Hem » Vin Skola » Vill du börja med att samla på viner?

Vill du börja med att samla på viner?

624 - Vinjournalen.se

Vinjournalen ska köra en serie med teman kring hur man samlar viner, lägger upp en vinkällare, lagrar viner, väljer bra viner, vilka viner är bra köp och svara på flera frågor kring att samla vin. Vi hoppas du följer med oss på vägen!

Vi ska nu i början inte prata så mycket om hur man lagrar vinet utan snarare starta upp med att ge dig tankar och funderingar kring att börja samla på viner. Det handlar inte bara om att köpa en massa fasor av olika sort, det är bättre att tänka lite strategiskt om du vill få en bra samling!

De flesta vinsamlare startade säker med en flaska eller två, kanske tre. När man pratar med folk som samlar på vin och har några hundra flaskor i en vinkällare, så börja det nästan alltid med just en mycket speciell flaska. Sedan blev en flaska två eller tre, fick en plats i garderoben och först långt därefter började man tänka ”vinkällare”. Mycket få vinkällare är lika fantastiska som i inredningstidningen.

Till slut börjar man kanske titta på och analysera sin samling lite. Vad är det för viner jag vill spara? Vilka viner kan lagras länge? Hur ser min ekonomiska potential ut, hur mycket vill jag lägga på in samling? Vilka viner kan bli värdefulla? Och vilka inte? Har jag plats hemma överhuvudtaget? Många frågor. Då börjar det verkliga arbetet.

623 - Vinjournalen.se

När det handlar om att köpa fina och sällsynta viner kanske man börja titta online på en auktion, i Sverige eller internationellt eller så kanske man till en början följer Systembolagets auktioner. En god idé för att börja känna sig lite bekväm med att se vad som händer. Man behöver ju inte köpa något. Att samla på goda viner behöver inte betyda samma sak som att investera stort i kritikerrosade viner på en auktion.

Men du an också down-size:a dina startidéer till en början och starta med att köpa en del säkra kort, viner som du tycker om och viner som vinkritiker ger bra poäng för. Och alltid, alltid smaka viner som olika kritiker har rekommenderat, bara för att se om en kritiker delar din smak. Ju mer du dricker, desto mer vet du – är en bra regel. Lär känna dina smaker och de viner druvor, regioner so du gillar. Då har du kommit en bra vit på vägen.

Våra guldtips för att komma igång!

  • Bordeaux kommer säkerligen att vara ryggraden i din samling. Vissa håller sig borta från de riktigt gamla årgångarna och tittar hellre på att vinet kommer från en känd vingård eller viner av Bordeauxdruvor från nya världen. Här finns viner med en hel del wow-känsla.
  • Tittar du på nya världens viner så är Kalifornien intressant och var bra köp. Men strunta i kultklassiker och snegla åt hellre åt en Reserve Cabernet från Mondavi eller Château Montelana. Och längre bort, varför inte Grange från Australien?
  • Bourgogneviner, särskilt vita viner, är också goda köp. Just nu är regionen Montrachet intressant, men detta varierar. Håll dig uppdaterad med kritikerrosade trender. Återigen, mindre prestigefyllda etiketter kan erbjuda stort värde.
  • Fylliga och läckra Rhôneviner, både vita och röda, är i ropet just nu och har varit det i några år. Titta på välrenommerade vingårdar och regioner som Châteauneuf-du-Pape.  
  • Om du ska köpa vin för att lagra, borde du alltid snegla på prissnäppet över det du normalt brukar handla för när du köper ett gott vin. Vårt sist tips handlar om att gå med i en vinklubb. I detta fallet är ensam inte stark och slår samtal med andra vinentusiaster för att kunna jämföra viner, bolla idéer eller varför inte dricka ett glas vin ihop?

Här finns artiklar för att komma igång!

Frågor och svar:

Vad är det första steget för att börja samla på viner?

Det första steget är att tänka strategiskt och inte bara köpa en massa olika sorters viner.

Hur börjar man oftast sin vinsamling enligt artikeln?

De flesta börjar med en mycket speciell flaska och sedan växer samlingen successivt.

Vilka frågor bör man ställa sig när man börjar analysera sin samling?

Man bör fråga sig vilka viner man vill spara, vilka viner som kan lagras länge, hur mycket man vill lägga på sin samling, vilka viner som kan bli värdefulla och om man har plats hemma.

Vad är några guldtips för att komma igång med att samla på viner?

Bordeauxviner, Kaliforniska viner som Reserve Cabernet från Mondavi eller Château Montelana, Bourgogneviner, Rhôneviner och att snegla på prissnäppet över det man normalt brukar handla för.

Vad finns det för artiklar för att komma igång med att samla på viner?

Det finns artiklar om hur länge man kan lagra vinet, om man ska dricka eller lagra vinet och om att välja ett Bordeauxvin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.