeprövade och inte orsaka några negativa effekter. Det vanligaste är att man använder sig av den så kallade Bordeauxvätskan samt svavel. Bordeauxvätska består av en blandning av kopparsulfat, kalk och vatten. Det låter kanske inget vidare ekologiskt, men faktum är att det visat sig att denna metod förhindrar att otrevliga rester blir kvar i slutprodukten.

Det finns förstås andra regler och riktlinjer vid ekologisk vinodling som inte berör kemiska skyddsmedel. Enligt EU-reglerna får man inte använda sig av handelsgödsel eller kemisk ogräsbekämpning. I vinkällaren får man endast använda sig av ekologiska produkter. Det sistnämnda är dock något svårare att kontrollera. Men hur kontrollerar man resten då, att en vinodlare följer de krav som finns för att denne ska kunna kalla sig just ekologisk vinodlare?

De flesta länder inom EU har mycket noggranna kontrollorgan för detta. Varje ekologiskt certifierad vingård besöks med jämna mellanrum, ibland flera gånger om året. Vid besöken tar man prover från jorden, ibland även från grundvattnet, som analyseras. Utifrån dessa kan man avläsa om något otillåtet ämne använts vid odlingen.

Det är dock bara vinodlingen som är kontrollerad av lagar och regler. Vinifieringsprocessen kan inte kontrolleras i samma utsträckning, dock finns det riktlinjer som fastställts av kontrollorganet för hur denna bör fortskrida. Bland annat måste alla produkter som används i vinkällaren vara ekologiska och även hygien vid tillverkning samt begränsad mängd tillsatser i vinet är något man måste vara noga med. Dessa riktlinjer följs faktiskt av de allra flesta ekologiska vingårdar, men eftersom inga direkta lagar finns så bör man, för att uttrycka sig korrekt, använda benämningen ekologiskt odlat vin, istället för bara ekologiskt vin.

Frågan är då, bör man undvika att köpa vin som inte har en ekologisk märkning? Inte nödvändigtvis. Trots att märkningen fungerar som en trygghet för dig som konsument är det faktiskt inte alla vingårdar som bryr sig om att bli certifierade. Ett vin utan ekologisk märkning kan fortfarande vara ekologiskt framställt. Man kan säga att om du vill vara säker på att du inte får i dig kemiska ämnen så kan du fortfarande köpa vin utan ekologiska märkningar, men kolla då upp vingården i förväg och vilka metoder de använder sig av.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy