Hem » Vin Fakta » Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhet

Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhet

Hur länge kan man lagra vin?

En öppnad vinflaska kan bara sparas några dagar, medan en oöppnad flaska kan lagras i åratal. Hållbarheten hos röda viner överstiger ofta hållbarheten hos vita, men det finns även vita viner som först efter lagring utvecklar sin smak till fullo.

Snabbmeny för denna artikel

  • Sockret i söta vitviner ökar hållbarheten. Det leder till att söta vita viner kan lagras i upp till flera årtionden.
  • Syrliga vita viner, som de bästa Riesling-vinerna, är ofta skarpa i smaken som unga, men blir mjukare och rundare av lagring.
  • Generellt är det av fördel att lagra ett vin från en bra årgång samt en bättre vingård eller producent.

Hållbarhet av vitt vin kan alltså ökas genom lagring. Här är några tips på vad som krävs:

  • Temperaturen bör hållas på 7-10 grader. Vid högre temperatur utvecklas vinet snabbare, medan det vid lägre temperatur kan bildas en bottensats.
  • Platsen bör vara mörk och ha en fukthalt på 55–70 procent.
  • Är flaskan försluten med naturkork bör flaskan lagras liggande för att korken inte ska torka ut.

Vinjournalens tips på vitt med lagringspotential


Casa Velha

Detta vin har en fruktig och välbalanserad karaktär med en uppfriskande smak som inkluderar inslag av ek, gyllene äpplen, mogen melon, kryddnejlika, brynt smör, vita blommor, citron och rökiga mineraler. Den bör serveras vid en temperatur mellan 8-10°C och passar utmärkt till rätter med fisk eller lätt kött.


Portugal | Douro | Art 561901 | Adega Cooperativa de Favaios | 99:-


Oöppnad vin hållbarhet

Vitt vins hållbarhet går således att bevara genom dessa få steg och rekommendationer. Inget kan alltså hindra dig från att låta den där syrliga Rieslingen få utveckla sin fulländade smak.

När det gäller Champagne så vinner en finare årgångschampagne normalt på lagring och utvecklas först efter några år sin fulla potential. När det gäller Champagne:

  • Temperaturen bör vara omkring 10-15°C.
  • Vid högre temperaturer utvecklas vinet snabbare och vid för låga kan det bildas en bottensats eller ske en utfällning av vinsten i flaskan.
  • Flaskor förslutna med naturkork bör förvaras liggande, så att korken inte torkar ut.
  • Lagringsplatsen bör vara mörk, ha en jämn temperatur och gärna en fukthalt på 55-70 procent.

Tips om hur man lagrar ett vin

Här är några tips om hur du lagrar viner

När det gäller öppnade vinflaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar. Är korken torr kan luft släppas igenom och vinet förstörs. Temperatur, fuktighet och flaskans läge bör vara konstant: om du flyttar runt flaskan för mycket eller förvarar den i en rörig miljö med vibrationer och andra rörelser kan smaken påverkas. Ordentlig ventilation är också viktigt, samt att flaskan inte förvaras tillsammans med något som har en skarp doft. Utomstående dofter kan nämligen tränga in i korken och således påverka vinet.


Bildgalleri – Hållbarhet oöppnad vinflaska

Här kan du läsa mer om att lagra vin:

Dela med sig:

Frågor och svar

Hur länge kan man lagra vin?

Många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år, vill man lagra vin längre bör man leta efter viner med hög strävhet, syra, alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring.

Hur lång hållbarhet har en oöppnad vinflaska?

Det är väldigt olika beroende på vilket vin. Ett ungdomligt, fruktigt vin som inte lagrats på fat bör oftast drickas inom 2-3 år för att inte förlora sin fräschör medans ett fatlagrat vin med hög syra och mycket tanniner oftast vinner på lagring och kan hålla i flera decennier.

Hur länge kan man lagra vitt vin?

Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.

Kan vin bli gammalt?

Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir dåligt eller farligt att dricka, däremot kan vin som lagrats fel eller för länge smaka dåligt.

Hur lång hållbarhet har vitt vin?

Enkla ungdomliga vita viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.