Vi svenskar äter 16 kg fisk per person och år. Den perfekta fisk- och skaldjursmiddagen blir självklart bara bättre tillsammans med ett gott glas vin. Men alla druvor passar kanske inte till alla fiskar eftersom man bör ta hänsyn till fiskens struktur, smak och arom. Och om det är en söt- eller saltvattensfisk kan också bli avgörande för vilket vin man ska välja. Vi har utarbetat ett förslag på en lite guide med våra tio vanligaste matfiskar och vilket vin och framförallt druva som det passar till. Det finns inget rätt eller fel, det finns bara bättre!

Lax

Vi börjar med vår allra käraste fiskvän, laxen. Förmodligen är laxen den vanligaste av våra matfiskar. Laxen verkar också vara en fisk som är “vinflexibel”. Allt fler tycker att den kan ätas tillsammans med ett rött vin. Prova en lätt  Pinot Noir som inte är alltför tanninrik och utan för mycket syra.

Tonfisk

Tonfisken är väl nästan lika populär som laxen. Även detta är en ljustrosa fisk, så varför inte prova ett rosévin? Det är inte bara färgerna som matchar snyggt, men ett fruktigt rosévin förbättrar till och med smaken av en saftig grillad tonfisk. Väl hellre en torrare rosé än den söta varianten.

Ostron

Ostrons klassiska partner är förstås Champagnen. Ostron har ju en ganska hög salthalt och därför passar en torr Champagne utmärkt om man vill bryta smaken lite.

Hummer

När vi ändå pratar om skaldjur så passa på att servera en torr Chablis till en kraftigare skaldjursrätt som hummer. Hummer kräver lite mer än vad räkor gör, så Chablis blir en superkombo eftersom vinet är smakrikt.

Musslor

Musslorna är mycket mjuka i smaken och en bra kontrast kan här vara en Sauvignon Blanc. Hittar du en med smak av gräs, blir middagen verkligen komplett. I en vit Sauvignon kan det även finnas smakdofter som förhöjer den något fadda musselsmaken. Välj den vinsmak som du känner skulle kunna matcha.

Hälleflundra

Skär med kniven i en väl tillagad hälleflundra det vita köttet faller isär. Kanske en liten mjäkig smak och det är en fisk som ofta steks i rikligt med smör. Prova en smakrik Chardonnay med fatkaraktär och smaknoter som exempelvis smör kan stämma bra här.

Torsk

Torsken är ju den vita lite trådiga fisken som gör sig extra bra tillsammans med en torr Riesling som är ganska fyllig och har en balanserad struktur. Det kan vara tufft att hitta en riktigt torr Riesling, eftersom många är ganska söta. Botanisera i länderhyllan och leta efter en Riesling från Alsace, så hittar du säkert en som inte är för söt eller krämig.

Marulk

Marulk är en härlig och köttig matfisk som vi äter alldeles för lite av. En utmärkt kombination kan vara en Soave och om du ska välja rätt vin, så fundera också lite på vad du ska ha för annan mat kring fisken, vilken typ av potatis och vilka grönsaker? Soave har ofta doft- och smaknoter från naturen som kan bli perfekta smakhöjdare till marulken.

Sill

Vill du gå utanför de traditionella ramarna med öl och nubbe och hellre välja ett vin till denna sura läckerhet, så titta på den fantastiska druvan Nebbiolo. Då får du ett gott vin med fyllig och rund druva som passar bra till den smakrika sillen.

Röt eller vitt kan vara en smaksak. Lyssna gärna till när kocken Karl Marsh och Gwendolyn Osborn från Wine.com går igenom vilka viner som passar med främst abborre och lax.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy