
Zinfandel eller Primitivo som druvan också kan heta, odlas på mer än 10 procent av Kaliforniens vingårdar. DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag, som precis som Primitivo som traditionellt odlats i Apulien, längst nere i Italiens häl, där den introducerades på 1700-talet.
Druvan fann sin väg till USA i mitten av 1800-talet, där den blev känd genom variationer av namnet ”Zinfandel”, ett namn som förmodligen är av österrikiskt ursprung. Druvan producerar vanligtvis ett ganska rustikt rött vin, men i USA finns det ett ljust rosévin som kallas för blush style och görs på en druva som heter Zinfandel.
Smaken av det röda vinet beror på de hur druvorna som vinet är framställt av. Röda bär och frukter som hallon, björnbär, anis och peppriga drag är vanliga aromer för denna druva.
Ytterligare forskning visar att ursprunget för primitivo- eller primativusdruvorna faktiskt kan ha börjat någon gång på 600-talet f.v.t. i Kaukasus-regionen i Eurasien. Den italienska Zinfandel-vinerna anlände till Kalifornien märkt som Primitivo i mitten av 1960-talet. Då upptäckte de amerikanska vinkännarna att dessa viner var mycket lika Zinfandel.
De bästa årgångarna av Zinfandel-viner från Italien:
- 2006 Castello Monaci Primitivo Salento IGT Piluna
- 2009 Cantele Primitivo
- 2009 Sobon Estate Rezerve Primitivo
- 2010 Uvaggio Primitivo
- 2010 Layer Cake Primitivo
De flesta Zinfandelviner från Italien brukar vara väldigt robusta i smaken och innehåller mycket socker. Som många andra italienska röda viner har de en alkoholhalt över 15%. Smakerna varierar efter territorierna de produceras i. De viner som produceras i svalare klimat tenderar att ha lättare smaker, som hallon. Viner från varmare regioner lutar mot björnbär.
Trots att dessa viner produceras under namnet Primitivo i Italien så säljs de i USA som Zinfandel från Italien. Populariteten av vinerna har lett till att zinfanelodlingarna i Italien har ökat.
Mer kul fakta att veta:
Vinjournalen Rekommenderar
Carpi Lambrusco di Modena
Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.
Artikelnummer: 2694
Typ: Mousserande Vin
Land: Emilia Romagna, Italien
Alkohol: 9,5 %
Pris: 79 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET


Leave a Reply