Hur länge kan man lagra vin?

Är det farligt att dricka gammalt vin?  Hur länge kan man lagra vitt vin? Och rosévin hållbarhet oöppnad? En öppnad vinflaska kan bara sparas några dagar, medan en oöppnad flaska kan lagras i åratal. Hållbarheten hos röda viner överstiger ofta hållbarheten hos vita, men det finns även vita viner som först efter lagring utvecklar sin smak till fullo. Här skriver vi om oöppnad vin och hållbarhet.

Snabbmeny för denna artikel

 • Sockret i söta vitviner ökar hållbarheten. Det leder till att söta vita viner kan lagras i upp till flera årtionden.
 • Syrliga vita viner, som de bästa Riesling-vinerna, är ofta skarpa i smaken som unga, men blir mjukare och rundare av lagring.
 • Generellt är det av fördel att lagra ett vin från en bra årgång samt en bättre vingård eller producent. Systembolaget kan tipsa!

Hållbarhet av vitt vin kan alltså ökas genom lagring. Här är några tips på vad som krävs:

 • Temperaturen bör hållas på 7-10 grader. Vid högre temperatur utvecklas vinet snabbare, medan det vid lägre temperatur kan bildas en bottensats.
 • Platsen bör vara mörk och ha en fukthalt på 55–70 procent.
 • Är flaskan försluten med naturkork bör flaskan lagras liggande för att korken inte ska torka ut.

Vinjournalens tips på vitt med lagringspotential


Produktbild för Château de Vimont

Château de Vimont-Graves

Vita viner från Bordeaux produceras vanligtvis av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, valnötter, kardemumma, brynt smör och grillad citron.


Frankrike | BordeauxGraves | Art 4128 | Château de Vimont | 219:-


Oöppnad vin hållbarhet

Vitt vins hållbarhet går således att bevara genom dessa få steg och rekommendationer. Inget kan alltså hindra dig från att låta den där syrliga Rieslingen från Systembolaget få utveckla sin fulländade smak. Läs gärna på nätet på tips ‘Systembolaget hållbarhet vin’. Men det är förstås skillnad om dt gäller

 • vitt vin hållbarhet oöppnad
 • mousserande vin hållbarhet oöppnad     
 • rött vin hållbarhet öppnad flaska            

När det gäller Champagne så vinner en finare årgångschampagne normalt på lagring och utvecklas först efter några år sin fulla potential. När det gäller Champagne:

 • Temperaturen bör vara omkring 10-15°C.
 • Vid högre temperaturer utvecklas vinet snabbare och vid för låga kan det bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan.
 • Flaskor förslutna med naturkork bör förvaras liggande, så att korken inte torkar ut.
 • Lagringsplatsen bör vara mörk, ha en jämn temperatur och gärna en fukthalt på 55-70 procent.

Tips om hur man lagrar ett vin

Här är några tips om hur du lagrar viner

När det gäller öppnade vinflaskor leta specifikt på antingen vitt vin hållbarhet oöppnad, mousserande vin hållbarhet oöppnad eller rött vin hållbarhet öppnad flaska. Tänk på att det är olika.             

med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.


Bildgalleri – Hållbarhet oöppnad vinflaska

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar

Hur länge kan man lagra vin?

Många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år, vill man lagra vin längre bör man leta efter viner med hög strävhet, syra, alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring. Googla gärna ‘Systembolaget hållbarhet vin’ som an du läsa bolagets rekommendationer.

Hur lång hållbarhet har en oöppnad vinflaska?

Det är väldigt olika beroende på vilket vin. Ett ungdomligt, fruktigt vin som inte lagrats på fat bör oftast drickas inom 2-3 år för att inte förlora sin fräschör medans ett fatlagrat vin med hög syra och mycket tanniner oftast vinner på lagring och kan hålla i flera decennier.

Hur länge kan man lagra vitt vin?

Hur länge kan man lagra vitt vin? Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.

Kan vin bli gammalt?

Är det farligt att dricka gammalt vin? Och vad gäller för rosévin hållbarhet oöppnad? Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir dåligt eller farligt att dricka, däremot kan vin som lagrats fel eller för länge smaka dåligt. Leta på ‘oöppnad vin hållbarhet ‘ så får du fakta.    

Hur lång hållbarhet har vitt vin?

Enkla ungdomliga vita viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.

Här kan du läsa mer om att lagra vin:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy