Är Zinfandel från Italien eller USA?

Zinfandel eller Primitivo som druvan också kan heta, odlas på mer än 10 procent av Kaliforniens vingårdar.  DNA-analys har visat att det är genetiskt ekvivalent med kroatiska druvorna Crljenak Kaštelanski och Tribidrag, som precis som Primitivo som traditionellt odlats i Apulien, längst nere i Italiens häl, där den introducerades på 1700-talet.


Snabbmeny för denna artikel

Ursprunget till zinfandel

Druvan fann sin väg till USA i mitten av 1800-talet, där den blev känd genom variationer av namnet “Zinfandel”, ett namn som förmodligen är av österrikiskt ursprung. Druvan producerar vanligtvis ett ganska rustikt rött vin, men i USA finns det ett ljust rosévin som kallas för blush style och görs på en druva som heter Zinfandel.

Ytterligare forskning visar att ursprunget för primitivo- eller primativusdruvorna faktiskt kan ha börjat någon gång på 600-talet f.v.t. i Kaukasus-regionen i Eurasien. Den italienska Zinfandel-vinerna anlände till Kalifornien märkt som Primitivo i mitten av 1960-talet. Då upptäckte de amerikanska vinkännarna att dessa viner var mycket lika Zinfandel.

Vinjournalens Zinfandeltips


GRW Saperavi, 2019

Detta vin presenterar en fruktig och intrikat skiktad smak med inslag av ek, plommon, svartpeppar, mörka körsbär, choklad, svarta oliver och björnbär. Den serveras bäst vid ett temperaturområde på 16-18°C och passar utmärkt till rätter med lamm eller nötkött, speciellt om de tillagas på grillen.”Georgien |Kakheti Region | Art 209501 |GRW (Georgian Royal Wine) | 99:-


Smaken av det röda vinet beror på de hur druvorna som vinet är framställt av. Röda bär och frukter som hallon, björnbär, anis och peppriga drag är vanliga aromer för denna druva.

Trots att dessa viner produceras under namnet Primitivo i Italien så säljs de i USA som Zinfandel från Italien. Populariteten av vinerna har lett till att zinfanelodlingarna i Italien har ökat.

De flesta Zinfandelviner från Italien brukar vara väldigt robusta i smaken och innehåller mycket socker. Som många andra italienska röda viner har de en alkoholhalt över 15%. Smakerna varierar efter territorierna de produceras i. De viner som produceras i svalare klimat tenderar att ha lättare smaker, som hallon. Viner från varmare regioner lutar mot björnbär.

De bästa årgångarna av Zinfandel-viner från Italien:

  • 2006 Castello Monaci Primitivo Salento IGT Piluna
  • 2009 Cantele Primitivo
  • 2009 Sobon Estate Rezerve Primitivo
  • 2010 Uvaggio Primitivo
  • 2010 Layer Cake Primitivo


Bildgalleri – Druva Zinfandel


Mer kul fakta att veta:

Dela med sig:

Frågor och svar

Finns det italiensk zinfandel?

Zinfandel är samma druva som primitivo, vissa italienska viner marknadsför sig själva som “italiensk zinfandel” för den svenska marknaden.

I vilket land har zinfandel sitt ursprung?

Zinfandel har sitt ursprung i italienska Apulien och går där under namnet primitivo.

Vad är skillnaden på zinfandel och Primitivo?

Zinfandel och primitivo är samma druva bara med olika namn beroende på var i världen den odlas.

Är Zinfandel en italiensk druva?

Zinfandel är en italiensk druva med ursprung i Italien och går där under namnet primitivo.

Är primitivo samma sak som zinfandel?

Zinfandel och primitivo är samma druva bara med olika namn beroende på var i världen den odlas.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.