Det är alltid kul att ta upp lite fakta kring vin med gäster kring vid middagsbordet för att få fart på diskussionerna.

  • Vi vet att romarna drack vin eftersom en gammal flaska hittades 1867 i en romersk adelsmans grav i närheten av staden Speyer i Tyskland. Denna flaska är förmodligen den allra äldsta vinflaskan i Europa och man tror att den är från 325 efter Kristus. Idag finns flaskan att beskådas i stadens Historisches Museum der Pfalz.
  • Det var inte fransmännen som uppfann vinet som många tror. Världens äldsta vinframställning skedde i Iran under den neolitiska perioden i Zagrosbergen där man redan på 5400 före Kristus lagrade vin enligt arkeologer som funnit gamla keramikkrus från den tiden.
  • Och redan på 3000-talet före Kristus hade Nildeltat en väletablerad kunglig vinindustri , där faraonerna njöt så mycket av vinet att de tog med sig rejäla ransoner i graven.
  • Dofta på vinet, för enligt en ny studie från Rockefeller University kan en människas näsa kunna sniffa fram och känna igen cirka 1,000,000,000,000 olika dofter. Du läste rätt! Det är väsentligt mycket mer än vad man trott tidigare, då man uppskattade att det var 10.000 dofter som näsan kunde urskilja.
  • Ordet “sommelier” är ett gammalt franskt ord som betyder butler, ett ord som härstammar från det forna provensalska ordet “saumalier” för “förare av packdjur”.
  • Vindruvan rankas först bland alla världens fruktgrödor om man tittar på antal tunnland planterade druvor.  Världens mest planterade druvsort är druvan Airen som främst odlas i Spanien, där druvan används för att göra vitt vin och konjak.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy