En öppnad vinflaska kan bara sparas några dagar, medan en oöppnad flaska kan lagras i åratal. Hållbarheten hos röda viner överstiger ofta hållbarheten hos vita, men det finns även vita viner som först efter lagring utvecklar sin smak till fullo.
- Sockret i söta vitviner ökar hållbarheten. Det leder till att söta vita viner kan lagras i upp till flera årtionden.
- Syrliga vita viner, som de bästa Riesling-vinerna, är ofta skarpa i smaken som unga, men blir mjukare och rundare av lagring.
- Generellt är det av fördel att lagra ett vin från en bra årgång samt en bättre vingård eller producent.
Hållbarhet av vitt vin kan alltså ökas genom lagring. Här är några tips på vad som krävs:
- Temperaturen bör hållas på 7-10 grader. Vid högre temperatur utvecklas vinet snabbare, medan det vid lägre temperatur kan bildas en bottensats.
- Platsen bör vara mörk och ha en fukthalt på 55–70 procent.
- Är flaskan försluten med naturkork bör flaskan lagras liggande för att korken inte ska torka ut.
Vitt vins hållbarhet går således att bevara genom dessa få steg och rekommendationer. Inget kan alltså hindra dig från att låta den där syrliga Rieslingen få utveckla sin fulländade smak.
När det gäller Champagne så vinner en finare årgångschampagne normalt på lagring och utvecklas först efter några år sin fulla potential. När det gäller Champagne:
- Temperaturen bör vara omkring 10-15°C.
- Vid högre temperaturer utvecklas vinet snabbare och vid för låga kan det bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan.
- Flaskor förslutna med naturkork bör förvaras liggande, så att korken inte torkar ut.
- Lagringsplatsen bör vara mörk, ha en jämn temperatur och gärna en fukthalt på 55-70 procent.
Är du intresserad av att jämföra hållbarhet på det vita vinet och rödvinet så läs gärna artikeln om röda viners hållbarhet.
När det gäller öppnade vinflaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.
Läs mer om hur länge du kan lagra vin:
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Caveau des Jacobins Chardonnay
Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.
Artikelnummer: 2292
Typ: Vitt Vin
Land: Frankrike, Jura
Alkohol: 12 %
Pris: 119 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET