Hem » Vin Tips » Champagne -tips, ladda inför nyåret!

Champagne -tips, ladda inför nyåret!

Från Frankrike och regionen Champagne kommer här de främsta bubblorna märkta för de sista trevliga helgerna under 2018. Fyra fantastiska Champagner, alla unika på sitt sätt. Vi har försökt att visa en bredd i både pris, smak och textur. Hittar du något gott som du blir sugen på, så beställ om den inte finns i Systembolagets fasta sortiment.  Du hinner njuta av din Champagne innan jul och nyår. Varsågod! Blanc de Blancs, Blanc de Noirs och Rosé!

Vinjournalens champagneexpert och sommelier Paul Cox har provat Champagnerna.

Charles Orban Brut Blanc de Blancs,  SB79456, 379 kr

Detta är en premium Champagne med stor fräschör och 100% Chardonnay, förstås! En silverprisbelönad Champagne från de erfarna vinmakarna hos det rosade champagnehuset Charles Orban. Fin citrongul färg liksom gula smaker glaset. Doftar himmelskt av ek och vanilj, nötter och krämig brioche, allt inlindat i en pigg citrusnyans. Elegant syra och tydlig mineralitet. Smaken samlar saftiga äpplen, en subtil dominans av rund citrus och frasig smördeg och en släng av ingefära. En smidig, välbalanserad och stram Champagne som är otroligt lättdrucken. Fin lång och aromatisk finish som jag uppskattar och gärna tar till kanapéer med räkor och en bit prosciutto crudo.

Prisvärd och mycket god Champagne!

Paul Dangin et Fils Cuvée Carte Noir , SB 77710, 275 kr

Från topproducenten och champagnefamiljen Paul Dangin & Fils som med mästerlig kunskap och bravur skapat dessa ljuvliga bubblor. Snygg smakpalett! Det är precis så här som jag skulle vilja ha min champagne. Fin balanserad syra och en enda druva: 100% Pinot Noir. Och jag vill ha den här torra, väldigt friska syran med en total smidig elegans som smakar av nyanser av rött äpple, lite citrus, rostat bröd, en kort krämig ton av nötter och en krispig mineral. Längt, läckert och komplext avslut som nästa inte finns att få utan att lägga på några hundralappar till. Funkar fint både som aperitif och till en krämig kycklingpaté eller varför inte till en mjuk och mild fransk ost?

En urmysig och fantastisk Champagne till ett fantastiskt bra pris!

Bollinger Rosé, SB 7755, 599 kr

Det kända Chmpagnehuset Bollinger har skapat en extremt snygg rosé-champagne av främst Pinot Noir och lite Chardonnay samt Pinot Meunier. Och där är alla de traditionella champagnedruvorna samlade i nyanserade bubblor. Den som gillar fruktighet hittar här en sagodryck av frukt som vi känner igen: smultron, hallon, jordgubbar, röda äpplen och samtidigt en livlig doft som man hittar i ett kafferosteri samt lite nougat. Och den nybakade franska baguetten finns också där. Den rosa färgen går något åt det mättade orange hållet och detta är förvisso en intressant skapelse, en Champagne som både är torr och har en rund fin finish. Härliga slappa bubblor som inte spritsar för mycket utan snarare är elegant till nyårets inbakade hummer.

Intensiv och vild Champagne som jag gillar!

Bollinger Special Cuvée Brut, SB 7418, 479 kr

Från samma populära Champagneproducent kommer denna läckra cuvée på samma traditionella druvor och jag kan lätt förstå att detta är en omtyckt Champagne med en sådan raffinerad mousse. De har en fin torr smak och snygg struktur och den fungerar till alla tillfällen, tycker jag. Doftar och smakar mycket fräscht och mycket gult och kryddigt. Tänk gul övermogen äppelkompott med karamelliserad crème brûlée och några stänk av choklad, brioche och saftig apelsin. Bubblorna är mjuka som sammet och ändå visar denna Champagne upp en komplex och aromatisk sida. Bra längd i slutet. En Bollinger Special Cuvée är alltid snygg i sin flintamineralska dräkt, en dryck som också förgyller fina fisken eller till en krämig kycklingrätt.

En Bollinger Special Cuvée är alltid ett säkert kort! 

Lite mer om Champagne här: 

Frågor och svar:

Vilka är de fyra Champagnerna som rekommenderas för de sista trevliga helgerna under 2018?

Det framgår inte tydligt vilka de fyra Champagnerna är, men artikeln nämner Charles Orban Brut Blanc de Blancs, Paul Dangin et Fils Cuvée Carte Noir, Bollinger Rosé och Bollinger Special Cuvée Brut.

Vilken druva används i Charles Orban Brut Blanc de Blancs?

100% Chardonnay används i Charles Orban Brut Blanc de Blancs.

Vilken Champagne rekommenderas till nyårets inbakade hummer?

Bollinger Rosé rekommenderas till nyårets inbakade hummer.

Vilken Champagne är en omtyckt dryck som fungerar till alla tillfällen?

Bollinger Special Cuvée Brut är en omtyckt dryck som fungerar till alla tillfällen.

Vilken artikel kan man läsa för att lära sig välja en bra Champagne?

Man kan läsa artikeln “Så väljer du en bra Champagne” för att lära sig välja en bra Champagne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.