I Sverige finns 15 arter av plattfiskar som exempelvis flundra, rödspätta och sjötunga är inte alls svårt att tillreda. Här får du ett fantastisk gott recept på ugnsbakad sjötunga fylld med allehanda goda grönsaker samt musslor och räkor. Fyllningen rör du ihop ganska snabbt och du får gärna låta stå och dra en dag. Med några droppar citron blir detta en elegant finsmakarmiddag som också kräver ett smakfullt vin. Därför har vi valt att servera ett italiensk fruktigt och friskt vin tillsammans med rödspättan.

Bennati Soave Classico 2015

  • Område:  Italien, Venetien, Soave, Soave Classico
  • Producent:  Casa Vinicola Bennati
  • Druva:  Garganega
  • Art.nr: 2114
  • Pris: 92 kr

Det perfekta vinet till fisk och skaldjur! Ett torrt och friskt Soave från Venetien i norra Italien, nära Verona. Soave är ett italienskt vitt vin framställt av den gamla druvan Gargenega om odlas just kring den medeltida byn Soave. Det som kännetecknar ett härligt Soavevin är den friska fruktigheten gärna med en citruston som avslut.

Bennati Soave Classico är inget undantag och är ett klassiskt, druvtypiskt och aromatiskt Soave med fin fruktsyra. Den gröna druvan Garganega ger vinet en utmärkt struktur och fin elegans. Fruktiga smaker som solmogna persikor, syrlig ananas, krämig honung med inslag av vita blommor och med en mineralisk överton. Den syrliga smaken av citrusskal finns också där och blir pricken över i:et på rödspättan. Prisvärt vin med bra balans och ett mycket trevligt avslut.

Till 4 personer behöver du

  • 8 tunna rödspättefiléer
  • 500 g småräkor i salladsstorlek
  • 500 g finhackade kammusslor
  • 1 mindre zucchini, skärs i mindre bitar
  • 1 liten hackad gul lök
  • 2 dl hackade champinjoner
  • smör
  • olivolja
  • 1 dl ströbröd som du kryddar med lite paprikapulver
  • salt och nymalt svartpeppar
  • fisk- & skaldjurskrydda (exempelvis Rouille – Delia´s)
  • 1-2 citroner

Fyllningen gör du gärna en dag i förväg och ställer i kylskåpet. 

Värm 2 msk smör och 2 msk olja i en stor stekpanna.

Tillsätt löken, zucchinin och svampen och stek i några minuter på medelhög värme tills grönsakerna är mjuka och fått lite färg.

Tillsätt kammusslor och räkor. Koka igenom dessa i några minuter och krydda med en skaldjurskrydda. 

Ta bort från värmen. Salta och peppra.

Fyll fisken så här 

Ta ut fyllningen i god tid från kylen så att den blir rumstempererad. 

Värm ugnen till 200°.

Pensla ett ugnsform rikligt med smält smör.

Salta och peppra spättafiléerna på både sidorna och lägg filéerna i ett lager bredvid varandra i formen.

Täck varje filé med fyllningen och tryck till den. Rulla ihop varje filé. Det gör inget om en räka eller två rullar ut i formen.

Pensla fisken med smält smör och strö över lite ströbröd över varje rullad filé.

Baka i ugnen tills fisken ser genomskinlig ut och fyllningen är varm, räkna med 25-30 minuter (lite beroende på hur tjocka filéerna är.) 

Garnera med citronskiva och servera på spenatbädd tillsammans med kokta nypotatisar.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy