Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!

Jura en pittoresk medeltidsby

Pittoresk medeltidsby i Jura

Jura i östra Frankrike mellan Bourgogne och Schweiz är ett intressant och spännande vinområde som verkligen trendar just nu! Jura är inte bara känt för att den franske kemisten Louis Pasteur kommer härifrån. Han ägde till och med en vingård nära Arbois som fortfarande producerar viner och ägs av Henri-Maire, Juras största vinföretag.

De senaste 10 åren har försäljningen fördubblats när det gäller alla typer av viner både röda, vita, roséviner samt mousserande viner som produceras i detta svala vinområde. Vi tittar lite på området och tipsar om några goda viner!

Juras viner är lite speciella, ganska lika den klassiska bourgognestilen och dessutom med sina populära viner, Vin de Paille och Vin Jaune samt en likör som kallas Macvin du Jura.  

Prestigefulla vinstilar i Jura

Jura är känt för att ha ett kontinentalt men ett svalt klimat speciellt på vinterhalvåret och de flesta vingårdarna är ganska små och ligger högt, på 300-400 meters höjd, i bergen med sluttningar som kan vara ganska branta och skapa problem med markerosion. Det svala klimatet är alltid känsligt för mognaden av druvorna och för att de ska få en fin och söt sockerhalt, så skördar man druvorna senare än normalt, först i slutet av oktober.

De allra godaste och populäraste vinerna i regionen är nog deras Chardonnayviner som precis som andra Juraviner är klassiska Chardonnay-viner som är mycket fräscha och smakfulla, mycket goda mineraliska matviner som också klarar att sparas i några år. Druvan Chardonnay kan även ibland lokalt heta Melon d’Arbois. Vanliga andra druvor är exempelvis Savagnin (som även kan heta Naturé), Poulsard som ibland ger vackra, koralltonade roséviner, Trousseau och Pinot Noir. Under 1900-talet fick druvan Chardonnay ett uppsving och idag produceras nästan hälften av Juras viner av Chardonnay.

Vin de Paille gör huvudsakligen av en blå druvan Poulsard och från och till även i en blend med Pinot Noir medan den gröna Savagnin, som kan liknas vid Gewürtztraminer, är den enda druvan som tillåts för att framställa de snygga sherry-liknande, fylliga och mycket lagringsdugliga och blommiga Vin Jaune vinerna. I Jura är man även duktig på att göra den kända spritsiga Crémant du Jura syrliga och unga Chardonnay druvor.

Jura - en klase Chardonnay

Regioner och appellationer i Jura

Staden Arbois är rutan tvekan epi-centrum för vinindustrin i Jura. Runt omkring staden ligger många kända vingårdar som faller under appellationen från 1936, Arbois AOC och som faktiskt också var den allra första appellationen någonsin i Frankrike.

Château-Chalon AOC är en appellation viner tillverkade kring byn Château-Chalon där man använder druvan Savagnin och producerar många goda viner i Vin Jaune stil.

Crémant du Jura AOC är också en appellation för de mousserande vinerna, medan medan Côtes du Jura AOC omfamnar stilla vita, röda och roséviner.

Macvin du Jura AOC är en egen appellation för vinlikörer.

Kända producenter i Jura som man bör hålla ett öga på är bland andra Gaspard Feuillet, Chateau Béthanie, Domaine Berthet-Bondet, Frédéric Lornet och Henri Maire.

Några vintips att prova från Jura

Att hitta ett prisvärda viner från Jura är inget problem och vi har hållit oss just till platsen och vingårdarna kring staden Arbois för att finna säkra kort. Goda tips på ett Vin de Paille, ett mousserande Crémant du Jura och en god vit Chardonnay:

Jura - tre viner som vi provar

En frisk och pärlande Crémant!

Riktigt sköna och häftiga bubblor i denna torra AOC Crémant du Jura Blanc Brut från producenten Caveau des Jacobins på Chateau Béthanie som ingår i det allra äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitière Vinicole d’ Arbois från 1906. Ett suveränt och prisvärt och gott alternativ till Champagne och som har en intensiv och harmonisk, lite brödig smak med krispiga aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. En härligt elegant och välutvecklad dans av bubblor i glaset som charmar alla med sin fylliga fruktighet och friska syra. Trevlig välkomstdrink och dessutom är den lättmatchad till både fisk och skaldjur som ostron och hummer. 

Crémant du Jura Brut, nr 74365, 159 kr

En spännande och fyllig Vin de Paille!

Mycket sött och en blandning av Chardonnay och den aromatiska Savagnin med sina vackra dofter är detta komplexa Vin de Paille från Arbois och storproducenten Henri Maire med sina fler än 300 ha vingårdar  i Jura. Troligen ett bland de allra bästa Vin de Paille i Jura som finns i Sverige. Trots att den är mycket söt är den inte sötsliskig i gommen, snarare ett uppfriskande dessert- eller ostvin med en fin, naturlig syra, schyst struktur och bra balans. Smakar fikon, aprikosmarmelad och pomerans med en släng muscovadosocker och toner av hasselnötter. Prova vinet som ett fantastiskt gott komplement till starka ostar som Gorgonzola eller andra grönmögelostar med sin utpräglade fatkaraktär!  

Vin de Paille Arbois 2011, nr 94810, 349 kr

Elegant och populär Chardonnay!

En fin 100 %-ig Chardonnay Arbois AOC, från Frankrikes första appellation och även den största i Jura och återigen från Château Béthanie och det anrika vinkooperativet Fruitière Vinicole d’ Arbois. Här har man skapat detta stiliga, smakfulla och mycket torra halmfärgade vin. Fin blommig smak av honung, citrus och syrliga äpplen samt toner av örter och peppar i bakgrunden. En fyllig, rund och intensivt ren Chardonnay som är ett mångsidigt matvin, självklart till fisk och skaldjur som bland annat moules frites men även till krämiga kyckling- och fläskrätter. Snyggt, välutvecklat vin med generös finish och en populär, mycket god och prisvärd Chardonnay bland recensenter och i vinvänners inlägg på sociala media.

Côtes du Jura 2018, nr 2292, 119 kr

.


Frågor och svar om Jura vin

Vad är speciellt med jura vin?

Området, Juraviner kommer från Jurabergen i östra Frankrike och gränsar mot Schweiz klimatet är svalt och ger vinerna en lång mognadsperiod.

Vad är Cotes de jura vin?

Cotes de Jura är den största Appelationen i Jura. man gör främst viner på Chardonnay härifrån.

Vilka Jura regioner och apellationer finns det?

Apellationerna är: Cotes de Jura, Arbois, Château-Chalon, Crémant du Jura, L’Étoile, och Macvin du Jura,

Passande mat till Cotes de jura?

Vinerna kan serveras till exempelvis smakrika ostar, kyckling och moule frites och andra skaldjursrätter.

Vad kännetecknar jura vin smak?

Vinerna är smakrika, har mycket kropp och har ofta framträdande mineralsmaker.

Vilka är de olika typerna av vin från Jura?

Jura delas in i två typer: 1, traditionell Jura som är tillverkat i en medvetet oxidativ stil, 2, modern frisk stil utan oxiderad karaktär, För att skapa en traditionell Jura behöver vinet lagras med luft, vilket skapar ett tunt lager av jäst på ytan.

Hur många druvsorter används i Jura?

I Jura använder man fem olika druvsorter. Pinot Noir och Chardonnay vitt, rött samt för att mousserande viner som heter Cremant du jura. De andra tre sorterna som är inhemska för Jura appellation är Poulsard, Savagnin och Trousseau. Ploussard är en tunnskalig variant som används för att tillverka högklassigt rött, rosé och mousserade vin. Trousseau är en blå druva med ett relativt tjockt skal som främst växer i de varma delarna av den kalla Alpina Jura. Den mest odlade druvan är Savagnin. Det är en vit druva, i lätt aromatisk stil, som blandfannat används för att skapa vin Jaune (traditionell Jura i medvetet oxidativ stil).

Vad för maträtt passar bäst till Jura?

Jura passar perfekt till olika maträtter så som kallskuret, vilt, svamp, kött och fågelrätter. Men ingenting passar bättre i kombination med Jura än ostar. Många vingårdar erbjuder kallskuret med Brési, Montbéliard, Morteaukorvar och Luxeuilskinka till vinerna. I regionen serveras det ofta Salade comtoise samt soppor med Kantareller och Murklor till en flasks vit Jura chardonnay.

Vilka är de sex appellationerna för Jura?

Juraregionen är indelad i tre regionala och tre kommunala appellationer. De regionala appellationerna är Côtes du Jura, Crémant du Jura och Macvin du Jura. Côtes du Jura är den största av områdena med 550 hektar vingårdar uppdelat i 105 kommuner. De kommunala appellationerna är Arbois, L’Étoile och Château-Chalon.

Bildgalleri – Jura viner

Visste du detta om Jura?

  • Visste du att Jura har UNESCO: s världsarv, underbara vingårdar som producerar goda viner från jura? Här finns även en skidort som kallad Haut Jura.
  • Visste du att Jura är Frankrikes minsta vinregion.
  • Visste du att Jura i Frankrike, en vinregion med svalt klimat, producerar vin som liknar Bourgogne och viner i schweizisk stil.
  • Visste du att det är minst 44 viner från Jura, som just nu säljs via Systembolaget.
  • Visste du att vinregionen Arbois har sitt eget mousserande vin som kallas Crémant de Jura, som ofta består av druvsorter Chardonnay, Poulsard och Pinot Noir.

Film om Juraviner

Läs mer om Chardonnay:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna