Den kanske tråkiga sanningen är att kanske bara 1 % av alla viner är värda att lagra och förvara i vinkällare. De allra flesta vinerna är avsedda för att drickas unga medan bara en mycket liten del förbättras med tiden. För att bättre förstå vad som avgör om ett vin är lagringsdugligt eller inte börjar vi med att klargöra hur ett vin är uppbyggt. Det består av följande komponenter:

  • Socker
  • Alkohol
  • Tanniner
  • Syra

Dessa komponenter avgör tillsammans om ett vin kan förbättras med tiden, men ingen av dem kan avgöra helt själv. Faktum är att de flesta inte vet hur man tar fram ett lagringsdugligt vin, och de få som gör det är ofta drivna av stor efterfrågan och skyhöga vinpriser. Det finns inget rätt eller fel, bara olika filosofier och experimentella tillvägagångssätt. Även de vinmakare som har rykte om sig att kunna framställa lagringsdugliga viner misslyckas ibland, så om du inte är särskilt erfaren är det bäst att avstå från att köpa dessa samlarobjekt som ibland inte lever upp till förväntningarna.
Om du vill samla på vin för att tjäna pengar krävs det alltså oerhört mycket kunskap för att det ska vara särskilt lönsamt. Det du däremot kan göra om du inte är expert men ändå intresserad är att samla på viner för skojs skull. Bygg upp en egen samling av alla dina favoritviner. Det enklaste sättet att veta hur och hur länge du ska lagra vinet är att kontakta producenten som kan ge dig några riktlinjer. Även om du kanske inte kommer tjäna några pengar på detta har du i alla fall en imponerande samling av viner du själv älskar att dricka upp inom några år!

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy