Lite rolig vinfakta

Det är alltid kul att ta upp lite fakta kring vin med gäster kring vid middagsbordet för att få fart på diskussionerna.

  • Vi vet att romarna drack vin eftersom en gammal flaska hittades 1867 i en romersk adelsmans grav i närheten av staden Speyer i Tyskland. Denna flaska är förmodligen den allra äldsta vinflaskan i Europa och man tror att den är från 325 efter Kristus. Idag finns flaskan att beskådas i stadens Historisches Museum der Pfalz.
  • Det var inte fransmännen som uppfann vinet som många tror. Världens äldsta vinframställning skedde i Iran under den neolitiska perioden i Zagrosbergen där man redan på 5400 före Kristus lagrade vin enligt arkeologer som funnit gamla keramikkrus från den tiden.
  • Och redan på 3000-talet före Kristus hade Nildeltat en väletablerad kunglig vinindustri , där faraonerna njöt så mycket av vinet att de tog med sig rejäla ransoner i graven.
  • Dofta på vinet, för enligt en ny studie från Rockefeller University kan en människas näsa kunna sniffa fram och känna igen cirka 1,000,000,000,000 olika dofter. Du läste rätt! Det är väsentligt mycket mer än vad man trott tidigare, då man uppskattade att det var 10.000 dofter som näsan kunde urskilja.
  • Ordet “sommelier” är ett gammalt franskt ord som betyder butler, ett ord som härstammar från det forna provensalska ordet “saumalier” för “förare av packdjur”.
  • Vindruvan rankas först bland alla världens fruktgrödor om man tittar på antal tunnland planterade druvor.  Världens mest planterade druvsort är druvan Airen som främst odlas i Spanien, där druvan används för att göra vitt vin och konjak.

 

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna