Pittoresk medeltidsby i Jura

Jura i östra Frankrike mellan Bourgogne och Schweiz är ett intressant och spännande vinområde som verkligen trendar just nu! Jura är inte bara känt för att den franske kemisten Louis Pasteur kommer härifrån. Han ägde till och med en vingård nära Arbois som fortfarande producerar viner och ägs av Henri-Maire, Juras största vinföretag.

Snabbmeny för denna artikel

De senaste 10 åren har försäljningen fördubblats när det gäller alla typer av viner både röda, vita, roséviner samt mousserande viner som produceras i detta svala vinområde. Vi tittar lite på området och tipsar om några goda viner!

Juras viner är lite speciella, ganska lika den klassiska bourgognestilen och dessutom med sina populära viner, Vin de Paille och Vin Jaune samt en likör som kallas Macvin du Jura.  

Prestigefulla vinstilar i Jura

Jura är känt för att ha ett kontinentalt men ett svalt klimat speciellt på vinterhalvåret och de flesta vingårdarna är ganska små och ligger högt, på 300-400 meters höjd, i bergen med sluttningar som kan vara ganska branta och skapa problem med markerosion. Det svala klimatet är alltid känsligt för mognaden av druvorna och för att de ska få en fin och söt sockerhalt, så skördar man druvorna senare än normalt, först i slutet av oktober.

De allra godaste och populäraste vinerna i regionen är nog deras Chardonnayviner som precis som andra Juraviner är klassiska Chardonnay-viner som är mycket fräscha och smakfulla, mycket goda mineraliska matviner som också klarar att sparas i några år. Druvan Chardonnay kan även ibland lokalt heta Melon d’Arbois. Vanliga andra druvor är exempelvis Savagnin (som även kan heta Naturé), Poulsard som ibland ger vackra, koralltonade roséviner, Trousseau och Pinot Noir. Under 1900-talet fick druvan Chardonnay ett uppsving och idag produceras nästan hälften av Juras viner av Chardonnay.

Vin de Paille gör huvudsakligen av en blå druvan Poulsard och från och till även i en blend med Pinot Noir medan den gröna Savagnin, som kan liknas vid Gewürtztraminer, är den enda druvan som tillåts för att framställa de snygga sherry-liknande, fylliga och mycket lagringsdugliga och blommiga Vin Jaune vinerna. I Jura är man även duktig på att göra den kända spritsiga Crémant du Jura syrliga och unga Chardonnay druvor.

Jura - en klase Chardonnay

Regioner och appellationer i Jura

Staden Arbois är rutan tvekan epi-centrum för vinindustrin i Jura. Runt omkring staden ligger många kända vingårdar som faller under appellationen från 1936, Arbois AOC och som faktiskt också var den allra första appellationen någonsin i Frankrike.

Château-Chalon AOC är en appellation viner tillverkade kring byn Château-Chalon där man använder druvan Savagnin och producerar många goda viner i Vin Jaune stil.

Crémant du Jura AOC är också en appellation för de mousserande vinerna, medan medan Côtes du Jura AOC omfamnar stilla vita, röda och roséviner.

Macvin du Jura AOC är en egen appellation för vinlikörer.

Kända producenter i Jura som man bör hålla ett öga på är bland andra Gaspard Feuillet, Chateau Béthanie, Domaine Berthet-Bondet, Frédéric Lornet och Henri Maire.

Några vintips att prova från Jura

Att hitta ett prisvärda viner från Jura är inget problem och vi har hållit oss just till platsen och vingårdarna kring staden Arbois för att finna säkra kort. Goda tips på ett Vin de Paille, ett mousserande Crémant du Jura och en god vit Chardonnay:

Jura - tre viner som vi provar

En frisk och pärlande Crémant!

Riktigt sköna och häftiga bubblor i denna torra AOC Crémant du Jura Blanc Brut från producenten Caveau des Jacobins på Chateau Béthanie som ingår i det allra äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitière Vinicole d’ Arbois från 1906. Ett suveränt och prisvärt och gott alternativ till Champagne och som har en intensiv och harmonisk, lite brödig smak med krispiga aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. En härligt elegant och välutvecklad dans av bubblor i glaset som charmar alla med sin fylliga fruktighet och friska syra. Trevlig välkomstdrink och dessutom är den lättmatchad till både fisk och skaldjur som ostron och hummer. 

Crémant du Jura Brut, nr 74365, 159 kr

En spännande och fyllig Vin de Paille!

Mycket sött och en blandning av Chardonnay och den aromatiska Savagnin med sina vackra dofter är detta komplexa Vin de Paille från Arbois och storproducenten Henri Maire med sina fler än 300 ha vingårdar  i Jura. Troligen ett bland de allra bästa Vin de Paille i Jura som finns i Sverige. Trots att den är mycket söt är den inte sötsliskig i gommen, snarare ett uppfriskande dessert- eller ostvin med en fin, naturlig syra, schyst struktur och bra balans. Smakar fikon, aprikosmarmelad och pomerans med en släng muscovadosocker och toner av hasselnötter. Prova vinet som ett fantastiskt gott komplement till starka ostar som Gorgonzola eller andra grönmögelostar med sin utpräglade fatkaraktär!  

Vin de Paille Arbois 2011, nr 94810, 349 kr

Elegant och populär Chardonnay!

En fin 100 %-ig Chardonnay Arbois AOC, från Frankrikes första appellation och även den största i Jura och återigen från Château Béthanie och det anrika vinkooperativet Fruitière Vinicole d’ Arbois. Här har man skapat detta stiliga, smakfulla och mycket torra halmfärgade vin. Fin blommig smak av honung, citrus och syrliga äpplen samt toner av örter och peppar i bakgrunden. En fyllig, rund och intensivt ren Chardonnay som är ett mångsidigt matvin, självklart till fisk och skaldjur som bland annat moules frites men även till krämiga kyckling- och fläskrätter. Snyggt, välutvecklat vin med generös finish och en populär, mycket god och prisvärd Chardonnay bland recensenter och i vinvänners inlägg på sociala media.

Côtes du Jura 2018, nr 2292, 119 kr

.


Frågor och svar om Jura vin

Vad är speciellt med jura vin?

Området, Juraviner kommer från Jurabergen i östra Frankrike och gränsar mot Schweiz klimatet är svalt och ger vinerna en lång mognadsperiod.

Vad är Cotes de jura vin?

Cotes de Jura är den största Appelationen i Jura. man gör främst viner på Chardonnay härifrån.

Vilka Jura regioner och apellationer finns det?

Apellationerna är: Cotes de Jura, Arbois, Château-Chalon, Crémant du Jura, L’Étoile, och Macvin du Jura,

Passande mat till Cotes de jura?

Vinerna kan serveras till exempelvis smakrika ostar, kyckling och moule frites och andra skaldjursrätter.

Vad kännetecknar jura vin smak?

Vinerna är smakrika, har mycket kropp och har ofta framträdande mineralsmaker.

Vilka är de olika typerna av vin från Jura?

Jura delas in i två typer: 1, traditionell Jura som är tillverkat i en medvetet oxidativ stil, 2, modern frisk stil utan oxiderad karaktär, För att skapa en traditionell Jura behöver vinet lagras med luft, vilket skapar ett tunt lager av jäst på ytan.

Hur många druvsorter används i Jura?

I Jura använder man fem olika druvsorter. Pinot Noir och Chardonnay vitt, rött samt för att mousserande viner som heter Cremant du jura. De andra tre sorterna som är inhemska för Jura appellation är Poulsard, Savagnin och Trousseau. Ploussard är en tunnskalig variant som används för att tillverka högklassigt rött, rosé och mousserade vin. Trousseau är en blå druva med ett relativt tjockt skal som främst växer i de varma delarna av den kalla Alpina Jura. Den mest odlade druvan är Savagnin. Det är en vit druva, i lätt aromatisk stil, som blandfannat används för att skapa vin Jaune (traditionell Jura i medvetet oxidativ stil).

Vad för maträtt passar bäst till Jura?

Jura passar perfekt till olika maträtter så som kallskuret, vilt, svamp, kött och fågelrätter. Men ingenting passar bättre i kombination med Jura än ostar. Många vingårdar erbjuder kallskuret med Brési, Montbéliard, Morteaukorvar och Luxeuilskinka till vinerna. I regionen serveras det ofta Salade comtoise samt soppor med Kantareller och Murklor till en flasks vit Jura chardonnay.

Vilka är de sex appellationerna för Jura?

Juraregionen är indelad i tre regionala och tre kommunala appellationer. De regionala appellationerna är Côtes du Jura, Crémant du Jura och Macvin du Jura. Côtes du Jura är den största av områdena med 550 hektar vingårdar uppdelat i 105 kommuner. De kommunala appellationerna är Arbois, L’Étoile och Château-Chalon.

Bildgalleri – Jura viner

Visste du detta om Jura?

  • Visste du att Jura har UNESCO: s världsarv, underbara vingårdar som producerar goda viner från jura? Här finns även en skidort som kallad Haut Jura.
  • Visste du att Jura är Frankrikes minsta vinregion.
  • Visste du att Jura i Frankrike, en vinregion med svalt klimat, producerar vin som liknar Bourgogne och viner i schweizisk stil.
  • Visste du att det är minst 44 viner från Jura, som just nu säljs via Systembolaget.
  • Visste du att vinregionen Arbois har sitt eget mousserande vin som kallas Crémant de Jura, som ofta består av druvsorter Chardonnay, Poulsard och Pinot Noir.

Film om Juraviner

Läs mer om Chardonnay:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris135 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol13 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy