Hem » Vin Tips » Välj ett Bordeauxvin nästa gång!

Välj ett Bordeauxvin nästa gång!

282 - Vinjournalen.se

Bordeauxvin. Viner som får sin unika karaktär och smakprofil från druvorna, den speciella jordmånen, marken, klimatet och vinmakares kunskaper. Om man är uppmärksam och lite driven när man öppnar ett Bordeauxvin så brukar man känna igen det ganska omgående att det kommer just från Bordeaux, i alla fall de röda vinerna. Redan när man drar ut korken känner man dofter som nästan alltid domineras av svarta vinbär, mörka plommon och cederträ. Toner av fat blandas kanske med grafit, jord och viol. Tanninerna när man tar första klunken är bettiga, möjligtvis lite stramt eleganta och vinet har en schysst balans, nästan oavsett kvalitet, årgång, pris och vilken region i Bordeaux som vinet kommer ifrån. Dessa prisvärda Bordeauxviner erbjuder dessutom en fin lagringspotential för den som vill.

Många kanske tycker att Bordeauxvinerna har en ganska trist framtoning om man inte känner till dem. Det kan nästan kännas lite skrämmande för hur ska man hålla reda på alla ”châteauerna”? Måste viner vara dyrt för att vara bra? Nejdå. Det handlar bara om att våga prova och utforska vinerna, kanske googla på vingården och läsa lite för att lära känna vinet bättre. Här är 3 guldskäl till varför du bör välja ett Bordeauxvin nästa gång du handlar.

Bordeauxviner är mycket prisvärda

Man tänker ofta på de dyra ikoniska Bordeauxvinerna men tvärtemot var många kanske anser så behöver inte prislappen sluta på flera hundra kronor. Du kan hitta ett riktigt gott Bordeauxvin för mellan 80 till 150 kr.

De kan drickas direkt eller lagras en tid

Idag behöver man inte lagra ett vin från Bordeaux i flera år för att njuta av det. Det går alldeles utmärkt att dra ut korken och dricka ett ungt vin, rakt av och precis som det är. Och att lufta vinet är aldrig fel!

Glöm inte bort de goda vita vinerna 

Röda viner i alla ära och vita viner faller oftast lite i skymundan i alla fall på Systembolaget, där det vita urvalet är bra mycket mindre. Titta efter typiska Bordeauxdruvor som Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle och Sauvignon Gris med ett helt spektrum av goda dofter och smaker.

Här är några av våra prisvärda Bordeauxfavoriter för under 300 kr!

Château de Seguin Cuvée Prestige | SB 3570 | 139 kr

En populär röd Bordeaux Supérieur som hängt med på svenska marknaden i många år. Typiska fruktsmaker som plommon och svarta vinbär i en trevlig blend med kaffe och örter. Fin rostad fatkaraktär, blanserade tanniner och mysigt vin som passar bra som köttvin.

La Dame de Malescot |SB 5491 | 299 kr

Komplext mörkrött mycket bra balanserat vin med alla tanniner på plats och en snygg rostad fatkaraktär som dröjer sig kvar. Generös fruktkompott med typiska svarta vinbär och plommon, extra bonus är choklad, ceder och kardemumma. Ljuvligt gott och fylligt vin som är välgjort och stilrent.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Château Coucheroy | SB 4136 | 129 kr

Det läckert krispiga och 5 år gamla Château Coucheroy är ett smakfullt vitt vin med stil och grace som doftar härligt av citrus och vanilj med stänk av en örtton. Mycket gott och trevligt vin med fin fatkaraktär, torrt och ganska stramt vin som ger ett vaxig känsla som är så vanlig för de vita vinerna från trakten.

La Reserve de Malartic Blanc | SB  96010 | 295 kr

Härlig aromatisk vit Bordeaux som varit en favorit länge. Stramt med strikta aromer av svartvinbärsblad, krusbär och citrus i en härlig doftbukett. Spännande vin som är både lovande och drickbart idag men även kan lagras en tid. Ett glädjevin med härligt avslut till alla lätta rätter.

Letar du mer info om Bordeaux?

Frågor och svar:

Vad är det som ger Bordeauxvin dess unika karaktär och smakprofil?

Bordeauxvin får sin unika karaktär och smakprofil från druvorna, den speciella jordmånen, marken, klimatet och vinmakares kunskaper.

Vad är typiska dofter som man kan känna igen när man öppnar en flaska Bordeauxvin?

Typiska dofter som man kan känna igen när man öppnar en flaska Bordeauxvin är svarta vinbär, mörka plommon och cederträ. Toner av fat blandas kanske med grafit, jord och viol.

Varför är Bordeauxviner prisvärda?

Bordeauxviner är prisvärda eftersom man kan hitta riktigt goda Bordeauxviner för mellan 80 till 150 kr.

Kan man dricka Bordeauxvin direkt eller behöver man lagra det?

Idag behöver man inte lagra ett vin från Bordeaux i flera år för att njuta av det. Det går alldeles utmärkt att dra ut korken och dricka ett ungt vin, rakt av och precis som det är. Och att lufta vinet är aldrig fel!

Vilka är några prisvärda Bordeauxfavoriter för under 300 kr?

Några prisvärda Bordeauxfavoriter för under 300 kr är Château de Seguin Cuvée Prestige, La Dame de Malescot, Château Coucheroy och La Reserve de Malartic Blanc.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.