Absolut, säger belgaren Jürgen Lijcops, sommelier och restauranteur, och som har skrivit en underbar bok med hundratals sidor, tjusiga fotografier, tips och målande text om världens, inte bara allra finaste men även vackraste vinkällare. I boken The Most Beautiful Wine Cellars In The World erbjuder ett fantastiskt perspektiv på imponerande källare runt om i världen där vilken vinexpert och entusiast som helst gärna skulle ströva runt. Källare som inte bara finns på vingårdar utan även hos vinhandlare, i lyxhotell, på gourmetrestauranger och hos privatpersoner. Här finns allt från källare i mörka underjordiska hålor där gott vin bara blir bättre men också moderna arkitektritade kilometerlånga vinkällare som man sällan skådat maken till. Ge bort den i present eller ha den själv som guidebok om du ska till runt i USA, Kina eller Europa? Här är två läckra exempel ur boken:

Hotell Pudong Shangri-La i Shanghai

I Shanghais bästa hotell, Grand Tower of Pudong Shangri-La, ligger en speciell restaurang på 36:e våningen med utsikt över staden. Men den prisbelönta restaurangen inhyser även 2000 flaskor vin i en vacker och ultramodern källare byggd av koppar. Vinflaskorna lagras i moderna, kinesiska risbehållare och väggarna kantas dekorativt i röda lampor för rött vin och vita lampor för vitt.

La Tour d’Argent i Paris

Den äldsta restaurangen i Paris, La Tour d’Argent, eller på svenska ”Silvertornet”, ligger vid Notre Dame, och var redan 1582 ett värdshus där man tror att det fanns en vinkällare. Många kända gäster besöker ständigt restaurangen. Vid borden har Chaplin och Kennedy smakat på menyn och druckit av vin. Restaurangen har inte bara god mat men också en unik samling gamla och nya franska kvalitetsviner som lagras i en enorm vinkällare under restaurangen med flaskor rad på rad mellan trånga passager. Bland annat finns här en vinflaska med anor från 1858 för franska revolutionen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy