Cava – Spaniens motsvarighet till Champagne
I många år var majoriteten av de spanska mousserade vinerna märkta som champagne eller t.o.m Spansk Champagne, 1970 skapades DO:n för Cava som ett sätt att avsiktligt urskilja de mousserade vinen i Spanien från champagnen i Frankrike. Denna DO skapades även delvis för att avsluta den pågående striden mellan de två vintillverkande nationerna som pågått i åratal.
Majoriteten av Cava viner producerades tidigare i den Kataloniska regionen i Spanien, i den lilla staden San Sadurni de Noya. Idag produceras Cava viner runtom i landet, bland dessa områden är Dos Aragon, Rioja, Navarra och Valencia. Trots detta, produceras mindre än tio procent av Cava vinerna i dessa regioner.
De ursprungliga och därför traditionella druvorna som används i produktionen av Cava viner har länge varit en blandning av Macabeo, Xarel-lo och Parellada druvor. Dock på senare år har det varit en märkbar tillströmning av Chardonnay och Pinot Noir druvor. Den normala blandningen för Cava viner innehåller ungefär 50 procent Macabeo druvor. Dessa druvor används inte för dess smak eftersom den är snarare smaklös, istället använder vintillverkare Macabeo druvan för att det är det ända sättet de kan garantera vinnäringens kvalitet.
Macabeo druvan blommar senare på våren när risken för frost passerat, därmed säkerställa att druvorna blir av bästa kvalitet. Många av Cava vinerna som produceras har en jordnära smak till sig som är resultatet av Xarel-lo druvan som används i produktionen. Denna karaktär hjälper en att urskilja Cava vinet från de franska champagnerna.
För att skapa Cavas rosé tillägger vintillverkarna antingen Pinot Noir eller Mourvédre (Monastrell) druvor för att både addera färg och det perfekta djupet av smak. Dessa mousserade viner kan vara märkta som Cava Rosado eller som Cava rosé beroende på vilken vingård de kommit från. Produktionsmetoder som används vid tillverkningen av Cava viner är väldigt lik de som används i Frankrike för att producera champagne eftersom de måste åldras åtminstone nio månadern och vid slutet inte ha en alkoholhalt under tio procent men inte över tretton procent.
Sammanfattning
Fransmännen kallar sitt mousserade vin för champagne och i många år kallade spanjorerna sitt mousserade vin som tillverkades i den kataloniska regionen för samma namn. På 1970 talet ändrades namnet på de mousserade vinerna till Cava. Majoriteten av dessa viner var och är forfarande idag producerade i den kataloniska regionen, men med mindre än tio procent av dem tillverkas i andra områden i landet.
Spansk Cava viner tillverkas vanligtvis av inhemska druvor som Macabeo, Xarel-lo och Parellada med med största delen (50%) Macabeo druvor. Dessa druvor används mer för att säkra den allmänna kvaliteten av den färdiga produkten än för dess smak eftersom den i själva verket är rätt smaklös.
Cava vinerna tillverkas i fem olika nivåer av söthet med Dolce som den sötaste varianten och sedan stiga i nivåerna i denna ordning, Semi Seco, Seco och Brut tills du når den torraste varianten av dem alla vid namn Brut Nature. Till skillnad från champagnerna i Frankrike tenderar Cava vinerna att ha en mineralisk smak på grund av användingen av Xarel-lo druvorna i blandningen. Dock används stegen av ” Méthode Tradiotionelle” i produktionen av Cava viner på samma sätt som de används i Frankrike för att tillverka en storartad rad av mousserade viner.
Här finns det lite mer att läsa om spanska druvor och regioner:
Frågor och svar:
Varför skapades DO:n för Cava?
Vilka är de traditionella druvorna som används i produktionen av Cava viner?
Varför används Macabeo druvan i produktionen av Cava viner?
Vilken druva ger Cava vinerna en jordnära smak?
Vilka är de olika nivåerna av söthet i Cava viner?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från Cava
- Röda viner från Campo de Borja
- Rosé viner från Aragonien
- Vita viner från Chassagne-Montrachet
- Vita viner från Aragonien