Färsk pilgrimsmussla eller kammussla som de ibland kallas, är en delikatess och allra godast är färska om man kan få tag i dessa. Rätt tillagade smälter de i munnen och till skillnad från ostron kan pilgrimsmusslan inte stänga igen sitt skal helt och hållet. Därför kan den endast överleva djupt nere i salta hav. Man kan äta musslorna grillade, stekta, friterade eller kokta. Här placerade på späda salladsblad och sötsyrliga frukter som röd grapefrukt och mogna hallon.
Smörstekt pilgrimsmussla på späd salladsbädd
Rensa och ta bort den lilla muskeln från varje mussla.
Skölj musslorna ordentligt i kallt vatten och torka av.
Salta och peppra musslorna.
Smält 1 msk smör i en stekpanna och rör i citronsaft när pannan är het. Salta och peppra och stek musslorna på medelvärme tills de fått färg. Det går fort och tar bara någon minut. Vänd musslorna en gång och stek på andra sidan.
Lägg upp musslorna på salladen och sleva över lite smält smör tillsammans med någon msk vinägrett.
4-5 pilgrimsmusslor
3 msk osaltat smör
gourmetsalt och nymalen svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
lite saft av ½ citron
1 näve maché och ruccolasallad
några färska hallon
½ grapefrukt, skalad och skuren i bitar
några skedar vinägrett
Vinjournalens vintips till pilgrimsmussla
Vår rekommendation för vin till pilgrimsmussla är Chardonnay. Våra hälsosamma Chardonnay-rekommendationer från Kalifornien och Bourgogne är extra bra med smörstekt kammussla.
Denna gång en stram och frisk Chardonnay med årgång 2015. Passar alldeles utmärkt tillsammans med fisk, skaldjur och som här, med smörstekt pilgrimsmussla. Finaste kräftvinet sedan länge, då sältan och sötman i kräftorna kräver ett vin som är något komplext, runt och med en bra balans mellan den rika fyllighet och djärva friskheten. Vinet står sig fint även till olika kycklingrätter.
I varje klunk av detta vin hittar du trevliga aromer av vaniljkola, apelsinblom och gult moget äpple. En ljuvlig smak av ananas, asiatiskt päron med lite citrus. Tillsammans ger detta en krämig framtoning som präglas av honung och ek.
Denna halvflaska från Meursault i Bourgogne bjuder på storslagna smaker! Vinet har en komplex smak med tydlig fatkaraktär och inslag av gula äpplen, brynt smör, pomerans, kardemumma, nötter och vanilj.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder, i Sverige bland annat på Bonnier Business Publishing och Bonnier Media, Veckans Affärer, Amelia, Tara och tidningen Chef. Uppvuxen på 3 familjerestauranger i Stockholm, senare lagat mat på Victoria och Rîche. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.Ok