Tillväxten av vinframställning i Frankrike kan spåras tillbaka till den period då områden som Marseille koloniserats av grekerna. I och med att kristendomen började spridas, började antalet kloster som odlade egna vingårdar under denna tidsperiod, att växa exponentiellt och det förblev på detta sätt fram till den franska revolutionen då många inom aristokratin tog över dessa vinodlingar.

Franska viner hade därefter en enorm popularitet och framgång i hela Europa, fram till sekelskiftet till 1900-talet. Vid denna tidpunkt påverkade dock två världskrig samt en tillväxt i konkurrensen från andra länder vinproduktionen och den led av en smärre nedgång under en tid. Detta ledde till bildandet av Appellation d’origine contrôlée (AOC) år 1935; en organisation med syfte att skydda och främja viner i Frankrike.

Idag producerar Frankrike ett brett sortiment av både röda, vita och rosé viner samt naturligtvis mousserande, som Champagne. Medan vi känner igen många viner på sina namn som Cabernet Sauvignon, Bourgogne eller Champagne, så är det få som är medvetna om att dessa inte bara är olika typer av vin, utan är i själva verket beteckningar för särskilda vinproducerande regioner i Frankrike och att endast de viner som producerats i just dessa områden är tillåtna, enligt AOC-lag, att bära namnet.

De bästa vinerna produceras i regioner som har erkänts av AOC och tilldelas en sådan benämning. I de flesta fall, om vingården inte tillhör någon av dessa regioner eller inte uppfyller de tillämpliga standarder, listas de som viner av kommersiell kvalitet. De mest kända vinregionerna i Frankrike är Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Loiredalen och Alsace. Var och en av dessa regioner har specifika vinsorter som de är mest kända för och alla har egna typer av klimat och jordar som helt påverkar de druvor som kan odlas.

En sak du kan vara säker på när det kommer till franskt vin är att de alla har utvecklats att passa ihop med mat. Enligt tradition i Frankrike, serveras det vin till varje måltid. Få viner här, produceras enbart i syfte att serveras bakom bardisken. Många av de finaste vinerna är avsedda att åldras under flera år innan de serveras.

Sammanfattning

Frankrike är det största vinproducerande landet i världen, och producerar cirka åtta miljarder vinflaskor varje år. Frankrike har en lång historia av att producera vin och kan spåras tillbaka bortom den romerska invasionen till omkring 500-talet. Många av de finaste vinerna i världen kommer från franska vingårdar, av vilka några varit kontinuerligt producerande i många århundraden. Man tror att de gamla grekerna kan ha spelat en roll i att införa vinframställning till Frankrike och att spridningen av kristendomen ledde till dess ökade popularitet.

Frankrike producerar nu flera olika sorter av vin, inklusive rött, vitt, rosé och naturligtvis mousserande viner som Champagne. Vid sekelskiftet till nittonhundratalet skapades drifttillståndet AOC och många förändringar skedde i produktion och märkning. Specifika regioner redogjorde för olika typer av viner som producerats i deras egen och de kontrollerade helt kvaliteten på sina respektive viner. Idag är de flesta franska viner utformade för att kopplas ihop med proviant. Med minskad inhemsk konsumtion, har de flesta franska vingårdar börjat fokusera på exportmarknaden och många skräddarsyr sina viner för att möta denna växande efterfrågan.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris243 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy