Hem » Vin Fakta » Därför tröttnar vi aldrig på Bordeaux

Därför tröttnar vi aldrig på Bordeaux

Under ett par århundraden har Bordeauxviner förknippats med rikedom, överklass och till och med kunglighet. Idag är det kanske framför allt vinkritiker och kinesiska miljardärer du hör berömma områdets prestigefulla producenter. Flaskor säljs för svindlande priser på auktionen och det tycks inte finnas någon högre statussymbol i den kulinariska världen.
Så vad har Bordeaux att erbjuda dig? Svaret är: Mer än du tror. Man bör inte glömma bort att det endast är en bråkdel av vinerna som uppnår denna prestige med motsvarande prislapp. Bordeaux är världens största (i volym räknat) vinproducent och utöver de riktigt dyra vinerna finns en hel uppsjö av produkter i olika prisklasser och kvalitet. Just nu är en mycket bra tid att utforska utbudet, särskilt då följande årgångar finns i butik:

  • 2009
  • 2010
  • 2011

2009 var ett legendariskt år för vinodlarna i Bordeaux och denna årgång präglas av supermogna smaker. De efterföljande åren präglas av liknande karaktärsdrag men med något mer strukturerade drag.
Förutom de fantastiska årgångarna du kan njuta av här och nu finns det fler anledningar att fortfarande älska Bordeaux. En av dem är att procedurerna runt odling och vintillverkning har förbättrats. Även om de senaste åren varit svåra klimatmässigt är kvaliteten fortfarande hög på grund av den djupa och ständigt ökande kunskap som finns i området. Dessutom är det faktiskt så att många viner i området är förvånansvärt prisvärda. Särskilt bland ovanstående årgångar kan du hitta fantastiska viner för en relativt billig slant.

Vinvärlden förändras som bekant hela tiden och nya områden blir plötsligt trendiga medan Bordeaux kan betraktas som en gammal klassiker. Man bör dock inte glömma att även här utvecklas industrin hela tiden – och just nu är det ultimata tillfället att återupptäcka denna franska pärla.

Frågor och svar:

Vilka har historiskt sett förknippats med Bordeauxviner?

Rikedom, överklass och till och med kunglighet.

Vilka berömmen idag områdets prestigefulla producenter?

Vinkritiker och kinesiska miljardärer.

Vad finns det för olika prisklasser och kvalitet på Bordeauxviner?

Det finns en hel uppsjö av produkter i olika prisklasser och kvalitet.

Vilka årgångar är det bra att utforska just nu?

2009, 2010 och 2011.

Varför är det fortfarande värt att älska Bordeaux?

Procedurerna runt odling och vintillverkning har förbättrats, kvaliteten är fortfarande hög och många viner är förvånansvärt prisvärda.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:369 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, fat, kaffe, kakao, komplex, korinter, plommon, rostad, vinbär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak, vinbär
Färg blåröd, mörk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.