Hem » Vin Tips » Dricka eller lagra? Vi hjälper dig bestämma

Dricka eller lagra? Vi hjälper dig bestämma

Den kanske tråkiga sanningen är att kanske bara 1 % av alla viner är värda att lagra och förvara i vinkällare. De allra flesta vinerna är avsedda för att drickas unga medan bara en mycket liten del förbättras med tiden. För att bättre förstå vad som avgör om ett vin är lagringsdugligt eller inte börjar vi med att klargöra hur ett vin är uppbyggt. Det består av följande komponenter:

  • Socker
  • Alkohol
  • Tanniner
  • Syra

Dessa komponenter avgör tillsammans om ett vin kan förbättras med tiden, men ingen av dem kan avgöra helt själv. Faktum är att de flesta inte vet hur man tar fram ett lagringsdugligt vin, och de få som gör det är ofta drivna av stor efterfrågan och skyhöga vinpriser. Det finns inget rätt eller fel, bara olika filosofier och experimentella tillvägagångssätt. Även de vinmakare som har rykte om sig att kunna framställa lagringsdugliga viner misslyckas ibland, så om du inte är särskilt erfaren är det bäst att avstå från att köpa dessa samlarobjekt som ibland inte lever upp till förväntningarna.
Om du vill samla på vin för att tjäna pengar krävs det alltså oerhört mycket kunskap för att det ska vara särskilt lönsamt. Det du däremot kan göra om du inte är expert men ändå intresserad är att samla på viner för skojs skull. Bygg upp en egen samling av alla dina favoritviner. Det enklaste sättet att veta hur och hur länge du ska lagra vinet är att kontakta producenten som kan ge dig några riktlinjer. Även om du kanske inte kommer tjäna några pengar på detta har du i alla fall en imponerande samling av viner du själv älskar att dricka upp inom några år!

Frågor och svar:

Vilka komponenter avgör om ett vin kan förbättras med tiden?

Socker, alkohol, tanniner och syra tillsammans avgör om ett vin kan förbättras med tiden.

Hur många procent av alla viner är värda att lagra och förvara i vinkällare?

Kanske bara 1 % av alla viner är värda att lagra och förvara i vinkällare.

Varför är det viktigt att kontakta producenten om man vill lagra vin?

Det är viktigt att kontakta producenten om man vill lagra vin eftersom de kan ge riktlinjer för hur och hur länge vinet ska lagras.

Kan även vinmakare som har rykte om sig att kunna framställa lagringsdugliga viner misslyckas ibland?

Ja, även vinmakare som har rykte om sig att kunna framställa lagringsdugliga viner kan misslyckas ibland.

Vad kan man göra om man inte är expert men ändå intresserad av att samla på vin?

Om man inte är expert men ändå intresserad av att samla på vin kan man bygga upp en egen samling av alla sina favoritviner och kontakta producenten för riktlinjer om hur och hur länge vinet ska lagras.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Doppiozeta 2019
Doppiozeta 2019
Pris:291 :-
Artikel nr:9436001
Smak ceder, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddor, nougat, mörka körsbär, nyanserad, fatkaraktär, nypon
Arom ceder, fatkaraktär, jordgubbar, kanel, kryddor, mörka-körsbär, nougat, nyanserad, nypon, fruktig
Färg mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentTillfälligt sortimentetÅrgång2019DruvorNero d'avola.Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.